Pregătiți de sezonul artificiilor?

Ne apropiem tot mai mult de iarnă, dar lumea are încă rezerve privind adunările numeroase, așa că sunt șanse mai mari să vedem focuri de artificii în curțile oamenilor în întreaga Românie. FELIWAY® vă oferă cele mai noi sfaturi cu privire la reducerea stresului pisicilor în sezonul artificiilor.

De ce se sperie pisicile de artificii?

Trecem ușor cu vederea faptul că pisicile au auzul mult mai fin decât al nostru, motiv pentru care bubuiturile puternice sunt înfiorătoare pentru ele. Pisicile nu știu ce sunt artificiile și, tocmai din cauza naturii aparent imprevizibile a acestora, zgomotele puternice și necunoscute li se par foarte amenințătoare și înfricoșătoare. Pentru că sunt în același timp specie prădătoare de talie mică și specie-pradă, pisicile sunt în mod natural atente la zgomotele din jur pentru a se feri de pericole. Dacă se află afară, pisicile se pot speria și de partea luminoasă a artificiilor.

Cum își pot pregăti proprietarii pisicile pentru sezonul artificiilor?

Cea mai bună soluție este să îți obișnuiești pisica în primele două luni de viață cu sunetul artificiilor, prin intermediul sunetelor. Dacă o expui la diverse tipuri de sunete în mod treptat, la nivel foarte scăzut (pentru a nu neliniști pisica), ai șanse mari să o scapi de această fobie definitiv.

Cum își poate da seama proprietarul că pisicii îi este teamă de artificii?

Pisicile sunt, precum se știe, mult mai greu de „citit” decât câinii, dat fiind că mușchii lor faciali nu sunt suficient de dezvoltați pentru a reda o mare varietate de expresii; așadar, trebuie să fii atent la semnele subtile. Cu privire la expresiile faciale ale pisicilor, urmărește următoarele detalii:
  • Pupile mărite/ dilatate,
  • Urechile pe o parte sau pe spate (când sunt tensionate, pisicile își mișcă urechile pentru a auzi diverse sunete din jur).
Dacă vezi aceste semne când pisica își linge nasul, înghite (nu în timpul mesei) sau cască, înseamnă probabil că pisica este stresată. Când le este teamă, pisicile au tendința de a se ghemui pentru a fi gata să fugă, nu să se întindă.
Cea mai des întâlnită reacție la artificii în cazul pisicilor temătoare sau neliniștite este să fugă, să se ascundă și/sau să se cațăre pentru a găsi un adăpost sigur.

Ce se recomandă pentru a menține calmul și siguranța pisicilor în sezonul artificiilor?

În sezonul artificiilor, putem parcurge mai mulți pași pentru a le asigura pisicilor siguranța și securitatea. În primul rând, este important ca pisicile să fie microcipate și ca detaliile microcipului să fie actualizate, în caz că pisica se sperie și se rătăcește. Tot din acest punct de vedere, ar fi ideal ca pisica să fie sterilizată și vaccinată.
Obișnuiește pisica să vină înăuntru la ora cinei, pentru a o închide în casă, unde este în siguranță. Astfel, încurajezi formarea unei rutine bine stabilite (pisicile adoră rutinele) și stabilirea unui obicei pentru pisici: de a veni când este strigată sau când aude sunetul hranei turnate în bol. Așa te simți și tu împăcat, știind că pisica este la loc sigur. De îndată ce vine înăuntru, trage draperiile, închide ușile, ferestrele și clapele și deschide televizorul sau radioul încet, pentru a avea un sunet de fundal când încep artificiile.
Toate pisicile preferă să aibă resurse la îndemână (bolurile de hrană și apă, culcușul, dispozitivul de scărpinat etc.), dar în locuri separate din casă. De reținut: chiar dacă pisica își face de obicei nevoile afară, în sezonul artificiilor e nevoie de o litieră și în casă dacă o ții înăuntru peste noapte. Poți chiar să amenajezi un spațiu special pentru pisică, care să conțină toate resursele de care are nevoie, departe de factorii stresanți (alte animale de companie sau copii). Din contră, dacă pisica este foarte atașată de tine, s-ar putea să te caute pentru confort; în acest caz, o poți alinta și îi poți oferi siguranța pe care o caută, în funcție de nevoile fiecărei pisici.

Ce pregătiri sunt necesare pentru sezonul artificiilor?

Nu te zgârci la cutiile de carton! Asigură cât de multe „portițe” și locuri de cățărat; vor fi de folos pisicii. Este dovedit că aceste mecanisme de coping  ajută pisicile să își mențină calmul și să se simtă în siguranță. Pisicile mai în vârstă au nevoie de ajutor să ajungă în locurile respective; de aceea, pune un scăunel în apropiere pentru a le ușura accesibilitatea. Pisicile sunt maestre în ascunderea durerii și disconfortului; nu e ușor să îți dai seama că pisica se confruntă cu rigiditate articulară sau artrită. În sfârșit, nu uita să pui în priză diffuser-ul FELIWAY® aproape de locul unde doarme de obicei pisica (cel puțin cu o săptămână înainte, în mod continuu) pentru a avea parte de toate beneficiile.

Află cum funcționează terapia cu feromoni aici!