Ce înseamnă „deparazitare”?

Deparazitarea înseamnă, pentru câinele sau pisica ta, sănătate și energie. Atât de simplu. Pentru tine, deparazitarea câinelui sau a pisicii înseamnă lipsa grijilor, atât în ce îl privește pe patruped, cât și pe ceilalți membri ai familiei.

Mușcăturile paraziților externi sunt mai mult de o simplă neplăcere pentru prietenul tău pufos. Dincolo de durere și frecventele alergii pe care le provoacă, prin mușcătura puricilor, țânțarilor și a căpușelor se pot transmite boli grave și chiar letale.

Paraziții interni pot avea consecințe de la anemiere până la afecțiuni ale organelor (inimă, plămâni) ce pot fi foarte periculoase.

Nu în ultimul rând, paraziții interni și externi, împreună cu bolile pe care le produc, se pot transmite la om.

Cum începe infestarea câinelui sau pisicii tale cu paraziți?

Fie că vorbim de paraziți interni (viermi) sau externi (purici, căpușe, țânțari, păduchi, muște, muște de grajd, flebotomi) – o sursă importantă de infestare este mediul înconjurător.

Dacă locuiești la casă, sau în afara orașului, înconjurat de natură.. nu putem decât să ne bucurăm pentru tine 🙂 Acest lucru înseamnă, însă, și că locuiești într-un mediu ideal pentru țânțari și căpușe – ca să dăm doar două exemple. Verdeața și umezeala sunt prietenii lor cei mai buni.

Dacă locuiești în oraș, ai putea crede că aici pericolul e mai mic, întrucât nu sunt spații verzi peste tot. Ei bine, află că temperaturile medii mai ridicate, subsolurile calde ale blocurilor, unde nu este niciodată iarnă, precum și mutațiile care apar de la o generație la alta fac ca presiunea parazitară în zonele urbane să fie deja una considerabilă, crescând de la an la an.

Cât despre paraziţii interni, aceștia îți pot infesta prietenul pufos fie prin mușcăturile paraziților externi infestați cu ouă sau larve de viermi (vezi exemplul de mai jos), fie din hrană (carne crudă sau insuficient gătită), fie, iarăși, din mediu. Animalele infestate cu paraziți interni, în diferitele lor stadii de dezvoltare (adult, larvă, ou),  contribuie deosebit de mult la perpetuarea populațiilor parazitare, răspândindu-le acolo unde merg și acolo unde locuiesc.

Cert este că nu există loc ferit de paraziți, nici măcar în burta mamei: femelele gestante și infestate cu paraziți interni pot transmite paraziții către pui, prin placentă. Prin urmare, ține de tine să te asiguri că urmezi toate măsurile de precauție necesare pentru a preveni infestarea cu paraziți externi și interni. Decât să tratezi, mai bine previi!

Ciclul de viață al viermelui cardiac (Dirofilaria immitis). Acest parazit intern se transmite animalelor prin mușcăturile de țânțari infestați cu forme imature ale viermelui. Acestea devin adulte în corpul câinelui / pisicii, afectând ulterior sistemul circulator, în special inima – de unde și numele parazitului. În cazurile în care infestarea este depistată târziu, ea poate fi letală.

8 pași simpli pentru a preveni infestarea ta, a familiei și a pufosului

1. Spală-te pe mâini! Primul și cel mai ușor pas în prevenirea infestării tale și a familiei cu paraziți este spălatul pe mâini, ori de câte ori te întorci de afară, sau după ce ai smotocit un animal – inclusiv al tău!

2. Strânge după animalul tău! O metodă preventivă la fel de ușor de aplicat ca și spălatul pe mâini. Materiile fecale sunt vehiculul perfect pentru ouăle paraziților interni, care ajung astfel în mediu și pot infesta alte animale, dar și oameni, mai ales copii.

3. Menține sănătatea pielii pufosului tău! O piele cu leziuni este mult mai vulnerabilă în fața paraziților. În plus, soluțiile antiparazitare care acționează la suprafața pielii vor fi mai puțin eficiente. De aceea, este important să protejezi bariera cutanată a câinelui sau a pisicii tale.

4. Dacă ai mai mulți pufoși, deparazitează-i pe toți în același timp. Astfel, vei evita reinfestarea de la unul la celălalt. Atenție! Produsele destinate deparazitării câinilor și, respectiv, pisicilor trebuie folosite fiecare pentru specia căreia i se adresează!

5. Respectă intervalele și schemele de deparazitare externă și internă! În funcție de vârsta pufosului tău, va fi necesar să îl deparazitezi extern și intern la anumite intervale. Mai ales în cazul puilor, sau după un episod de infestare, aceste intervale ți se pot părea prea dese, însă rolul lor este să elimine toate stadiile de dezvoltare ale paraziților. Așadar, nu sări nicio deparazitare!

6. Deparazitează curtea și locuința! Apelează la serviciile unui specialist, întrucât produsele pentru deparazitarea câinelui sau a pisicii nu pot fi folosite la deparazitarea casei și a grădinii, și nici invers!

7. Alege în cunoștință de cauză! Nu toate antiparazitarele pentru câini și pisici funcționează la fel. Alege pipeta cea mai avansată pentru deparazitarea externă, respectiv un tratament plăcut la gust și ușor de administrat pentru deparazitarea internă.

8. Mergi regulat la medicul veterinar pentru control! Nu aștepta să apară simptome, pentru că atunci deja vorbim despre tratament, și nu despre prevenție. La controlul de rutină, medicul îi poate prescrie și administra pufosului tău tratamentul potrivit pentru a preveni infestarea cu paraziți externi și interni.

(Totuși, tratamentul poate deveni necesar. Prietenul tău necuvântător nu îți poate spune că ceva  e în neregulă și în orice caz nu imediat! Atunci când observi semne de apatie, modificare a apetitului, sau, mai grav, vărsături, diaree, etc, mergi imediat la medic. Află aici cum îți transmite pufosul că e timpul să mergeți la vet.)