Ce este Feliway

dr. Anda Strîmbeanu,
Clinica Veterinară Panda Vet Care

Trupa CevaPufos a stat de vorbă cu dr. Anda Strîmbeanu despre terapia cu feromoni, și ce înseamnă Feliway pentru fericirea pisiciească.

Pisicile au cucerit internetul și, evident, sufletele noastre! Sunt pufoase, jucăuse și torcăcioase, în așa măsură încât nu le putem rezista. Iar în momentele în care nu ne bagă în seamă, nici nu știm ce am putea să le mai facem pentru a ne ”băga” pe sub blănița lor.

Tot timpul am avut o atracție mai mare față de pufoase. Studiindu-le în detaliu, am descoperit numeroase aspecte legate de bunăstarea lor și am înțeles că stresul este un lucru foarte important în ceea ce le privește, un factor care le poate crea numeroase probleme de sănătate. Fie că vorbim de stres ca fiind un factor principal, fie că vorbim de stres ca o consecință la comportamentul nostru/afecțiune/procedură medicală.

Pisicile sunt încă o enigmă pentru cei care studiază comportamentul felin, nu pot spune că au descoperit toate aspectele legate de acesta. Ce s-a descoperit însă este faptul că:

• Pisicile au un simț olfactiv (mirosul) foarte dezvoltat, cu ajutorul căruia pot ”caracteriza” orice situație din viața lor.

• Pisicile sunt teritoriale, le place să își delimiteze bine ”regatul” cu ajutorul feromonilor.

• Pisicile nu obișnuiesc să trăiască în haită, sunt animale solitare și de aceea nu sunt de acord să își împartă ”regatul” cu alte pisici, decât cu unele dintre ele și în anumite condiții.

• Oricât de ciudat ar părea, pisicilor le place previzibilul, orice ieșire din ”normal” poate crea dezechilibre serioase în viața acestora.

ceva pufos Feliway

Din fericire, există și soluții pentru ele.

După cum am menționat mai sus, simțul olfactiv este foarte important în cazul lor. Prin urmare, trebuie să găsim metode pentru a ne folosi de el, să remediem problemele deja apărute, sau pentru a preveni apariția lor.

 

FELIWAY ceva pufos este un produs care ”se folosește” de acest aspect important din viața de zi cu zi a pisicilor. Este un produs ce reproduce feromonii eliminați de pisica ta. Folosit cu atenție în locurile necesare și în anumite momente, acesta poate rezolva câteva probleme de comportament.

Pisicile își marchează teritoriul (elimină feromoni) prin: • Urină sau fecale. • Zgârie diferite suprafețe (în acest caz, feromonii se regăsesc interdigital, la nivelul pernițelor). • Se freacă de diferite suprafețe (feromonii folosiți în această situație se regăsesc în zona gâtului, capului, baza cozii, lateralele toracelui, etc)

Producătorii FELIWAY ceva pufos au reușit să reproducă artificial acești feromoni eliminați de pisici și să îi pună la dispoziția noastră sub formă de diffuser sau spray.

Feliway

FELIWAY ceva pufos CLASSIC reproduce feromonii faciali, cei de care pisica ta se folosește atunci când se alintă pe lângă picioarele tale, mobilă sau obiecte personale. De asemenea, poate fi folosit și în cazul marcajului cu urină sau fecale, dar și în cazul în care pisica ta zgârie diverse suprafețe prin cameră.  Cele mai bune rezultate se pot obține cu ajutorul diffuserului, care se pune în priză unde se ține constant (24/24) și ”acoperă” o suprafață destul de mare din casă.

Se poate folosi în cazul în care:

• pisica ta a fost nou adoptată și este nevoie de o perioadă de acomodare mai bună decât în mod natural (este singura pisică din casă),

• ai renovat o parte din casă,

• te-ai mutat într-o nouă casă,

• pisica ta urinează în locuri nepermise,

• pisica zgârie canapeaua.

Spray-ul se poate folosi și el, însă  ca adjuvant al diffuser-ului sau în anumite situații în care diffuser-ul nu poate fi utilizat.

Singurele situații în care acesta se poate folosi singur sunt:

• transportorul ( se aplică cu câteva minute înainte de plecarea pisicii către medicul veterinar/vacanță/noua locuință, etc.),  sau

• pe suprafețele pe care pisica ta obișnuiește să le zgârie.

În restul situațiilor, spray-ul este indicat a fi folosit ca adjuvant diffuser-ului, eficiența maximă obținându-se cu acesta din urmă.