Fiți cool chiar și pe durata crizei COVID-19!

Echipa Ceva Pufos a stat de vorbă cu Dr. Ana Simion, medic veterinar, despre îngrijirea animalelor de companie în această perioadă afectată de pandemia COVID-19. 

Dr. Ana Simion este absolventă a Facultăţii de Medicină Veterinară din Bucureşti în anul 2013, cu 6 ani de experienţă clinică în medicină internă şi chirurgie animale mici în România și 7 luni experienţă în Marea Britanie. Tot ea este și iniţiatoarea blogului www.coolvet.ro, mediu de comunicare directă între medicul veterinar şi proprietarii de animale , cu sfaturi reale, utile despre creşterea şi îngrijirea corectă şi sănătoasă a animăluţelor. Este pasionată de medicina naturistă și caută să se specializeze în acest domeniu, şi să îl aducă la un nivel înalt în România.

Ana, de ce ești tu un medic cool?

Mă consider un veterinar cool din mai multe motive: în primul rând, sunt extrem de norocoasă pentru că am meseria pe care o iubesc, o ador, iar de aici pleacă pasiunea şi dăruirea cu care fac totul. Este foarte important să iubeşti ceea ce faci , pentru că asta nu te lasă să îţi pierzi entuziasmul şi motivaţia pe parcurs.
Ca medic veterinar am simţit că nu mă satisface din punct de vedere profesional doar tratarea animăluţelor care îmi vin în clinică, am simţit că pot face mai mult de atât şi am dorit din tot sufletul să ajung la cât mai multă lume cu informaţii utile şi sfaturi pentru că în practica mea de zi cu zi mă confrunt cu o grămadă de situaţii, pe care le transpun în articole, pentru ca lumea să fie corect informată şi să nu mai facă anumite greşeli vizavi de creşterea şi îngrijirea corectă a animăluţelor.
Sunt cool pentru că am avut curajul să fac prima asta, şi totul GRATIS, singurul meu interes fiind acela de a informa cât pot de bine proprietarii de animale, asta îmi aduce o satisfacţie enormă, pentru că ştiu că animăluţele vor avea parte de cele mai bune inrigiri. Uneori, o singură frază poate ajută enorm.
Sunt cool pentru că mi-am creat un echilibru între viaţă personală şi cea profesională, acestea fiind strâns legate între ele, datorită căţelului meu, Stoker, care m-a ajutat să înţeleg mai bine proprietarii de animale, să empatizez cu ei şi să formez o legătură mai strânsă, pentru că practic, sunt şi eu unul dintre ei!

Ce provocări întâmpină acum pacienții tăi?

Pacienţii mei, şi toţi blănoşii din lume, pot spune că acum întâmpină problema unui serviciu veterinar incomplet care poate duce la consecinţe asupra sănătăţii lot în timp, dacă situaţia se va prelungi prea mult.
În momentul ade faţă, în Marea Britanie, toate cabinetele veterinare lucrează cu uşile închise (la propriu!) şi acceptă strict urgenţele, pentru a minimiza pe cât posibil contactul cu proprietarii şi animăluţele lor. Ştiu că şi în România s-au luat măsuri similare în unele cabinete veterinare, însă nu este ceva generalizat, precum în UK. Spre exemplu nu avem voie să facem operaţii chirurgicale de rutină, detartraje şi alte proceduri dentare, nu avem posibilitatea să prevenim unele afecţiuni în stadii incipiente, suntem nevoiţi să aşteptăm ca acestea să devină ”urgente”, ca apoi să le putem trata.

Cum îi ajuți tu pe proprietarii lor să își îngrijească pufoșii acasă?

Eu fac asta dintotdeauna prin intermediul blogului meu, www.coolvet.ro, nu doar în situaţie de pandemie. Blogul meu cuprinde mai mult informaţii legate de prevenţie, adică pun accentul pe prevenirea bolilor animăluţelor printr-o creştere şi îngrijire corespunzătoare, prin vizite periodice de rutină la medicul veterinar şi prin prezentarea semnelor de boală a celor mai frecvente patologii întâlnite.
Nu am recomandat niciodată tratarea blănoşilor de acasă. Întotdeuna am încurajat persoana cu care discutăm virtual să meargă la o consultaţie live cu medicul curant, eu doar îi orientam!
Uneori, proprietarii de animale încearcă să rezolve de acasă absolut toate problemele pentru că ei nu au viziunea unui medic veterinar, uneori ei pot subestima problema patrupedului, ori altădată o pot exagera. Pe blogul meu vor găsi articole cu sfaturi de specialitate, scrise 100% de mine. Câteva exemple: sfaturi de alimentaţie corectă a animăluţelor, cum să slăbim corect o pisicuţă mai grăsuţă şi care sunt riscurile obezităţii la pisici, cum să identificăm problemele glandelor perianale la câini şi pisici, semnele timpurii ale babesiozei, parvovirozei, importanţa vaccinării etc.

Ai spune că sunt mai importante ca oricând prevenția și depistarea cât mai timpurie a unor eventuale semne clinice?

Întotdeauna prevenţia este mult mai uşoară decât tratarea, în special în această perioadă în care noi, medicii veterinari suntem limitaţi şi nu ne putem desfăşura activitatea normal.
Cu cât depistăm o boală în stadiu mai incipient, cu atât şansele de supravieţuire ale animăluţului sunt mult mai mari! În medicina veterinară există unele boli extrem de grave, în care odată cu timpul scurs de la declanşarea bolii, se scurg şi şansele pacientului!

Cum putem citi aceste semne , care la început pot fi foarte subtile?

De regulă semnele oricărei boli debutează cu apatia sau starea generală proastă, animăluţul nu mai este la fel de sociabil şi activ, preferă să petreacă timpul singur, găsind un loc în care să se ascundă, îşi pierde pofta de mâncare complet, sau are apetit capricios, preferând numai anumite tipuri de mâncare, iar în funcţie de specificul fiecărei boli, semnele clinice diferă.
Spre exemplu, în abcesul glandelor perianale, câinele îşi linge sau muşcă insistent zona anusului. Într-o dermatită alergică la saliva de purice, animalul se scarpină obsesiv până îşi provoacă leziuni cutanate secundare s.a.m.d.
Foarte important este faptul că fiecare animăluţ, fie el câine sau pisică, este unic în felul lui, iar semnele nu sunt întotdeauna identice la toţi. Aici intervine proprietarul care îşi cunoaşte extrem de bine propriul animal, ştiindu-i toate tabieturile şi obiceiurile, iar când ceva nu mai este la fel, el este singurul care poate depista primele semne ale unei eventuale boli.
De exemplu, Stoker, câinele meu, este un câine extrem de agitat tot timpul. Faptul că nu mai trage în lesă la plimbarea afară pentru mine poate fi un semn clar că el nu se simte bine. Pentru un alt câine, care merge tot timpul la pas în lesă, acest comportament este irelevant, el nu arată o stare generală proastă a câinelui.
Dr Ana Simion cool vet ceva pufos
Copyright Dr. Ana Simion

Crezi în telemedicină (consultaţii prin telefon sau prin apel video call)?

Cred puternic în telemedicină, în special în aceste momente delicate prin care trece întreaga populaţie a globului.
Bineînţeles că telemedicina are limitările ei, însă ne poate furniza suficiente informaţii pentru a putea face un triaj corect, adică pentru a stabili dacă ne confruntăm sau nu cu o urgență.
Uneori ea poate ajuta şi cu anumite sfaturi şi tratamente la domiciliu, însă nu recomand asta, o consider un instrument medical preţios în aceste vremuri de pandemie, însă consultul realizat de către medicul veterinar în clinică veterinară rămâne sfânt şi de neînlocuit.

Pentru ce fel de afecțiuni este în regulă consultația telefonică sau cu ajutorul pozelor?

Cum am spus şi mai sus, telemedicina are limitele ei. Ne poate oferi însă sprijin în afecţiuni minore şi poate ajuta mai mult preventiv, decât curativ. Este clar că nu pot trata direct animăluţul prin telefon, însă îl pot ajuta pe proprietar să ia anumite decizii care pot contribui la starea de bine a patrupedului.
Pozele ajută în special în afecţiuni cutanate (dermatite, otite, formaţiuni tumorale etc), însă te pot induce şi în eroare. Nu îţi poţi face o imagine de ansamblu asupra afecţiunii respective doar uitându-te la o poză, nu poţi face analize, dar îţi poţi da seama dacă ea reprezintă o urgenţă şi trebuie să se prezinte neapărat cu animăluţul la cabinet, sau dacă mai poate aştepta liniştit acasă.

Cum trebuie luată decizia dacă să mergem sau nu la cabinetul veterinar în această perioadă?

Răspunsul la întrebarea aceasta este foarte simplu: sunaţi la clinica veterinară de care aparţineţi, staţi de vorbă cu medicul curant al animăluţului şi acesta o să vă spună cum să procedaţi, în funcţie de situaţie.
Este foarte important să nu mergeţi neanunţaţi la cabinetul veterinar pe timp de pandemie.
Clinicile veterinare au început să funcţioneze şi ele pe bază de programări în această perioadă, pentru evitarea aglomeraţiei din sălile de aşteptare. Acest lucru mă bucură foarte mult în speranţa în care aceste obiceiuri se vor păstra în România şi după criza cauzată de COVID19.

Crezi că proprietarii de animale de companie vor prefera comunicarea online cu medicul lor veterinar și după ieșirea din criza COVID-19?

Sub nicio formă.
Aceasta este doar o măsură de compromis într-o situaţie de criză. Nu este în beneficiul nimănui ca animăluţul să fie consultat virtual. Noi, medicii veterinari, întotdeauna am refuzat să tratăm prin telefon, şi încurajăm omul să vină la consultaţie înainte de a administra orice tratament câinelui său pisicii.

Ce efect are faptul că oamenii petrec dintr-odată foarte mult timp acasă, asupra animalelor de companie?

Pe moment animăluţele sunt mult mai fericite în perioada aceasta pentru că niciunui animal nu îi place să stea o zi întreagă singur acasă.
Dacă situaţia actuală va dura prea mult, există riscul ca ele să devină dependente de prezenţa omului acasă, iar când vom fi nevoiţi să ne reluăm activitatea normală, unii patrupezi, în speciali cei bătrâni şi cei mai sensibili, pot suferi de o anxietate de separare.
Aceasta se poate preveni prin puţină indiferenţă, adică nu trebuie să le acordăm non stop atenţie animăluţelor atunci când suntem acasă cu ele, trebuie să îi facem să fie independenţi, trebuie să fim noi cei cumpătaţi acum, pentru ca ei să nu sufere mai târziu din cauza asta.

Cum te simți tu, ca medic veterinar, în această perioadă?

Mă simt teribil, pentru că uneori mă simt efectiv legată de mâini. Este groaznic să ştii că ai putea să ajuţi, dar practic nu poţi!
Totodată mă simt nesigură de evoluţia în timp a pandemiei asupra cabinetelor veterinare. Îmi este frică să nu ajungem într-un punct în care cabinetele veterinare se vor închide complet. Şansele sunt mici, într-adevăr, în special dacă toată lumea respectă recomandările date.

Cum ai vrea ca proprietarii de animale să își arate susținerea față de medicii veterinari?

E simplu: respectându-le regulile şi recomandările, pentru că aceste reguli sunt făcute tot în beneficiul proprietarilor de animale! Asta trebuie să înţeleagă lumea!
Dacă proprietarii de animale evită aglomeraţiile din sălile de aşteptare şi nu vin direct la cabinet, dau telefon înainte, poartă măşti şi mănuşi când vin în cabinet, vine un singur proprietar cu animalul şi nu toată familia etc, în felul acesta ne vor proteja pe noi, medicii veterinari, ca noi să putem fi astfel în continuare la datorie, să vă ajutăm blănoşii atunci când veţi avea nevoie!
Dr Ana Simion cool vet ceva pufos
Copyright Dr. Ana Simion

În perioade de criză precum cea prin care trecem, poate crește rata abandonului animalelor de companie. Ne ajută cu ceva să ne despărțim de pufoși?

Din păcate rata abandonului poate creşte, însă nu din motive raţionale!
Oamenii sunt extrem de speriaţi, şi nu este de condamnat lucrul acesta! Avem de-aface cu un virus nou, cu o răspândire globală, un virus care suferă mutaţii şi are o evoluţie imprevizibilă. Cel mai important este să ne păstrăm calmul şi să ne informăm corect în această perioadă, pentru a putea preveni deciziile pripite, luate pe moment, din instinct!
Întotdeauna ne este frică de necunoscut, de aceea recomand informarea corectă! Ceea ce cunostem nu ne poate speria şi nu ne poate induce în eroare! Virusul COVID-19 nu reprezintă (cel puţin momentan) o ameninţare pentru animale! Nu s-a demonstrat până acum transmiterea acestui virus la animale, au fost doar 3 cazuri izolate în toată lumea, iar în toate cazurile animalele nu au transmis mai departe virusul, şi în cele din urmă ele s-au vindecat.
Măsurile de prevenţie totuşi nu strică, şi de aceea punem accentul pe dezinfectarea lăbuţelor şi blăniţei câinilor cu şampon special pentru căţei, cu clorhexidina de preferat, însă orice şampon este bun atâta timp cât este special pentru blănoşi!
Dacă oamenii rămân raţionali şi responsabili şi aplică măsurile de prevenţie, totul va fi bine!
Ţin să mă repet, cazurile confirmate de COVID19 la animale au fost nişte cazuri excepţionale, izolate, nu se cunoaşte în totalitate cum au fost infectate, în ce mediu trăiesc animalele respective, etc.
Momentan animalele nu sunt în pericol, şi nu reprezintă un pericol pentru oameni! În loc să ne panicăm, este bine să ne păstrăm calmul şi raţiunea, să urmăm sfaturile medicilor şi măsurile de igienă deja cunoscute.

Auzim deseori că persoanele care au animale de companie se îmbolnăvesc mai puțin. Care este explicația?

Există o multitudine de studii şi cercetări făcute în sensul acesta, iar ele au demonstrat faptul că traiul în acelaşi mediu cu un câine sau cu o pisică aduce reale beneficii asupra sănătăţii.
De exemplu, câinii ajută la întărirea sistemului imunitar al copiilor împotriva alergiilor şi astmului din cauza faptului că ei dezvoltă anticorpi împotriva alergenilor timpuriu prin contactul pe care îl au cu ei, anticorpi ce îi vor ajuta pe viitor, şi îi vor face mai puţini sensibili la acţiunea anumitor alergeni şi a anumitor afecţiuni respiratorii în special.
Animalele de companie mai ajută la starea de sănătate a proprietarilor şi prin simpla lor prezenţă, prin starea de bine pe care le-o aduc acestora, pentru că ştim cu toţii că orice boală are ca sursă principală stresul, iar acesta este redus seminificativ prin joaca cu animalul de companie sau prin pura lui prezenţă.

Ce putem face noi, de această dată, pentru a menține starea de bine a pufoșilor noștri (dpdv al stresului, lipsei de mișcare, nutriţiei, etc) și pentru a întări sistemul lor imunitar?

Pentru întărirea sistemului imunitar recomand Spirulina. În America şi UK se foloseşte foarte des la animale. Avem şi noi în România variante veterinare ale acestui supliment natural, lucru care mă încântă foarte mult. O alimentaţie sănătoasă contribuie de asemenea la un sistem imunitar mai rezistent.
Legat de nutriţie, întotdeauna am spus proprietarilor de animale că ei sunt ’adultii’ în ecuaţia asta şi în mâna lor stă decizia de a avea un animăluţ slab, sănătos sau obez şi cu alte probleme de sănătate secundare greutăţii exagerate. Trebuie să fim raţionali şi să nu cedăm insistenţelor micuţilor, iar dacă nu putem să gestionăm emoţiile şi să ne stăpânim, putem măcar alege recompense sănătoase precum morcovul sau ardeiul gras crud, ori recompensele speciale ”light” tip biscuit din comerţ. Şi acestea se vor da cu măsură, evident.
Cu lipsa de mişcare este mai greu într-adevăr în această perioadă, simt asta pe propria mea piele, Stoker este un câine foarte activ, iar dacă plimbarea de la prânz nu este suficient de mare, devine foarte agitat şi îi vin în minte idei noi, precum rosul obiectelor interzise, şi totul din cauza plictiselii. Încercaţi să le ţineţi cumva minţea ocupată, găsiţi modalităţi de a le consuma energia în casă, ştiu că este un lucru total nedorit, să încurajăm joacă în casă a cainior, dar din păcate nu avem alte opţiuni în momentele astea. Cu cât vom fi mai responsabili şi vom sta în casă mai mult acum, cu atât perioada de carantina se va prescurta, şi ne vom putea relua mai repede viaţa de dinainte.

Care este cel mai frumos lucru pe care l-ai auzit de la un părinte de pufos în ultima săptămână?

Stăpânul unei Cockerițe negre, Cora, îi ţin minte şi numele, mi-a spus că mi se citeşte în privire şi în modul în care tratez animalele , pasiunea şi dăruirea pe care o am faţă de animăluţe.
Replica asta mi-a umplut sufletul şi mi-a dat o stare de bine în ziua respectivă!

Ana, îți mulțumim tare mult pentru timpul acordat acestor răspunsuri!

Cu mare plăcere!

O puteți urmări pe Dr. Ana Simion pe www.coolvet.ro, pe pagina de Facebook Cool Vet, precum și pe Instagram

Fiți pufoși cool, responsabili și informați!