Cum să îți menții pisica activă

Ai motivele tale să îți ții pisica în casă: poate stai undeva unde ai puțin loc afară sau deloc sau poate pur și simplu vrei să o ții departe de trafic, de prădători și de alte pisici.

Pisica poate avea o viață normală și fericită în interior, dar trebuie să faci câteva ajustări pentru a o menține activă fizic și mental.

Dacă stă mult afară, se distrează singură vânând șoricei sau frunze, cățărându-se în copaci și ascunzându-se prin tufișuri; totuși, indiferent dacă pisica stă în casă sau afară, tot trebuie să te joci alături de ea pentru a avea o relație bună și pentru a-i stimula simțurile.

Prezentăm mai jos câteva idei pentru ca pisica să se mențină activă utilizându-și instinctele naturale:

Aruncarea asupra prăzii
Fă rost de o undiță care să imite prada din natură (o poți face chiar tu dintr-un băț, o strună și o pană sau o jucărie care să atârne la un capăt). Trage-o ușor pe podea și apoi ridic-o brusc. Îți dai seama că pisicii îi place jocul dacă se lasă în jos, țintuiește „prada” cu privirea și își leagănă picioarele din spate, după care se aruncă deodată asupra prăzii.
Să închei mereu jocul cu o gustărică sau ceva de mâncat, ca să simtă că a „prins” ceva. Jocul trebuie să fie scurt, repetat de câteva ori pe zi, de preferat dimineața devreme sau pe la începutul serii (când pisica este cea mai activă).

Cățăratul
Când pisica e afară, se cațără pe garduri, clădiri și copaci; îi place la nebunie fiindcă are parte de înălțimi și texturi diferite, de ascunzători și de locuri de unde poate spiona mediul fără să fie văzută. Dacă le asiguri accesul la rafturile de sus sau la partea superioară a dulapurilor din casă, îi vei oferi ocazia de a înlocui experiențele de afară.
Turnurile pentru pisici sunt excelente pentru că vin de obicei cu locuri înalte unde pisica se poate odihni. Pune-ți creativitatea la lucru și cu alte obiecte din casă, precum rafturi, cutii și jucării, clădind propriul „copac” pentru pisică!

Vânătoarea
Ai la dispoziție jocuri simple pentru ca pisica să-și ia porția de cardio, printre care „vânarea” unui obiect stă la loc de cinste.
• Rostogolește o minge de ping-pong pe podea sau arunc-o de perete ca să ricoșeze; pisica va veni imediat s-o vâneze!
• Jucăriile cu cheiță îți țin pisica activă și curioasă: va petrece mult timp vânând-o pe podea! Să nu iei jucării care au colțuri ascuțite și o pot răni dacă prinde „prada”.
• Dacă le folosești cum trebuie, și jucăriile cu laser pot fi o activitate cardio distractivă, dar să ții cont de sfaturile de mai jos pentru a nu îi sensibiliza ochii:

  • Caută o lumină cu puțini wați, maximum 5 miliwați.
  • Nu îi pune lumina direct în ochi.
  • Depoziteaz-o la loc sigur, unde nu ajunge pisica.
  • Jocul să fie scurt; în caz contrar, mai mult o vei frustra.
  • Încheie jocul cu lumina laserului pe o gustare, ca pisica să creadă că a vânat prada.

Scărpinatul
Scărpinatul reprezintă o parte esențială din ritualul de autoîngrijire al pisicii și îi menține ghearele în formă optimă. Dacă vrei să îți protejezi mobila, cel mai bine este să cumperi un post de scărpinat pentru pisică!
Tot la postul de scărpinat se duce și să tragă un pui de somn sau să se întindă cât e de lungă, ținându-se cu ghearele de partea de sus. Posturile verticale din comerț au sisal, dar un covoraș vechi pe o bază solidă își fac treaba la fel de bine. Pune una sau două asemenea dispozitive prin casă, pentru a le menține interesul.

Exploratul
Pisicile sunt curioase din fire! De câte ori ai despachetat ceva, iar pisica a sărit imediat să vadă cutia și apoi ce e înăuntru? E important să îi menții activă curiozitatea: pune diverse obiecte în cutii și dă-i voie să le exploreze. Dacă vrei să le dai impresia că sunt afară, pune și niște vreascuri sau frunze, ca să le gâdile mustățile!

De-a v-ați ascunselea
Pisicile adoră activitățile antrenante, dar le place la fel de mult să se ascundă! Acest instinct al pisicilor domestice este moștenit de la cele sălbatice și le face plăcere să se joace astfel. Stabilește mai multe locuri de ascunzătoare prin casă: sub paturi, în cutii de carton, în dulapuri deschise, după perdele sau în spațiile dintre piesele de mobilier. Toate acestea sunt locuri unde se poate retrage când vrea să stea singură. Dacă are multe ascunzători, pisica va fi calmă, relaxată și se va simți în siguranță.

Ca să eviți riscul de accidente, închide ușile la mașina de spălat sau la uscător când nu e în funcțiune, fiindcă pisica e tare curioasă.

De multe ori pisica se ascunde în primele momente când o aduci acasă. Închide toate ușile și ferestrele pe unde ar putea scăpa, ai răbdare și va ieși singură din ascunzătoare când va deveni prea curioasă!

Stimulare mentală
Mustățile constituie o parte din sistemul senzorial al pisicii care transmit informații la creier; tocmai de aceea, explorarea unei cutii cu multe obiecte o ajută să-și mențină creierul activ.

Dacă îți găsești 10-15 minute de joacă alături de pisică în fiecare zi, vei avea o relație tot mai bună cu ea și îi vei menține mintea activă. Pune-i la lucru instinctele de vânător ascunzând gustări prin casă pe care să le vâneze și să le prindă sau chiar cu o jucărie de tip puzzle pentru hrană (ca să-și pună mintea la contribuție pentru a obține gustarea). Nu trebuie să pui multe gustărele; e de ajuns niște hrană uscată.

Dresajul
Dacă ai crezut că pisicile nu pot fi dresate, să știi că te-ai înșelat! Chiar dacă decizi să-ți ții pisica în casă în majoritatea timpului, tot trebuie să o mai scoți afară ca să o obișnuiești să stea în cușca de transport și să vină când o chemi (acestea fiind abilități esențiale pentru felină). Nu uita, dresarea pisicii este și distractivă!
Momentul optim pentru a o dresa este când e relaxată – FELIWAY Classic este utilizat adesea de stăpânii pisicilor pentru că le conferă o stare de calm și liniște.

Acces controlat la mediul extern
Dacă pisica pe care o ții de obicei în casă dă semne că vrea să iasă afară, încearcă să faci un compromis pentru a-i asigura activitatea fizică de care are nevoie. Dacă ai o grădină mică sau un foișor care poate fi închis, ia pisica afară cu un ham și du-o în locuri unde să se bucure de sunete și mirosuri din natură.

Mai ai posibilitatea de a cumpăra o cușcă de exterior pentru pisici sau un alt dispozitiv de unde nu poate scăpa: astfel pisica va avea parte de tot ce-i mai bun și afară, și înăuntru, și va face exercițiile fizice necesare.