Prieteni sau dușmani?
S-ar crede că pisicile și câinii sunt dușmani din fire. De aceea, când vor să își ia un animal de companie, oamenii se întreabă dacă le plac fie pisicile, fie câinii, gândindu-se din start că nu sunt posibile ambele variante! Lucrurile nu stau nici pe departe așa!
Ai fi surprins de câte familii au și câini, și pisici care conviețuiesc foarte bine!
E important de reținut că nu îi poți obliga să fie prieteni, dar poți crește șansele de a a-i apropia dacă ții cont de câteva aspecte:
Ce trebuie să iau în calcul?
1. Este importantă vârsta ambelor animale
Dacă atât câinele, cât și pisica sunt pui, atunci ambii sunt sociabili din fire și le place la nebunie să exploreze și să descopere lucruri noi; sunt mai multe șanse să se accepte unul pe altul și să-și dea seama că e distractiv să se joace împreună, fără nicio frică.
Dacă, în schimb, câinele e mai în vârstă și a fost singurul animal de companie, s-ar putea să nu accepte ușor un alt animal pe teritoriul lui; sau poate a avut vreo experiență negativă în trecut și a fost fugărit de alt animal, iar acum este temător și defensiv dacă vine un alt patruped în casă.
2. Ia în considerare rasa
Unele rase canine sunt înclinate spre vânătoare – e în natura câinilor de vânătoare să fugărească animale mai mici, inclusiv pisici. Nu este mereu cazul, desigur (dacă stau împreună de mici, e posibil să formeze o legătură; totuși, ca să te asiguri că e pace în casă, ar fi ideal să alegi un Basset sau un Golden Retriever; aceste rase nu au probleme de conviețuire alături de adulți, copii sau alte animale de companie!).
3. Interesează-te de trecutul animalului
Dacă adopți un animal mai în vârstă și îl aduci acasă, interesează-te de condițiile în care a locuit și de eventuala prezență a altor animale în casă. Dacă a stat deja alături de alte patrupede, ai mari șanse să accepte pisica. Dacă a fost singurul animal, e posibil să aibă nevoie de o perioadă mai lungă de adaptare.
4. Pregătește bine terenul înainte de a le face cunoștință
Când ești sigur că animăluțele sunt gata să se cunoască, pregătește cum trebuie casa. Pune la îndemână cele necesare pentru câine și pisică, inclusiv mâncare separată, boluri, jucării și loc de retragere pentru fiecare (unde se poate duce dacă simte nevoia).
Amenajează un loc înalt cu pături confortabile (unde nu ajunge câinele) pentru pisică și un colț tihnit (în altă cameră, dacă se poate) pentru câine; vor avea, astfel, propriul teritoriul și ai șanse să conviețuiască în armonie.

5. Lasă-i să se cunoască treptat
În primul rând, nu lăsa câinele și pisica singuri decât atunci când ești sigur că și-au format o legătură.
Ambele animale au un simț al mirosului foarte bine dezvoltat și detectează imediat prezența altui patruped. Lasă-i să se zărească de la distanță inițial și să-și simtă reciproc mirosul, dar evită contactul fizic. Fii atent la reacția fiecăruia: dacă latră câinele și pisica fuge să se ascundă, liniștește-i pe amândoi și încearcă să-i împrietenești mai târziu. Asigură-te că pisica și-a găsit un colț liniștit și distrage atenția câinelui cu o jucărie.
6. Marea întâlnire!
Când ești convins că sunt gata să se vadă de aproape, pune-i lesă câinelui (ca să-l poți ține dacă lucrurile scapă de sub control); cel mai bine este să faci prezentările după o plimbare lungă alături de câine (va fi obosit și mai puțin agitat).
Dat fiind că ai mai multe șanse să dresezi câinele, învață-l să reacționeze la „șezi” și „culcat”, ca să-l poți controla mai ușor; nu uita să-i răsplătești dacă se comportă frumos (dacă pisica nu fuge și câinele nu o fugărește!).
Întâlnirea trebuie să aibă loc într-un spațiu comun, departe de teritoriul fiecăruia. Nu ține pe niciunul în brațe (te poți alege cu răni dacă unul dintre ei începe să reacționeze agresiv). Asigură-i o cale rapidă de scăpare pisicii (pentru orice eventualitate).
Dacă prima întâlnire s-a desfășurat fără incidente, repetă interacțiunile până când se împrietenesc și aleargă împreună fără a se ataca.
7. Păstrează o atmosferă calmă
Ai o mare satisfacție să vezi că pisica și câinele (ambii prădători prin natura lor) au reușit să se accepte reciproc și să devină prieteni. Dacă îi încurajezi, ești răbdător și îi pregătești cum trebuie, vei avea curând liniște în casă; ba chiar îi vei găsi dormind sau jucându-se împreună!
Asigură-te că toate interacțiunile sunt pașnice și răsplătește-i când se poartă frumos unul cu celălalt.
Folosește FELIWAY și ADAPTIL pentru a le oferi calm și siguranță în casă atât câinelui, cât și pisicii. FELIWAY Classic Diffuser îți ajută pisica să se relaxeze și să nu îi mai fie frică de câine, pe când zgarda ADAPTIL îți ajută câinele să își mențină calmul și să se adapteze la schimbări. Cele două produse pot fi utilizate simultan, dar nu îți este de ajuns unul pentru ambele animale!
FELIWAY funcționează doar la pisici, dar câinii nu detectează feromonii felini produși de Feliway. Pe de altă parte, ADAPTIL produce feromoni asemănători cu aceia ai cățelei după fătare și transmite mesaje liniștitoare care conferă un mediu securizant pentru câine.