De ce se tem pisicile de apă?

Faptul că pisicile se tem de apă este la fel de cunoscut ca informația conform căreia le place foarte mult să bea lapte – deși acest lucru nu le face deloc bine, pentru că nu pot digera lactoza. Desigur că nu toate pisicile se tem că li se va uda blana, dar majoritatea lor, da. Apare, astfel, întrebarea: care o fi motivul acestei frici?

O posibilă explicație i se datorează biologului John Bradshaw, care spune că teama de apă a pisicilor nu provine numai din faptul că este neplăcut să aibă blana udă și că au, astfel, senzația că le este frig, ci o cauză o reprezintă și condițiile de trai ale pisicii sălbatice arăbești. Întrucât din cauza particularităților de climă, rasa de pisică de pe meleagurile arăbești nu s-a întâlnit prea des cu lacuri, râuri, legătura cu apa, bălăceala, joaca sau răcorirea în apă nu s-a format nici la descendenți.

O altă teorie explică teama de apă a pisicilor tot prin factorii de climă, însă pornește de la o rudă mai îndepărtată a pisicii, felinele mari, care sunt mult mai dornice să se îmbăieze în ape. Este cazul celor care trăiesc în zone mai călduroase, căci acestea trebuie să își protejeze corpul de temperaturile înalte. Ne referim desigur la leu, tigru sau jaguar.

În schimb, rasele din zonele cu un climat rece, ca leopardul zăpezilor sau puma, nu intră aproape deloc în contact cu apa, întrucât o blană umedă nu le protejează de frig. Conform teoriei, pisicile domestice cunoscute de către noi evită apa pentru că în mare parte din an nu au nevoie să se protejeze de căldură udându-și corpul, iar în lunile reci, o blană umedă este de-a dreptul problematică. Desigur că există și excepții. Pisicile care trăiesc în zona lacului Van din Turcia iubesc să înoate, și uneori se și bagă sub apă. Pisica angora turcească, pisica manx și pisica abisiniană sunt, de asemenea, cunoscute drept iubitoare de apă.

Așadar, după cum ai observat și tu atunci când ai încercat să îi faci baie,pisica nu prezintă interes pentru apă. Dacă am obișnui-o cu apa, încă de pe vremea când este pui, teama de apă poate fi evitată. Din fericire însă, nu este o problemă nici dacă acest lucru nu s-a întâmplat.

Pentru a evita bolile și pentru a menține sănătatea pielii pisicii, curățarea pielii și a blănii este, uneori, inevitabilă, iar pentru asta o soluție este spuma Douxo® S3 Care Mousse cu Ophytrium.

Creată din ingrediente naturale, aceasta trebuie aplicată atunci când pisica este relaxată, astfel încât ritualul de curățare să devină unul plăcut și dorit de felină.

Citește mai multe despre cum poți să îngrijești pielea pufosului tău aici!