Pisicile și spălatul

Probabil că ai observat și tu cât de mult timp petrece pisica ta spălându-și blana. Ei bine, unii sugerează că pisicile își petrec cam o treime din orele lor de veghe, dacă nu chiar jumătate, lingându-și blana. Atât de important o fi pentru ele să fie curate sau mai există și alte motive pentru care pisicile practică acest ritual.

Trebuie să recunoaștem că e remarcabil faptul că pisicile noastre sunt capabile să-și păstreze singure curat întregul corp, din moment ce efectuează această operațiune cu limba lor. Prin urmare, este esențial să fie extrem de flexibile, astfel încât prin mișcări și poziții speciale să ajungă, practic, la toate zonele corporale, inclusiv în mijlocul spatelui. După cum am menționat, limba joacă un rol principal în procesul de curățare: suprafața acesteia este aspră, astfel acționează ca un fel de pieptene, care ajută la eliminarea firelor de păr slăbite, pe care pisicile le ingerează, iar mai apoi le elimină sub forma unor ghemotoace. La pisicile care au un păr lung, spălarea durează și mai mult, iar firele de păr care ajung în stomac prezintă un risc și mai mare, de aceea, le putem ajuta periindu-le în mod regulat.

Scopul principal al linsului este, așadar, curățarea, deoarece pisicile scapă în acest fel de o parte din paraziții ascunși în blana lor și de impuritățile depuse acolo de-a lungul zilei. Cu ajutorul simțului gustativ, ele colectează, de asemenea, informații importante cu privire la lucrurile cu care au intrat în contact în timpul zilei și în același timp își învăluie blana cu propriul miros. Operațiunea este importantă și din punctul de vedere al reglării temperaturii corpului. Pisoii au puține glande sudoripare, astfel că pot transpira numai pe o suprafață foarte mică din corp, cum sunt tălpile, de exemplu. De ce se întâmplă asta? Tocmai pentru ca transpirația să nu le ude blana și să îi expună răcelilor. Cu toate acestea, atunci când afară este foarte cald, le-ar fi de folos să poată transpira pe suprafețe mai mari. Iată de ce își așează salivă pe blană, iar evaporarea acesteia ajută la menținerea unei temperaturi mai scăzute a corpului.

În mediul destul de poluat în care trăim, există impurități periculoase pentru pisici, pe care acestea le adună pe blană. De aceea este bine să le facem, din când în când, câte o baie. Se știe însă că majoritatea pisoilor se tem de apă, de aceea o spălare cu apă nu este mereu realizabilă. În acest caz este utilă folosirea spumei Douxo® S3 Care Mousse cu Ophytrium, cu ajutorul căreia poți curăța cu ușurință blana pisicii, fără ca ea să te zgârie sau să se streseze.

Citește mai multe despre cum poți să îngrijești pielea pufosului tău aici!