La ce este bună terapia cu feromoni?

Medicina veterinară folosește preparatele cu feromoni sintetici, iar această practică poartă numele de terapia cu feromoni. Un lucru important de știut e că feromonii sunt diferiți pentru fiecare specie de mamifere în parte. Așadar, câinele nu „înțelege“ feromonii pisicii și nici pisica pe cei ai câinelui, iar omul nu este capabil să perceapă nici feromonii câinilor, nici pe cei ai pisicilor.

Feromonii sunt responsabili de modificarea stării emoționale și de reacțiile individului. De exemplu, prin feromonii din zona obrajilor, adică feromonii faciali, pisica își marchează teritoriul sau simte o nevoie irezistibilă de a explora împrejurimile.

Feromonii ajută câinele să se liniștească, știind că nu are de ce să se teamă, chiar și atunci când imaginea și zgomotele din jur sunt neobișnuite (ex. focurile de artificii).

Feromonii pot ajuta la prevenirea apariției anumitor comportamente nedorite. De exemplu, atunci când pisica detectează feromonii faciali, brusc, nu mai simte nevoia să-și marcheze teritoriul prin intermediul pulverizării de urină.

Feromonul este doar un purtător de mesaj și nu pătrunde în animal. El reprezintă un semnal prin intermediul căruia la animal sunt pornite sau oprite niște reacții naturale, fără ca acesta să fie conștient. Prin urmare, nu trebuie să ne fie teamă de o supradoză, de otrăvire sau de apariția unor reacții adverse, ca în cazul medicamentelor.

Produsele cu feromoni folosite în medicina veterinară, cum ar fi Feliway® și Adaptil®, conțin versiuni sintetice ale feromonilor naturali. În timpul studiilor clinice controlate s-a dovedit eficacitatea și inofensivitatea acestora.

Diffuserul Electric și Sprayul Feliway® conțin corespondentul sintetic al fracțiunii F3 de la feromonul din zona facială (a obrajilor pisicii), oferind astfel o soluție naturală pentru a preveni și a ține sub control acele probleme de comportament ale pisicilor, care sunt cauzate de stres.

Feliway ajută la prevenirea pulverizării de urină și a zgârieturilor de marcare, prin consolarea pisicii atunci când se află în situații dificile sau în medii noi, cum ar fi adoptarea, mutarea într-o casă nouă, renovarea locuinței, sosirea unui nou membru de familie sau a unor musafiri.

Sub supravegherea și consilierea din partea unui medic veterinar sau a unui terapeut comportamental, Feliway® se poate utiliza și pentru rezolvarea acelor probleme de sănătate și de comportament nedorit ale pisicii, care sunt cauzate de stres.

Diffuserul Electric, Zgarda și Sprayul Adaptil® conțin varianta sintetică a ceea ce se numesc feromoni appeasing, ajutând astfel câinii să facă față stresului cauzat de niște experiențe noi și de situațiile care le inspiră teamă.

Indiferent de vârsta pe care o are câinele, feromonii îi transmit mesajul că se poate simți în siguranță, chiar și în situațiile noi sau care par înspăimântătoare. Astfel de situații sunt, de exemplu, perioada de adopție și acomodare a unui cățeluș în noua sa familie, furtunile cu tunete, alte zgomote puternice (de ex. focuri de artificii), mutarea, plecarea în vacanță, călătoriile, mersul cu mașina sau sosirea unui nou membru în familie.

Află cum se folosesc produsele pe bază de feromoni din tutorialele noastre de pe canalul de youtube Ceva Pufos!