Viermișorii intestinali pot să ne dea bătăi de cap foarte mari! De aceea este foarte important să fim atenți la deparazitarea cu pastilele recomandate de medicul veterinar, pentru care să nu depășim intervalele stablite și să fim atenți la igiena câinelui și a mediului în care trăiește.
În plus, putem adăuga o extra-protecție cu pipetele deparazitare sau zgardele care au rolul de a alunga dăunătorii din mediu care pot transmite și ei diverse boli sau tipuri de viermi intestinali la câini. În acest articol vom vedea care sunt cele mai întâlnite tipuri de viermișori la câini, cum pot ajunge ei în organism, ce simptomatologie provoacă și care ar fi metodele de tratament.
Tipuri de viermișori intestinali și cum ajung în corp
Cei mai des întâlniți sunt:
A. Toxocara canis (ascaridioza/ limbrici):
Aceștia sunt niște viermi rotunzi care pot să trăiască în intestinele mamiferelor, dar și să ajungă la mușchi sau unele organe. De aceea, este important să fim atenți la carnea consumată atât de noi, cât și de animăluțul nostru. De asemenea, ouăle de limbrici se pot găsi în apă, fecale sau sol, așa că oricând câinele, dacă mănâncă de pe jos sau bea apă de undeva de afară poate să intre în contact cu ele. Ouăle se pot transmite și prin laptele matern, așa că este important să ne asigurăm că și puii adoptați au fost deparazitați conform planului medicului veterinar. Vedeți aici mai multe detalii despre infestarea cu limbrici la câini.
B. Trichuris vulpis (trichuriaza/ viermi-bici):
Forma acestor viermi este cea a unui bici, de până la 5 centimetri și se regăsesc de obicei în intestinul gros al animalelor, dar pot ajunge și la nivelul anumitor organe, fiindcă migrează. La fel ca și în cazul precedent, pot să intre în organism prin ingestia de ouă din solul contaminat sau prin consumul de carne infectată. Cel mai des, acești viermi se găsesc în solul umed, cum ar fi parcurile și curțile unde se află multe animale.
C. Ancylostoma caninum (ancilostomiaza):
Ancilostomii sunt viermi mici care se stabilesc în intestinul subțire, dar ca și ceilalți pot migra și spre alte țesuturi. Se hrănesc cu sânge, așa că pot provoca anemie în cazurile severe. Pot pătrunde în organismul câinelui prin piele, în special prin coaste sau degetele de la picioare, sau pot fi înghițiți prin ingestia de larve. Și aceștia se pot transmite prin laptele matern, așa că este foarte importantă analiza coproparazitologică și tratamentul adecvat cât mai din timp.
D. Giardia (giardioza):
Aceștia sunt niște paraziți unicelulari, microscopici, care pot provoca la fel ca și cei de mai sus infecții intestinale și pot fi contractați prin ingestia de apă sau alimente contaminate cu ouăle lor sau prin contactul cu animale infectate. De asemenea, este important să menținem curățenia și igiena fiindcă lipsa lor poate favoriza o durată mai mare de viață a ouălelor sau larvelor în mediul înconjurător (până la o lună).
E. Dipylidium caninum (tenia):
Teniile sunt adesea transmise câinilor prin ingestia unor animale infestate sau prin intermediul puricilor sau căpușelor înghițite accidental (prin lingerea sau ronțăitul blăniței). Acestea pot conține larve de tenie, care cresc și se dezvoltă în corpul câinelui, stabilindu-se în intestine și atingând o lungime de până la 20 de centimetri. De aceea, este foarte important să folosim, pe lângă deparazitarea internă și o extra-protecție cu o pipetă anti-purici și căpușe.
Simptomele infestării cu viermi la câini
În cazul câinilor este foarte important să observăm dacă într-o zi refuză să mănânce sau să bea apă, ori culoarea și textura scaunului este foarte diferită. Aceste semnale devin importante pentru multe boli potențiale, așa că este important să mergem la un medic veterinar cât de repede posibil. În afară de asta, în general, simptomele prezenței viermilor intestinali pot include: diaree, vărsături, anemie, pierdere în greutate, deshidratare, complicații gastro-intestinale, alergii sau sensibilități alimentare, senzație de letargie și oboseală, energie scăzută.
Prevenirea și tratamentul împotriva viermilor intestinali
Așa cum știm, cel mai bun tratament este prevenția, așa că este important să urmăm planul de deparazitare periodică propus de medicul veterinar, în intervalele stabilite, să păstrăm curățenia și igiena câinelui și a mediului, să fim atenți să nu mănânce sau să bea de pe jos, să îi oferim o dietă echilibrată care să-l ajute să aibă un sistem imunitar puternic și să evităm contactul cu animale despre care știm că poate nu au vaccinarea și deparazitarea la zi. De asemenea, să folosim o extra-protecție cum este zgarda anti-parazitară sau pipeta, care se aplică extern și poate ține departe puricii și căpușele. Găsiți pipeta Vectra 3D online pe PentruAnimale.ro, Farmacia Tei și în magazinul online eMag – nu uitați că pipeta aleasă trebuie să corespundă greutății câinelui!
În ceea ce privește tratamentul, acesta poate fi oferit doar de medicul veterinar, în urma stabilirii diagnosticului după analizele făcute, de obicei cele coproparazitologice, și poate include tratament medicamentos sau diferite metode mecanice de îndepărtare a paraziților.
Multă sănătate!