Ce este deparazitarea internă a câinilor și cum se face?

Deparazitarea periodică a câinilor este un procedeu obligatoriu, la fel ca vaccinarea. Deparazitarea poate fi de două feluri: internă sau externă. Cea internă este eficientă atât împotriva paraziților ce ajung în organism pe cale internă (ingerați), cât și a celor care ajung în organism pe cale externă (prin intermediul căpușelor spre exemplu). În ceea ce privește deparazitarea externă, ea este eficientă împotriva puricilor, căpușelor, țânțarilor, sau muștelor de nisip, care sunt purtătoare de paraziți. Pentru deparazitarea externă vă recomandăm pipetele Vectra 3D, ce oferă o protecție de până la 1 lună – le găsiți disponibile în magazinul online PentruAnimale.ro sau la Farmacia Tei. Este important însă de știut că deparazitarea externă trebuie să vină în completarea celei interne și nu ca înlocuire. De asemenea, planul de deparazitare trebuie stabilit împreună cu medicul veterinar și urmat întocmai.

Deparazitarea internă este, așa cum arătam mai sus, eficientă împotriva paraziților interni. Indiferent de calea de proveniență a acestor paraziți – că ajung în organism prin piele, așa cum sunt unii viermi intestinali, prin ingerare, cum sunt limbricii, sau că avem de-a face cu diverse insecte, ei toți afectează organismul-gazdă și astfel pot fi considerați interni. În orice caz, ambele tipuri sunt eficiente și este important să le cunoaștem și practicăm cu regularitate. Deparazitarea internă se realizează cu comprimate, iar cea externă cu pipete, comprimate sau o zgardă special pentru deparazitare.

Coprimatele pentru deparazitare internă: acestea se stabilesc doar de către medicul veterinar – atât tipul, cât și intervalul la care se administrează. Este important ca ele să fie și administrate de acesta, sau dacă le administrăm noi să ne asigurăm că au fost înghițite în totalitate. Unii căței le mănâncă direct, în cazul altora este nevoie să fie incluse în treat-uri sau foarte puțină mâncare, ca substanța activă să acționeze cât mai bine.

Ce sunt paraziții?

Dacă vrem să luptăm eficient cu cineva este bine să îl cunoaștem înainte. Paraziții sunt orice organisme (mici) care se hrănesc cu alte organisme (mari). Ei pot fi adaptați să trăiască în interiorul corpului, sau pe suprafața corpului-gazdă. Prin urmare, paraziții sunt de multe feluri: viermi intestinali, insecte, arahnide, sau protozoare.

De ce este important să facem deparazitarea?

Bineînțeles, ca să ne protejăm micuțul împotriva anumitor boli pe care le transmit acești paraziți. Cele mai comune dintre ele sunt:

Leishmanioza: Este o boală cauzată de un parazit numit Leishmania (protozoar), care este transmis de mușcăturile unor țânțari. Leishmanioza poate provoca simptome precum pierdere în greutate, febră, inflamație a pielii și probleme renale.
Babesioza: Este o boală cauzată de un parazit numit Babesia (protozoar), care este transmis de căpușe. Simptomele babesiozei la câini includ febră, letargie, icter (colorare galbenă a pielii și a ochilor), tulburări de coagulare a sângelui și insuficiență renală.
Ehrlichioza și anaplasmoza: Aceste sunt boli bacteriene cauzate de Ehrlichia și Anaplasma (bacterii), care sunt transmise de căpușe. Simptomele pot include febră, letargie, pierdere în greutate, limfadenopatie (umflarea ganglionilor limfatici) și tulburări de coagulare a sângelui.
Toxoplasmoza: Este o boală cauzată de Toxoplasma gondii (protozoar), care poate fi transmis prin consumul de carne contaminată sau prin contactul cu fecalele de pisică infectate. La câini, toxoplasmoza poate provoca simptome precum febră, letargie, pierdere în greutate și probleme respiratorii.
Viermii intestinali: Printre cei mai comuni paraziți intestinali întâlniți la câini se numără ascarizii, giardia și teniile (am scris mai multe despre ei aici). Acești paraziți pot provoca simptome precum vărsături, diaree, pierdere în greutate și disconfort abdominal.
Parazitozele cutanate: Infestările cu paraziți externi, cum ar fi puricii (insecte), căpușele și acarienii (arahnide), pot provoca o varietate de probleme cutanate la câini, inclusiv mâncărime intensă, iritații ale pielii, alopecie și leziuni.

Reacții adverse ale deparazitării interne la câini

Ca orice tratament, și comprimatele de deparazitare internă pot avea o serie de reacții adverse, cum sunt: vărsături și diaree, lipsa poftei de mâncare, somnolență sau letargie, reacții alergice, sau probleme respiratorii. De aceea, este cu atât mai important să nu administrăm noi orice pastile deparazitare, la orice interval, ci doar pastilele recomandate de medicul veterinar, la intervalele prestabilite împreună cu el. Uneori și o zi sau două după perioada de acțiune a pastilelor, pot să ne dea probleme! De aceea este foarte important să nu depășim perioadele agreate.

Succes și multă sănătate!