Când vine vorba despre care este cea mai bună mâncare pentru câinele nostru, este important să avem în vedere mai mulți factori – de la rasa câinelui, la potențiale alergii și intoleranțe alimentare, la obișnuințele pe care le are deja, dacă îl adoptăm la o vârstă înaintată, și de ce nu, putem lua în calcul și preferințele lui. Uneori este adevărat că ar mânca orice, inclusiv ceva ce i-ar face rău, însă alteori poate prefera anumite alimente care chiar îi fac bine (unele legume) sau să respingă alimente care îi provoacă un disconfort (unele proteine).
Dar să vedem mai întâi care sunt principalele opțiuni pe care le avem. Cel mai des întâlnite opțiuni alimentare, recomandate de canise, medici veterinari sau nutriționiști canini, sunt următoarele:
1. Mâncare de câini în mod exclusiv: hrană uscată (boabe pentru câini), hrană umedă (conserve)
2. Combinație între mâncare de câini și mâncare gătită sau legume: se poate face o combinație sau oferite alternativ – mâncare de câini și alte alimente precum: paste, orez, brânză de vaci, morcov, ardei, somon, carne de vită, ou fiert, etc.
3. Mâncare gătită în mod exclusiv: de obicei un mix de carbohidrați (orez, arpacaș, paste) cu proteină (pui, vită, pește) și legume (morcov, ardei). Aici dieta este important să fie discutată cu un specialist (veterinar sau nutriționist) pentru a ne asigura că pufosul primește toate vitaminele și mineralele de care are nevoie, care în mâncarea de câini sunt prezente de obicei.
4. Mâncare crudă: uneori, unii câini au mai multe afecțiuni, sau stăpânii preferă să meargă pe o dietă cât mai apropiată de cea a lupilor (strămoșii lor). Prin urmare, li se recomandă sau aleg să adopte o dietă bazată exclusiv pe carne și organe crude, legume sau fulgi de cereale. Și în acest caz este important să discutăm cu un specialist, mai ales pentru stabilirea cantităților, fiindcă unele organe pot conține foarte multe minerale sau vitamine, de exemplu.
În ceea ce privește alegerea brandurilor pentru mâncarea de câini, avem și aici mai mulți factori pe care îi putem lua în considerare: de la preț, la compoziție – uneori e nevoie să ne îndreptăm spre variante hipoalergenice, cu monoproteină, cu cereale sau fără, un anumit tip de proteină, cu puține calorii, pentru menținerea greutății optime, mai ales pentru câinii sterilizați, cu boabe mici sau mari, în funcție de vârsta câinelui, și așa mai departe.
Treat-urile și suplimentele alimentare
Este foarte tentant uneori să dăm treat-uri câinilor, din cele cumpărate și special făcute pentru asta, însă e bine să știm că ele trebuie oferite cu moderație. Ele sunt întocmai făcute să aibă un gust foarte bun – ceea ce înseamnă că pot aduce un aport prea mare de sare, zahăr sau alte ingrediente nu tocmai sănătoase. Astfel, putem mai degrabă să folosim boabe pentru câini pe post de treat-uri, carne uscată sau legume crude.
Suplimentele alimentare sunt și ele ceva de avut în vedere atunci când planificăm dieta micuților – uneori li se recomandă uleiul de somon sau suplimente de susținere articulară, de exemplu, pentru câinii mari în special. Pentru probleme articulare vă recomandăm și Yoos – găsești aici mai multe detalii. Vorbește cu medicul tău veterinar despre asta ca să vezi care este recomandarea lui.
Cantitatea de mâncare pentru câinele tău
Acum, că am ales tipul de mâncare cel mai potrivit pentru nevoile câinelui nostru, tipul de treat-uri cel mai ok și suplimentele alimentare, este important să stabilim și cantitatea și frecvența cu care îl hrănim. Și aici părerile sunt împărțite – unii aleg să le dea câinilor de mâncare în bol, alții le dau mâncare când ies la plimbare, pe post de treat-uri, ca să-i învețe ceva. Unii le dau mai puțin, de trei ori pe zi, alții mai mult, de două ori pe zi.
În orice caz, recomandările medicilor veterinari spun că este bine să nu treacă mai mult de 12 ore fără o masă și cantitatea să fie adaptată la numărul de kilograme ale câinelui și la nivelul lui de activitate fizică din acea zi. Fiindcă una este să doarmă toată ziua pe canapea, și alta să alerge toată ziua pe munte. De aceea este bine să realizezi împreună cu medicul tău veterinar planificarea dietei înainte de a o începe.
Dacă ai ajuns până la finalul acestui articol înseamnă că ești preocupat de nevoile câinelui tău așa că te felicităm și îți urăm distracție plăcută împreună cu el!