Totul despre Boala Lyme, transmisă de căpușe

Nu mai este pentru nimeni o noutate că anotimpul primăvara poate fi declarat sezonul căpușelor. Odată cu încălzirea globală, acești dăunători se răspândesc în tot mai multe țări și regiuni și își mențin activitatea pe durate tot mai lungi, chiar și pe timpul iernii. Însă primăvara, odată cu încălzirea vremii, numărul căpuşelor crește considerabil.
Câinii sunt adevărați magneți pentru căpușe și pot fi masiv infestați cu aceşti paraziţi. Dacă nu este prevenită corespunzător, se poate ca infestarea cu căpușe să însemne chiar şi 50-100 de paraziți prezenți pe un singur câine.
Mușcătura căpușelor nu doar că este dureroasă, însă unele specii, cum sunt cele din genul Ixodelor pot transmite bacteria responsabilă de boala mortală numită Lyme (sau borrelioza), precum și alte boli ca febra Q (Coxiella burnetii), virusul encefalitei, babesioza (Babesia), erlichioza (Ehrlichia), febra butunoasă (Rickettsia conorii).
Uneori este suficientă o singură mușcătură de căpușă pentru a infecta animalul. Durează între două și trei ore ca aceasta să se fixeze pe pielea animalului. Odată ce parazitul se atașează pe corpul câinelui și începe să se hrănească cu sângele acestuia, transmiterea bacteriei se poate produce într-un interval de 8 până la 24 de ore. De aceea, îndepărtarea parazitului trebuie realizată de urgenţă, imediat ce o găsim pe corpul animalului.
Căpușele sunt paraziţi greu de detectat, mai ales în cazul în care patrupedul are blana închisă la culoare. Proprietarii pot observa simptomele ce apar în urma mușcăturii paraziţilor şi la câteva săptămâni de la producerea acesteia, atunci când patrupedul devine letargic, iar sistemul său nervos și inima sunt deja afectate. Uneori simptomele bolii seamănă cu ale altor afecțiuni şi astfel pot fi ignorate de către proprietari, de aceea prevenția, în cazul de față, este cea mai importantă!
Boala Lyme devine din ce în ce mai periculoasă odată cu răspândirea sa de la an la an. Pericolul creşte şi din cauza faptului că poate fi transmisă și oamenilor, însă nu în mod direct de către animalul de companie, ci de către căpușa adusă în locuință de acesta.
Însă, avem soluţii la îndemână pentru a preveni apariția acestei boli!
Deparazitarea externă cu pipeta repelentă VECTRA 3D – îndepărtează căpușele înainte ca acestea să muște animalul. Se aplică uşor, la nivelul pielii, de la coadă spre ceafă, cu ajutorul vârfului bont ce nu permite zgârierea animalului. Substanța activă formează imediat o barieră repelentă ce va proteja patrupedul de muşcăturile paraziţilor.
Tot ca măsură de prevenție este bine să evitați zonele în care căpușele sunt prezente în număr mare, cum ar fi pădurile, zonele neumblate de la marginea orașelor, cele cu iarbă deasă etc.

VECTRA® 3D oferă o lună de protecție din momentul aplicării. Deparazitarea avansată cu pipeta VECTRA® 3D – respinge căpușele din diferite specii aflate în diverse stadii de dezvoltare, în Europa cele mai răspândite fiind căpuşele Rhipicephalus sanguineus, Ixodes ricinus şi Dermacentor reticulatus.
VECTRA 3D este disponibil în 5 variante, pentru a acoperi toate categoriile de greutate a patrupezilor. Recomandat pentru câini cu vârsta de minim 7 săptămâni și cu greutatea peste 1.5 kg.
Citește mai multe despre căpușe aici!