Perspectiva pisicii: Miau! Pisicilor nu le plac schimbările!

Miau! Miau! Ce se întâmplă? Nu pare deloc o zi ca oricare alta… De obicei îmi trezesc părinții oameni sărind pe patul lor dis-de-dimineață, dar nu sunt la locul lor! Nu-mi plac schimbările și deja încep să-mi fac griji; dacă programul mi-e deranjat, încep să mă agit, așa că mă ascund sub pat un pic, până când știu sigur că e în regulă să ies.

Oh, uite-i la parter! Poate au trebuit să se trezească mai devreme în dimineața asta, dar nu știu de ce nu au învățat până acum că perioadele mele preferate sunt dimineața devreme și la apusul soarelui (noi, pisicile, suntem animale crepusculare, se știe!); îmi iau în serios datoria de a-i trezi pentru că sunt foarte activă dis-de-dimineață – și când se lasă seara, la drept vorbind!

Îmi place rutina
Mă simt cel mai bine când nu se schimbă nimic în programul zilnic. De obicei ne alintăm nițel și apoi ne jucăm înainte ca ei să plece la muncă. Apoi, după ce îmi iau micul dejun, trag un pui de somn ca să îmi recapăt puterile și merg să explorez grădina.

Am ascunzătorile mele bine stabilite, ca să nu fiu văzută de celelalte pisici. Unele sunt chiar la înălțime, nu glumă! Îmi place tare mult să mă cațăr în copaci sau să fac echilibristică pe garduri și să-mi privesc teritoriul de sus.

Când îmi vin oamenii înapoi de la muncă, se așteaptă deja să le ies bucuroasă în întâmpinare și să mă gudur pe lângă picioarele lor doar ca să le arăt cât îmi sunt de dragi (de fapt, îmi las mirosul pe hainele și pielea lor, dar ei nu știu!). Uneori torc dacă lucrurile din jur se schimbă prea mult, iar stăpânii își dau seama că nu îmi convine ceva pentru îmi trag mustățile spre spate și îmi ciulesc urechile în toate direcțiile!

Când se lasă seara, e vremea de joacă! Dar uneori oamenii mei uită, ori poate vine câte un străin în vizită, și atunci devin neliniștită, dar mă calmez dacă primesc gustărica înainte de culcare. Îi iert dacă nu uită să se joace și cu mine seara următoare!

Nu-mi plac musafirii
Sub nicio formă nu-mi place când vin o grămadă de musafiri, dar stăpânii mei le explică exact ce au de făcut dacă vor să ne împrietenim. Îmi place să mă apropii de străini în ritmul meu! Dacă sunt mulți oameni în casă sau dacă fac multă gălăgie, mă duc iute și-mi găsesc o ascunzătoare, unde stau până totul în casă revine la normal!


Nu-mi plac schimbările
Avem un nou bebeluș în casă! M-am zăpăcit un pic la început și m-am stresat că stăpânii au început să schimbe lucrurile prin casă înainte de sosirea bebelușului. Au adus mobilă nouă, hăinuțe pentru copilaș, scutece și chiar au făcut o cameră doar pentru cel mic!

Stăpâna s-a purtat foarte frumos cu mine și mi-a prezentat pe rând toate lucrurile celui mic, ca să mă familiarizez cu toate mirosurile. Chiar mi-am lăsat mirosul pe niște mobilă din cameră, dar e în regulă, că nu-i face rău bebelușului, iar eu mă voi simți mai bine. După venirea pe lume a celui mic, sunt și mai multe mirosuri pe-aici, mai ales de la scutecele alea!

Eram cam agitată la început; mă gândeam că poate părinților mei oameni n-o să le mai pese de mine, dar chiar nu e cazul! Îmi dau voie să adulmec în preajma bebelușului când sunt și ei de față, dar nu mă lasă să stau în camera piticului (care pare așa de confortabilă)! Ce-i drept, am și eu colțișorul amenajat special pentru mine, care îmi place la nebunie (e și situat sus, de unde pot vedea tot ce se întâmplă).

Încep să mă adaptez mai bine la schimbări!
Unele pisici nu sunt deranjate de schimbări; pur și simplu se adaptează din mers. N-aș putea spune că e cazul meu; pe mine schimbările mă agită. Stăpânii mei fac tot ce pot pentru a mă ajuta să mă adaptez și se asigură că schimbările au loc în ritm cât mai lent, până mă obișnuiesc și eu cu noua „normalitate”.

Când eram și eu un pui mic, mi-au tot arătat diverse lucruri noi și sunete pe care nu le mai auzisem niciodată: aspiratorul sau mașina de spălat (alea chiar m-au speriat!), ba chiar mi-au dat o gustărică dacă nu am luat-o la fugă. Mi-au amenajat multe locuri unde să mă ascund și mă simt în siguranță… își dau seama imediat când sunt neliniștită.

Tot nu-mi plac schimbările, dar oamenii mei dragi mă ajută să mă adaptez mai ușor. Ba chiar au pus în priză FELIWAY Classic Diffuser, care îmi e de mare folos când au loc schimbări prin casă. Mă face mult mai calmă și mai senină și mă ajută să fac față stresului în tot felul de situații!