În primul rând, gândește-te bine: este neapărat necesar să iei pisica la drum?
Se apropie o călătorie lungă, o schimbare de domiciliu sau vreo sărbătoare?
Călătoriile sunt un prilej de aventură pentru oameni, dar felinele noastre dragi s-ar putea să nu fie la fel de încântate! În cazul pisicilor, orice schimbare a programului normal sau a mediului înconjurător poate fi o cauză de stres sau de îngrijorare. Din acest motiv, deși ne dorim să avem mereu animăluțele lângă noi, trebuie să ne gândim bine dacă i-ar fi mai bine cu tine sau cu o persoană de încredere ori la un centru special pentru pisici!
Dacă te hotărăști să pleci într-o scurtă vacanță, adesea cel mai bine este să o lași acasă (deși vă va fi dor unul de altul)! Dacă pleci în călătorie, dar nu știi sigur când revii, te sfătuim să îți iei pisica, desigur!
Date fiind toate lucrurile de luat în calcul, este important să planifici în avans călătoria alături de animăluț. Cu sprijin și pregătire, vei reuși să mai reduci din stres și să faci mai ușoară călătoria pentru pisică, indiferent de modul de a călători.
Sfaturi pentru calmarea pisicii în călătorii
Începe de la cușca de transport
Indiferent de tipul călătoriei, animăluțul de companie trebuie să rămână în cușcă pe tot parcursul ei! Pentru a reduce stresul legat de călătorii, ajută-ți pisica să asocieze cușca de transport cu o experiență pozitivă. Dacă nu vede cușca decât pentru vizitele înfricoșătoare la veterinar, să nu te miri că e un pic prudentă!
Cel mai bine ar fi să începi „antrenamentul” în casă: pune cușca într-o zonă din casă unde se simte în siguranță. Lasă ușile deschise, pune o păturică moale înăuntru și lasă pisica să o exploreze în ritmul ei. Te sfătuim chiar să pui o gustărică pentru încurajare! În timp, animăluțul se va obișnui cu ideea de cușcă și nu se va mai speria când închizi ușa. Dresează-ți pisica, pas cu pas, să rămână calmă în cușcă, cu ușa închisă, chiar și când iei cușca de jos și te deplasezi cu ea.
Dacă pulverizezi FELIWAY Classic Spray pe păturica din cușcă, îți vei ajuta pisicuța să se simtă în siguranță, confortabil și fericită chiar și în prezența cuștii!
Cere sfatul veterinarului
Înainte de a călători, indiferent de destinație, asigură-te că pisica este sănătoasă, în formă bună și că poate face față stresului deplasării! Dacă este bolnavă sau are alte probleme de sănătate, e posibil ca orice călătorie să-i facă rău. Asigură-te că e sănătoasă și pregătită de călătorie înainte să pleci la drum. Ține cont că trebuie să fii la zi cu vaccinările pentru a reduce riscul de infecții (dacă vei călători cu avionul, ia legătura cu firma de transport aerian pentru a vedea de ce adeverințe de vaccinare ai nevoie; la fel și cu destinația: unele locuri cer anumite documente de sănătate/vaccinare pentru pisică). Să te pregătești dinainte!
Sfaturi pentru calmarea pisicii în călătorii
• Folosește cușca potrivită. Sunt multe aspecte de luat în calcul la alegerea unei cuști de transport pentru a menține calmul pisicii! Trebuie să poată sta înăuntru, să se întindă și să se întoarcă lejer. Alege un material dur, care conferă mai multă protecție; cușca trebuie să aibă puține geamuri, precum și mânere pe lateral (nu în partea de sus), pentru a atenua răul de mișcare. Pune pături moi înăuntru, un ziar, și pisica e gata de plecare!
• Ia în calcul mai multe soluții pentru toaletă. Oricine e pe drum toată ziua are nevoie să meargă la toaletă la un moment dat! Dacă nu mergeți mult, pisica poate aștepta, dar e mai bine să ai un ziar și soluții de curățare la tine pentru orice eventualitate! Dacă mergeți multe ore, ia cu tine o litieră portabilă și fă suficiente pauze pentru a face călătoria comodă.
• Nu uita de hidratare. Și pauzele de hidratare sunt la fel de importante! Ia cu tine multă apă pentru pisică și dă-i de câte ori faceți un popas. Nu e o idee bună să lași un bol cu apă în cușcă; sigur se va răsturna! Ideal e să aduci apă de acasă pentru că apa are gust și miros diferite în funcție de proveniență, iar pisica e obișnuită cu un anumit tip de apă!
• Nu o hrăni pe drum. Nu îi da să mănânce chiar înainte de plecare sau pe drum pentru că ai toate șansele să i se facă rău. Imediat ce ajungi la destinație, oferă-i ce mănâncă de obicei. Uneori nu va mânca de cum îi dai (fiindcă trebuie să se familiarizeze cu noul loc); nu te panica dacă strâmbă din nas inițial!
• Ține cont de vreme. Dacă stă la temperatură optimă, experiența călătoriei va fi mult mai plăcută! Vara fiind foarte cald pe drum, pune gheață într-o ladă frigorifică sau sticle cu apă înghețată (dacă nu este aer condiționat, înfășoară pachetul de cuburi sau sticla în material textil și pune-o în cușcă să-i țină răcoare). Iarna pune-i destule pături cât să nu-i fie frig!
• „Obosește-o” înainte de plecare. Rezervă-ți timp de joacă cu pisica exact înainte de plecare; va fi fericită și relaxată, dar și obosită, așa că ai toate șansele să doarmă pe drum! Dacă e obosită, va sta mai liniștită și nu se va mai agita atât de mult în timpul deplasării.
• Ia cu tine toate cele necesare. Unde mergi? Destinația ține cont și de nevoile pisicilor? Animăluțul tău va avea parte de toate cele necesare, ca acasă (hrana tipică, postul de scărpinat, litiera, culcușul cu care este obișnuită)?
Dacă mergi cu mașina, mai trebuie să iei în calcul următoarele:
• Lasă pisica să exploreze mașina, inclusiv în interior, pentru a se obișnui cu mirosurile.
• Ia-o la câte o plimbare scurtă în zilele și chiar săptămânile de dinaintea călătoriei.
• Pune centura de siguranță la cușca de transport.
• Condu cât de prudent posibil pentru a evita frânele bruște; atmosfera din mașină trebuie să fie liniștită și relaxată, cu radioul dat încet.
• Nu scoate pisica din cușcă pe parcurs și asigură-te că este pusă corect centura. Este periculos să scoți pisica din cușcă în mers (de altfel, acest lucru este interzis în majoritatea țărilor).
• În cazul drumurilor mai lungi, fă câte un popas la fiecare 2-3 ore. Dacă scoți pisica din cușcă (doar cât timp mașina este parcată), închide toate ușile și geamurile, pentru ca să nu poată ieși.
• Pune-i ham și lesă la drum.
• Să nu-ți lași niciodată pisica singură în mașină!
Cu mijloacele de transport în comun:
• Nu scoate pisica din cușcă. Pune-i zgardă cu elementele de identificare și ham, chiar și lesă dacă trebuie să deschizi cușca (e mai ușor să o prinzi de lesă dacă încearcă să fugă!)
• Vorbește cu pisica pe un ton cât mai calm pe parcursul drumului.
• Ca și în cazul călătoriilor cu mașina, sunt binevenite pauzele de hidratare dacă o permit condițiile.
• Uneori pisica se simte mai bine dacă acoperi cușca și nu mai are factori vizuali perturbatori.
• Încearcă să nu întârzii sau să te grăbești către mijlocul de transport în comun, pentru a nu agita pisica.
Cu avionul:
• Verifică din timp condițiile impuse de compania de transport aerian (unele cer anumite tipuri de cuști sau chiar interzic prezența animalelor). Menționează de la început că ai și pisică, pentru a beneficia de toate informațiile necesare.
• Întreabă veterinarul de ce este nevoie pentru a lua pisica în călătorie (carnetul de vaccinări, adeverințe sau documente de călătorie).
• Nu uita să întrebi și la destinație dacă este permisă prezența animalelor de companie.
• Ia-ți marjă de eroare suficientă când mergi spre aeroport, ținând cont că uneori îmbarcarea durează mai mult dacă ai și un animal de companie cu tine.
Alte aspecte de reținut legate de călătorii
Să ai mereu la tine documentele de călătorie și alte acte necesare!
Pisica trebuie să aibă mereu asupra ei elemente de identificare (o zgardă sau o lesă cu numele tău, numărul de telefon și adresa). Nu uita să microcipezi animăluțul (dacă nu ai făcut-o deja). Păstrează documentele de călătorie și alte acte necesare la îndemână pe tot parcursul călătoriei. Mai ales în cazul în care ai ales avionul, întreabă veterinarul dacă ai nevoie de carnetul de vaccinări sau de alte adeverințe de sănătate).
Interesează-te de condițiile de la destinație
Indiferent de locul unde te cazezi (la hotel, la prieteni sau în altă parte), întreabă dinainte dacă sunt permise animalele și dacă este un mediu sigur. Nu încerca să aduci pisica pe ascuns! Tot mai multe hoteluri acceptă animale de companie, ba unele chiar își fac reclamă cu siguranța și confortul asigurate pisicilor, așa că e posibil să găsești deja unele lucruri necesare la fața locului!
Odată ajuns la destinație, verifică toate condițiile înainte de a-i da drumul din cușcă. Închide toate ușile și ferestrele și uită-te prin toate încăperile după posibile elemente periculoase (vreun dulap deschis unde ar putea să rămână blocată, de exemplu). După ce te-ai asigurat că totul e în regulă, stabilește un spațiu de confort pentru pisică (o cameră sau un colț liniștit), pune-i apă și culcușul (sau chiar cușca) și las-o să iasă în ritmul ei. Nu te panica dacă nu iese din prima (uneori încă e agitată de pe drum și vrea să stea puțin ca să-și revină)!
Dacă nu îți poți lua pisica în călătorie, ai mai multe soluții la îndemână (fie găsești o persoană care să aibă grijă de ea cât lipsești, fie o duci la un centru pentru pisici).
Te sfătuim să pui în priză FELIWAY Classic oriunde mergi (de ex., în camera de hotel) pentru a calma și relaxa pisica, ajutând-o astfel să se adapteze mai bine la noul loc. Este suficient să ai 7 zile de mesaje calmante pentru a asigura bunăstarea pisicii.