Comenzi de Bază pentru Câini – Partea a IIa

Într-un articol anterior am scris despre învățarea unor trucuri de bază, ca „șezi”, „culcat” și „rămâi” sau „așteaptă”.

În această a doua parte a seriei vom vorbi despre învățarea unor abilități care sunt deosebit de importante atunci când ieși la plimbare cu blănosul.

 

1. Aici!

Unul dintre cele mai importante lucruri, pe care câinele tău trebuie să îl știe, este acela de a se întoarce întotdeauna la tine atunci când îl chemi. Gândește-te la câte situații periculoase pot apărea atunci când mergeți pe stradă sau vă plimbați în parc. Arta chemării la apel poate fi exersată în mai multe moduri. Nu strică să ai un ajutor, întrucât esența exercițiului este aceea de a te îndepărta de câinele tău fără ca acesta să te urmărească. Roagă un prieten sau un membru al familiei să țină câinele în lesă, în timp ce tu pleci tot mai departe și spui comanda „aici”. Dacă te afli deja suficient de departe, ajutorul tău poate elibera câinele, care mai mult ca sigur că va alerga la tine. La sosire dă-i recompensa lui preferată. Repetă de câteva ori și oferă-i o recompensa ori de câte îndeplinește cu succes sarcina. Dacă pleacă de lângă tine și nu se întoarce la prima comandă, îndepărtează-te puțin de el, apoi cheamă-l din nou! Repetă până vine la tine!

2. La picior!

Învățarea acestui exercițiu este extrem de simplă. Ține recompensa în mâna dreaptă și arată-i-o câinelui tău. Când vezi că a început să își dea interesul, spune-i „la picior” și condu-l cu mâna înspre spatele tău, dinspre partea dreaptă, în timp ce muți recompensa în mâna stângă, apoi, după ce câinele a urmărit recompensa și a ajuns la piciorul tău stâng, în locul dorit, dă-i-o! Mai târziu, atunci când înțelege deja comanda, este bine să îl înveți să se și așeze, cât mai aproape de piciorul tău.

3. Stai!

Se poate întâmpla să ajungeți în locuri aglomerate, de exemplu, la un pasaj feroviar, unde trebuie să îl poți determina pe câinele tău să se oprească la comandă, pentru a evita eventualele accidente. Poziționează-te în fața câinelui și spune-i comanda: „stai”. Așteaptă puțin, apoi dă-i recompensa. Dacă ar încerca să se așeze, ridică-l, spune din nou comanda și dă-i recompensa numai atunci când se află deja în picioare. Puteți exersa apoi și cu lesa. Porniți la drum, iar după o vreme spune-i comanda și pune-ți mâna în fața botului său. Se poate întâmpla să ai nevoie și de lesă pentru a-l opri, în orice caz, imediat ce câinele stă nemișcat, recompensează-l.
 

Fiecare câine are, desigur, personalitatea sa și propria experiență anterioară, așa încât e posibil ca scenariile să varieze. Reține că răbdarea este aliatul tău numărul 1, și că e mult mai important să recompensezi rezultatele pozitive, decât să pedepsești greșelile, în procesul de educare al câinelui tău.

  Ceva Pufos comenzi caini