Boli de piele la câine: cauze și tratamente eficiente

Micuțul tău pufos a căpătat o boală de piele? Poate se scarpină mai des, se linge într-un anumit loc, sau poate că ai văzut cu ochii tăi o schimbare a culorii și texturii pielii? Ei bine, este momentul pentru o vizită la veterinar! Doar el poate să desfășoare o consultație amănunțită pentru a spune care ar fi diagnosticul și planul de tratament.

Dacă vrei totuși să te informezi dinainte, sau să verifici ipotezele pe care le ai deja cu câteva informații medicale, avem pentru tine mai jos un ghid care să te ajute să înțelegi cu mai multă ușurință ce presupun bolile de piele la câini. Sau, poate vrei să acționezi preventiv, să preîntâmpini bolile de piele, caz în care soluții precum Duoxo Pyo, cu acțiunea lui antibacteriană și antifungică și Duoxo Calm, șamponul calmant pentru piele sensibilă, pot fi de mare ajutor.

Cele mai întâlnite tipuri de boli de piele

În primul rând, este important să știm că bolile de piele pot avea o cauză externă (bacterii, fungi, paraziți externi, acarieni, reacții la aumite substanțe cu care intră în contact) sau o cauză internă (alergii, probleme digestive, boli auto-imune, dezechilibre hormonale, stres). De exemplu, dermatita poate fi de trei feluri:

Cauze externe:
Dermatita bacteriană: provocată de bacterii ce infectează pielea, ceea ce duce la mâncărime, eczemă, inflamații și descuamare.
Dermatita de contact: apare ca reacție la substanțe precum detergenți, pesticide sau alte substanțe chimice – de aceea este foarte important să folosim doar produse destinate uzului animal pentru spălare sau tratament.

Cauză internă:
Dermatita alergică: se pot dezvolta reacții alergice la substanțe precum polenul, praful, mucegaiul sau puricii, provocând mâncărime, eczemă, roșeață și iritație a pielii.

Alte boli ce pot apărea ce au cauză externă:

Dermatofitoza: este provocată de prezența unei ciuperci și poate provoca zone circulare de pierdere a părului, mâncărime și descuamare.
Demodeciază: este provocată de o infestare cu acarieni care poate provoca pierderea părului, roșeață, umflături și inflamație a pielii.
Râia: această infecție cu acarieni provoacă mâncărime severă, roșeață și pierderea părului. Am scris aici mai multe despre râia la câini.

Alte boli ce pot apărea ce au cauză internă:

Urticaria: similară cu reacțiile alergice la om, urticaria la câini se caracterizează prin umflături și iritații ale pielii, însoțite de mâncărime.
Lupus eritematos sistemic: este o boală autoimună ce poate afecta pielea, provocând leziuni cutanate, ulcerații, umflături și mâncărime.

Afecțiuni ce pot avea diverse cauze:

Alopecia: pierderea părului poate fi cauzată de o varietate de afecțiuni – infecții bacteriene sau fungice, alergii, hormoni sau stres.

Este important să știm că și câinii pot dezvolta cancer de piele, așa că e necesar să le verificăm pielea periodic pentru a depista la timp eventuali noduli sau leziuni ale pielii. Această practică este foarte bună și pentru depistarea căpușelor!

Tratamentul pentru bolile de piele la câini

Planul de tratament poate fi dat doar de medicul veterinar, însă este bine să știți că poate include tratament intern – atunci când este vorba de o cauză internă a bolii: medicație, schimbarea dietei, depistarea cauzelor ce provoacă stres și îndepărtarea lor sau tratament extern – atunci când avem o cauză externă: unguente, șampon cu formulă antibacteriană și antifungică, cum este Duoxo, pe care îl puteți găsi online la PentruAnimale.ro, în Farmacia Tei sau pe eMag.

În momentul în care depistăm o boală de piele este important și să nu-l lăsăm pe micuț să se scarpine sau să se lingă. Chiar dacă nu e plăcută viața cu con, este necesară, fiindcă își pot agrava problema, provocându-și chiar răni.

În orice caz, cel mai bun tratament este prevenția, așa că să fim atenți ce produse folosim și cum este mediul cu care intră în contact! Multă sănătate vă dorim!