Uneori, alături de o dietă echilibrată, este nevoie să suplimentați alimentația câinelui și cu vitamine sau minerale care să îl ajute în creștere sau pentru a rezolva diverse carențe pe care le poate dezvolta. Spre exemplu, sănătatea pielii poate fi menținută și extern, folosind produse de calitate, spre exemplu șamponul, spuma sau șervețelele Douxo S3, dar și intern cu suplimente de vitamina A, sau acizii grași Omega-3 și Omega-6.
Când vine vorba de dietă sau de suplimente alimentare, la fel ca în cazul oricărui tratament, este important în primul rând să consultați medicul vostru veterinar, fiindcă uneori puteți să îi oferiți un aport prea mare sau prea mic de vitamine și minerale, sau nu pe cele de care are nevoie. Totuși, este bine să aveți cunoștințe generale despre rolul acestor suplimente, așa că în cele ce urmează am pus la punct un ghid care să te ajute în acest sens, în funcție de vârsta sau mărimea prietenului vostru cu codiță:
Vitamine pentru câinii juniori
Cățeii în creștere au de obicei nevoie de vitamine pentru a-și atinge potențialul la nivel de dezvoltare completă. Hrana destinată acestota deja conține de cele mai multe ori vitaminele de care are nevoie, însă medicul vă poate face recomandări suplimentare sub formă de suplimente sau alimente bogate în:
● Vitamina A: Esențială pentru sănătatea ochilor, a pielii și a sistemului imunitar, vitamina A contribuie la creșterea și dezvoltarea adecvată a țesuturilor și organelor – se găsește în ficat, ouă și legume cu frunze verzi.
● Vitamina D: Ajută la absorbția calciului și fosforului, contribuind la dezvoltarea oaselor și a dinților – se poate obține prin expunerea la soare și din alimente precum pește gras sau ouă.
● Vitamina E: Este un antioxidant important ce protejează celulele, menține sănătatea pielii și a mușchilor și poate susține sistemul imunitar – se găsește în uleiuri vegetale, semințe și nuci.
● Vitaminele din complexul B: Sunt esențiale pentru un metabolism echilibrat, ajută la funcționarea sistemului nervos și producția de energie – se găsesc în carne, pește, ouă și cereale integrale.
● Vitamina C: În unele situații, cum ar fi perioadele de stres sau recuperare după boală, suplimentarea cu vitamina C poate fi benefică pentru susținerea sistemului imunitar – se recomandă de obicei suplimentele și nu citricele, care pot irita sistemul digestiv.
Vitamine pentru câinii seniori
La o vârstă înaintată, pentru ca bătrânelul tău/ bătrânica ta să își mențină cât mai mult sănătatea, mobilitatea și un grad înalt de energie, este nevoie de vitamine care să îi ajute metabolismul mai lent. Poți să ajuți cu:
● Vitamina E: Ajută la protejarea celulelor împotriva deteriorării și la menținerea sănătății sistemului imunitar – este important pentru câinii în vârstă, deoarece ajută la reducerea riscului de boli cronice asociate cu îmbătrânirea.
● Vitamina D: Suplimentele de vitamina D pot fi utile pentru câinii în vârstă, deoarece absorbția de calciu poate fi afectată odată cu înaintarea în vârstă.
● Vitamina B12: Odată cu vârsta înaintată, capacitatea organismului de a absorbi vitamina B12 poate scădea, iar acest lucru poate duce la deficiențe nutriționale, așa că suplimentarea poate ajuta la menținerea nivelurilor adecvate de energie și la funcționarea normală a sistemului nervos.
Vitamine pentru câinii de talie mare
Câinii de talie mare au parte de obicei de o creștere foarte rapidă, ceea ce consumă multe resurse ale organismului în primele 6 luni-primul an de viață, așa că pot fi și ei ajutați cu suplimente mai ales în această perioadă, cu precădere:
● Vitamina D: Câinii de talie mare sunt predispuși la probleme ortopedice, cum ar fi displazia de șold, sau probleme articulare, așa că asigurarea unui aport adecvat de vitamina D este importantă pentru menținerea sănătății oaselor.
● Vitaminele din complexul B: Cățeii mari au de obicei un nivel crescut de activitate, așa că pot avea nevoie de un aport mai mare de vitamine din complexul B pentru a le susține nivelul de energie.
Vitamine pentru câinii de talie mică
Și cățelușii au nevoie de vitamine, fiindcă unii dintre ei sunt extrem de activi și consumă repede nutrienții obținuți din mâncare. Poți să le suplimentezi aportul de vitamine cu:
● Vitamina D: Aceasta poate fi sintetizată de organismul câinelui printr-o expunere moderată la soare, dar poate fi necesară și suplimentarea, mai ales când câinele petrece mai mult timp în interior.
● Vitamina E: Este importantă pentru câinii de talie mică, care pot avea sensibilități cutanate sau alergii. Pentru problemele asociate pielii vă recomandăm și Duoxo S3, pe care îl puteți găsi în magazinele online PentruAnimale.ro, Emag sau la Farmacia Tei.
Să aveți parte de zile minunate împreună cu pufosul vostru și nu uitați că este important să urmați planul propus de medicul vostru veterinar în ceea ce privește administrarea vitaminelor!