Ai ajuns să-ți dai seama că nu mai ești stăpân în propria casă? La tine domnește cumva un șef pisicesc, un cap mafiot felin sau un dictator cu blăniță?
Căderea ta de la putere a început, mai mult ca sigur, în ziua când ai adoptat pisica, când (firește!) te-ai străduit cât de mult ai putut ca animăluțul să fie bine instalat, mulțumit și să primească toată atenția!
Top Cat înseamnă în engleză chiar „cea mai puternică sau importantă persoană” – sau pisică în cazul nostru! Nici nu ne-am dori altceva, dar, dacă mai aveai vreun dubiu, iată mai jos nouă semne că pisica ta face legea în casă!
1. Pe-aici nu se trece
Pisica și-a făcut mai multe colțuri preferate prin casă unde îi place să se relaxeze sau să se retragă? Pisicilor le place să aibă mai multe locuri confortabile unde să tragă un pui de somn, să se uite la ceilalți sau să fie mângâiate de razele soarelui.
Probabil chiar a trebuit să muți lucruri de la locul lor pentru a pune câte-o pernă moale pe pervaz pentru după-amiezile de relaxare pisicească la soare.
Ai mutat vreo poză de pe sertarul de sus pentru că acolo îi place pisicii să stea și să îi privească pe ceilalți?
Ai plante achiziționate cu gândul ca pisica să le agreeze? Nu uita: acum că ai pisică, plantele din spațiul vostru vor fi cu totul altele – orhideea-molie sau iarba pisicii se vor număra printre preferate!
I-ai pus culcușul într-un loc unde se simte în siguranță? Acest aspect este crucial dacă ai mai multe animale de companie.
Pisica se va simți în siguranță și în largul ei dacă are colțișoarele ei prin casă. De obicei și le alege singură și va merge la ele des; tot ce ai tu de făcut este să te asiguri că sunt confortabile.
2. Spațiul intim al pisicii
Cui i-ar plăcea să nu aibă intimitate la toaletă? Cam așa se întâmplă și cu prietenele noastre feline, care se trag din pisica sălbatică africană, animal care își îngropa fecalele pentru a nu le fi luată urma de către prădători. Dacă pisica ta stă afară, probabil și-a găsit deja locul favorit în acest scop!
Mai sunt și pisici care intră înăuntru „să-și facă treburile”, și pentru ele trebuie asigurat confortul necesar. Subliniem că le place ca spațiul să fie intim, curat și liniștit; așadar, ar fi ideal să găsești un locșor (sau mai multe dacă ai mai mult de o litieră) unde pisica își poate face nevoile liniștită. Pune litiera într-un loc ușor accesibil și departe de electrocasnicele zgomotoase (precum mașina de spălat). Cel mai bun e un colț izolat de zonele aglomerate ale casei.
3. Asistentul felin
În starea de urgență multă lume a trebuit să lucreze de acasă, dar oare cum a resimțit pisica această schimbare?
Pentru că este curioasă prin definiție, probabil s-a tot învârtit prin fața laptopului, încercând să îți atragă atenția. Noi spunem că ai șanse să îi distragi atenția dacă urmezi „Sfaturile pisicești pentru lucrul de acasă”! Pe cuvânt de pisică!
4. Nu îi schimba programul
Pisica are programul ei bine stabilit, pe care nu îi place să-l schimbe, ci preferă să știe ce se va întâmpla a doua zi. Dacă trebuie totuși să modifici ceva în program, FELIWAY Classic ajută pisica să rămână calmă pe parcursul procesului de adaptare.
Pisica îți e mai fericită când te trezești devreme? Aceste feline sunt animale crepusculare, ceea ce înseamnă că sunt cele mai active la răsărit și la apus! De cum vede soarele răsărind, își închipuie că toată lumea ar trebui să se trezească. Dacă o hrănești la timp, îi cureți litiera, mergi la muncă și te întorci conform programului (și nu uiți să bifezi ceva joacă la apusul soarelui), vei avea o pisică fericită și o casă liniștită.
5. Nu schimba lucrurile prin casă
Oamenilor le plac schimbările, dar cu pisicile e taman invers! Devin neliniștite dacă te apuci de mutat mobila, de decorat sau chiar dacă inviți pe cineva la tine. Se vor adapta cu timpul, desigur, dar tot e bine să faci orice schimbare treptat, pentru a-i da timp să se ajusteze.
6. Învață pisiceasca!
Pisicile nu vorbesc; tocmai de aceea trebuie să înveți să citești limbajul trupului.
Când își foșnește coada, își ține urechile într-un anumit fel sau clipește lent și te atinge cu lăbuța, pisica îți transmite foarte clar ceea ce vrea (ți-a tot dat meditații de când vă știți!).
7. Pisica dictează în relație
Cu timp și răbdare, e posibil să îți dresezi pisica să vină acasă când o chemi sau să se familiarizeze cu anumite aspecte importante (cușca pentru transport, tăierea gheruțelor), dar esențial e să-ți alegi bine momentul, pentru că nu mereu e receptivă. Uneori e ocupată cu lucruri mai importante, precum postul de scărpinat/zgâriat sau lenevitul pe pervazul frumos pregătit chiar de tine.
Dă-i voie să dicteze ea ritmul și învaț-o lucruri noi treptat.
8. Dragostea trece prin stomac
Ai realizat că îi plac doar gustările făcute în casă? Pisica știe că vrei tot ce-i mai bun pentru ea și că gustările preparate de tine sunt super gustoase! Te topești cu totul când se gudură pe lângă tine, miaună și toarce satisfăcută? Dacă borcanul cu gustări e gol ar fi cazul să te apuci de copt!
9. Îi ești alături mereu
Pisica știe că vei face tot ce-ți stă în putere ca să fie sănătoasă, în siguranță și să aibă o viață minunată. Ba chiar îi iei FELIWAY Classic pentru un plus de confort și calm în fiecare zi!