Și câinii își dau seama de nedreptăți!

Avem tendința să credem că simțul dreptății îl au doar oamenii. Însă o cercetare recentă a relevat faptul că atât câinii, cât și lupii recunosc situațiile în care sunt nedreptățiți. Și nu numai că își dau seama de asta, dar prin schimbarea comportamentului lor își și exprimă dezacordul. Să vedem cum a fost descoperit simțul dreptății la câini și la lupi!

Întrebarea dacă cel mai bun prieten al omului, câinele, respectiv cea mai apropiată rudă a acestuia, lupul percep nedreptatea, a preocupat pentru prima oară angajații Institutului de Cercetare Messerli din cadrul Universității de Medicină Veterinară de la Viena. Jennifer Essler și echipa sa de cercetare au examinat câini și lupi, în niște condiții identice. Subiecții au participat pentru început la o scurtă sesiune de instruire, unde au învățat că trebuie să apese pe un buton la un anumit semnal. Desigur că, ori de câte ori au realizat sarcina, au fost recompensați. Atunci când apăsarea butonului a devenit deja o sarcină de rutină, a început experimentul.
ceva pufos
Sursa Foto: Daily Mail
Un câine și un lup au fost amplasați în două cuști diferite, învecinate, din care se puteau vedea bine unul pe celălalt. Sarcina a fost aceeași de înainte: să apese pe buton la un anumit semnal. Diferența față de situațiile precedente a fost aceea că, de data aceasta, doar unul dintre ei a primit o recompensă mare, adică niște carne crudă, în timp ce celălalt a primit o mâncare uscată, mai puțin atractivă, în timp ce îl privea pe companionul său cum înfulecă vesel. Experimentul a fost făcut și în sens invers, astfel încât atât câinele, cât și lupul au fost supuși unui tratament nedrept. Iar rezultatul a fost același: subiectul dezavantajat nu a mai fost dispus să coopereze cu trainer-ul. Mai mult decât atât, experimentul a fost efectuat și în așa fel încât să fie prezent doar unul dintre animale. În această situație, animalele au continuat să efectueze sarcina, chiar dacă nu au primit recompensă; ceea ce a făcut ca cercetătorii să concluzioneze că protestul nu a fost declanșat de lipsa recompensei, ci de faptul că celălalt a primit mai multă recunoaștere pentru aceeași sarcină.
ceva pufos
Sursa Foto: Wolfwatcher
Este interesant și faptul că, după experiment, lupii care au suferit această nedreptate s-au îndepărtat de om, în timp ce câinii au iertat foarte repede nedreptatea. ♥
Citește în continuare despre domesticirea câinilor aici