De ce mănâncă iarbă câinii?

Și tu ți-ai surprins câinele în timp ce „păștea”, vesel, iarbă? La baza acestui fenomen nu se află vreo problemă gravă de sănătate și nici nu e vorba de faptul că patrupedul tău s-ar crede o văcuță. Există opinii diferite cu privire la posibilele motive pentru care câinii consumă iarbă. În cele ce urmează îți prezentăm câteva dintre explicațiile posibile.

Unii sunt de părere că originea consumului de iarbă poate fi observată și la rudele apropiate ale câinilor, lupii. Aceștia prind erbivore mai mici, iar atunci când le mănâncă, ei consumă, involuntar, și tot ceea ce prada ingerase anterior; de aceea, organismul lor s-a adaptat deja la nutrienții de origine vegetală. „Vechiul instinct” poate fi, astfel, una dintre explicațiile fenomenului.

Este cunoscut și faptul că, în comparație cu pisicile, gustul câinilor se încadrează într-o scară mai largă, astfel că ei mănâncă nu doar carne, ci, de fapt, tot ceea ce consideră că este comestibil. Mirosul, culoarea și aspectul ierbii sunt, cu siguranță, atractive pentru câini, așa că o privesc și o consumă ca pe oricare alt aliment, chiar dacă numai ocazional.

Una dintre cele mai răspândite explicații este aceea conform căreia câinii apelează la această metodă atunci când au stomacul deranjat, iarba fiind un fel de „medicament” natural. În aceste cazuri, câinii nu mestecă iarba, ci înghit firele întregi, stimulând astfel receptorii din gât, esofag și stomac, să declașeze reflexul de vărsătură și scăpând, astfel, de alimentele și acidul gastric în exces. Alții cred că, prin „a paște” iarbă, câinii încearcă să își procure anumite minerale sau fibrele necesare în procesul de digestie.

În mod normal, mâncatul ierbii nu reprezintă o problemă, dar consumul excesiv poate indica o tulburare de comportament sau o modificare la nivel de organe. De aceea, dacă observi un consum tot mai mare de iarbă la patrupedul tău, ia legătura cu medicul veterinar. Asigură-te, totodată, că blănosul tău nu se consumă iarbă din zone în care au fost efectuate, recent, tratamente chimice cu pesticide sau insecticide.

La baza consumului de iarbă la câini se pot afla, așadar, mai mulți factori, însă fenomenul este destul de comun. Dar cu siguranță nu trebuie să te temi că patrupedul tău va deveni, dintr-o dată, vegetarian!

Citește mai multe despre comportamentul câinilor aici!