Artificiile – Întrebări și răspunsuri de la experți

Pentru majoritatea pisicilor, zgomotele puternice și neașteptate sunt printre cele mai mari surse de stres. Super-simțurile lor percep imediat sunetele ciudate ale artificiilor; de aceea se grăbesc să se pună la adăpost. Dar ai la dispoziție mai multe soluții pentru ca pisicuța să treacă cu bine peste sezonul artificiilor. Expertul nostru veterinar Dr. Alexandra Beck explică exact de ce pisicile URĂSC artificiile și ne împărtășește cele mai bune trucuri pentru a le ajuta să tolereze bubuiturile, sâsâiturile și pocniturile…

Pisica mea este îngrozită de zgomotele puternice — de ce?

Deși sunt festive și interesante pentru oameni, pisicile (și majoritatea animalelor) nu sunt impresionate de exploziile colorate care umplu cerul în sezonul artificiilor.
„Pisicilor le place să fie calme și să dețină controlul; tocmai de aceea, artificiile nu sunt deloc pe placul lor. Bubuiturile și pocniturile sunt puternice, dezorientante și le perturbă rutina zilnică planificată atent.”
Pisicile au auzul foarte sensibil. Aud sunete pe care noi nu le percepem, mult mai tare.
„Pisicile au una dintre cele mai largi game auditive din rândul mamiferelor, ceea ce le permite să audă sunetele foarte ascuțite scoase de șoareci și alte rozătoare mici.”
Dacă pisica aude un șoarece care foșnește într-un tufiș la 900 de metri distanță, gândește-te cum aude bubuiturile artificiilor! Probabil ca și cum cineva ți-ar vorbi la portavoce în ureche.
Ca lucrurile să fie și mai rele, artificiile sunt și foarte imprevizibile. E ca și cum cineva ar veni brusc în spatele tău și ar urla „BAU”. Neplăcut, nu-i așa? Așa percep pisicile artificiile.
„Pisicile se pot obișnui cu sunetele dacă acestea sunt previzibile. Cu alte cuvinte, dacă zgomotul este același și apare la intervale regulate, nu i se asociază nicio conotație negativă. Artificiile, însă, au loc aleatoriu pe parcursul anului, iar pisicuța nu are cum să se pregătească.”

Cum îmi pot da seama că pisicii nu îi plac bubuiturile artificiilor?

Pisicilor le place să ne arate mereu cum se simt. Așadar, dacă pisica este deranjată de artificii, îți vei da seama — trebuie doar să fii atent!
„Pisicile își arată nemulțumirea în diverse feluri: scheaună, se ascund sub pături și în mobilă (dulapuri și șifoniere) sau încearcă să scape.”
Majoritatea pisicilor încearcă să fugă când aud artificii în afara casei. Nu le place absolut deloc cum se văd, se simt și se aud!
Alte semne de stres: gâfâit, scărpinat și lins excesiv.

Cum pot să îmi mențin pisica liniștită când încep artificiile?

Spre deosebire de oameni, la pisici nu merge principiul „înfruntă-ți frica”. După cum am stabilit deja, soluția lor preferată este să FUGĂ și SĂ SE ASCUNDĂ!
Așadar, pentru a te asigura că pisicuța nu fuge și pățește ceva, cel mai bine este să o ții înăuntru. La urma urmei, bubuiturile se vor auzi și mai tare afară.
„Închide toate ușile, ferestrele și clapele când încep artificiile. Dacă nu ai microcipat încă pisica, acum e momentul să o faci!”
Pisica nu se va mai supăra atât de tare că nu îi dai voie să iasă dacă îi creezi un adăpost confortabil și izolat înăuntru. Vei reuși, fără îndoială, să o convingi să intre dacă îi pui un diffuser FELIWAY CLASSIC în imediata apropiere.
„Combinația între culcușul cald și confortabil și mesajele pozitive transmise de FELIWAY îi va induce pisicuței o stare de calm, mulțumire și fericire.”
Mai poți încerca să îi distragi atenția pisicuței de la zgomotele de afară.
„Închide toate ferestrele și draperiile și dă drumul la televizor sau radio pentru a atenua zgomotul artificiilor.”
De reținut: zgomotele puternice sunt  kryptonita pisicii, așa că nu e bine să o pedepsești dacă se poartă ciudat. Încearcă să o liniștești.
„Vorbește-i pe un ton calm și mângâi-o ușor dacă pare să aibă nevoie de afecțiune.”
În sfârșit, adu o litieră și în casă, pentru ca pisica să o aibă la îndemână.
„Artificiile pot speria pisicuța, ceea ce îi va stârni senzația de a-și face nevoile. Dacă ai o pisicuță care își petrece aproape toată ziua afară, e ușor să uiți că trebuie să îi pui o litieră și înăuntru!”

Îmi pot ajuta pisica să se obișnuiască cu artificiile?

Pisicii nu îi vor PLĂCEA niciodată artificiile. N-o vei vedea vreodată stând în fața ușii de la intrare și admirând cu nesaț exploziile colorate de pe cer. Așa ceva e imposibil!
Poți, totuși, să o desensibilizezi de sunetele și mirosurile ciudate — acest aspect este esențial dacă locuiești într-o zonă unde se dau des artificii.
„Găsește un material video sau audio de bună calitate cu artificii. Pornește-l (cu câteva săptămâni înainte de sezonul artificiilor) la volum redus, pentru a se auzi încet. Dacă pisica pare să îl tolereze, mărește volumul. Scopul este de a ajunge la un volum similar cu ceea ce aude pisica atunci când se dau artificiile.”
Astfel, pisica se va pregăti pentru evenimentul real, iar artificiile nu îi vor mai face probleme!