Dacă te întrebi de câte ori se spală un câine, răspunsul este, ca de cele mai multe ori: depinde! În principiu există două cazuri: cel în care pufosul tău s-a tăvălit prin mult praf și noroi, până s-a făcut maro sau gri, de nu-l mai recunoști, sau cazul în care nu s-a tăvălit prin noroi, dar parcă nu a mai făcut de ceva vreme o baie și te întrebi dacă nu cumva ar fi cazul. Sau poate te gândești că ai vrea să îi oferi această bucurie, în cazul în care îi place. Hai să vedem în continuare ce ar fi de făcut în fiecare din cele două cazuri:
Spălatul câinilor după o joacă în noroi
Dacă ai ieșit la distracție cu cățelul tău, fie că e vorba de socializare la locul de joacă, o alergare prin parc după ce a plouat, sau o ieșire la pădure, cel mai probabil s-a murdărit destul de mult pe lăbuțe, burtică, sau pe toată blănița, dacă s-a și tăvălit. Iar asta e bine! Înseamnă că s-a distrat pe cinste! Totuși, dacă împarți canapeaua sau chiar patul cu el, parcă nu ai vrea să împrăștie toate acele dovezi de distracție peste tot, nu? Și atunci, ce ai putea face este să îl clătești bine cu apă, dacă e plin de noroi, sau doar să îl ștergi cu un prosop umed, dacă e doar plin de praf. În acest fel te asiguri că e curat și nici nu ajungi să îl speli prea des, dacă iese la tăvăleală săptămânal.
Sau, poate stă foarte mult în curte și e o perioadă mai ploioasă? Și în acest caz putem face la fel – să îl clătim din când în când cu apă sau să îl ștergem cum un prosop, dacă intră uneori în casă și vrem să păstrăm curat. Am creat aici pentru tine un ghid complet despre spălarea câinilor – vei vedea că este important să înțelegem cum funcționează blănița lor: are rol ocrotitor, de izolație termică, parțial impermeabilă, are uneori mai multe straturi, iar pielea secretă uleiuri protective. Dacă îl spălăm prea des putem perturba echilibrul natural al pielii.
Spălatul periodic al câinilor
Uneori parcă a trecut prea mult timp de când nu l-am mai spălat și deja a început să miroasă nu tocmai frumos? Poate e timpul pentru o băiță! Cum ne dăm seama? În primul rând trebuie să știm că nu există o recomandare exactă din partea medicilor veterinari. Intervalul e destul de larg: între două săptămâni și trei luni, în funcție de nevoile particulare ale câinelui. Avem câini cu blana lungă, scurtă sau fără blană deloc, de apă sau climă uscată.
Așa că, cel mai important este să personalizăm frecvența cu care îi facem băiță câinelui în funcție de acești factori.
Dar ce înțelegem prin băiță? Mai mult decât clătire și ștergere, din punctul nostru de vedere, băița presupune șamponarea blăniței. Dacă te întrebi dacă poți spala câinele cu șampon de oameni, răspunsul este că nu ar fi recomandat, fiindcă PH-ul poate diferi, iar formula pentru părul oamenilor poate avea tot felul de substanțe adăugate ce conferă o spumă mai abundentă sau arome care pot să dăuneze blăniței câinelui.
Astfel că noi recomandăm folosirea unui șampon pentru câini, cum este Duoxo, pe care îl poți găsi în magazinul online PentruAnimale.ro, la Farmacia Tei sau pe eMag. Este un șampon care hidratează și descâlcește blana, o face moale și lucioasă, protejând bariera cutanată, cu un pH adaptat și cu ingrediente naturale. Poți alege între formula special creată pentru pielea iritată, varianta antibacteriană și antifungică, pentru pielea grasă sau întărită, sau cel pentru utilizare regulată.
Și, după băiță, nu uita să ștergi foarte bine cu un prosop uscat urechile câinelui, mai ales dacă sunt lăsate, fiindcă altfel umezeala poate favoriza dezvoltarea bacteriilor sau a infecțiilor fungice, și să le toaletezi așa cum ți-a arătat medicul veterinar.