Posibile cauze de stres pentru pisici. Partea I

Atunci când ne gândim la imaginea unei pisici relaxate, de cele mai multe ori ne vine în minte …Garfield! 🙂 Cel mai drăguț motan, rotofei, răsfățatul familiei, puturos din calea afară și cu poftă nestăvilită de lasagna. Doarme toată ziua, este relaxat și foarte norocos că are niște stăpâni care îi îndeplinesc toate mofturile.
Pisica din viața reală este însă înconjurată de numeroase surse de stres, iar viața ei, probabil dacă i-am cere părerea, probabil nu este chiar așa de roz. Sursele de stres pot fi la tot pasul și pot crea situații destul de neplăcute pisicuțelor noastre dragi, situații ce pot duce la afecțiuni sau la dezvoltarea unor comportamente secundare ce vor fi greu de remediat, pe măsură ce trece timpul.
Pornind de la faptul că pisica este una dintre cele mai teritoriale animale de companie, orice modificare a ”teritoriului” poate reprezenta o sursă de stres și începutul unei ”aventuri” de cele mai multe ori anevoioase și lungi. Modificările pot ține de:
  • spațiul efectiv al casei sau al curții
  • oameni ce locuiesc cu pisica
  • vizita la medicul veterinar etc.
Subiectul este foarte complex, însă voi încerca să enumăr cele mai des întâlnite surse de stres cu care m-am confruntat în practica zilnică. În acest articol mă opresc asupra unei situații în care mulți părinți de pufoase se află la un moment dat:

Schimbarea locuinței / renovarea acesteia

E momentul să vă schimbați mobila din casă sau să îi redați casei un aspect nou? Unii dintre noi fac pasul cel mare și se mută într-o nouă casă? Foarte drăguț! Dar este important să nu uităm de pisică! Schimbările majore din locuință pot afecta starea de echilibru emoțional al pisicii tale.
Lăsând la o parte tot ceea ce ține de procesul de renovare sau amenajare a casei (praf, zgomot, mirosuri străine și soluții periculoase pentru sănătatea pisicii), cu cât schimbi mai mult în casă, cu atât stresul va fi și mai mare pentru pufoasa ta. Orice lucru nou în casă presupune un miros nou, un loc ocupat, loc care posibil înainte să fi fost liber și pisica ta îl folosea cu alt scop. Este posibil ca noua mobilă să nu îi mai ofere posibilitatea de a se așeza la înălțimi (știm cu toții cât de mult le place să ne privească de sus) sau nu se mai poate cățăra la geam să privească păsărelele.
Schimbările majore (renovarea uneia sau mai multor camere) pot da impresia pisicii tale că locuința s-a schimbat cu totul, chiar dacă adresa este aceeași, iar ea se va simți o străină, într-un mediu total nou ei. Va începe, practic, un nou proces de acomodare, de data aceasta posibil mai anevoios pentru că și pisica ta nu mai este pui, iar acest lucru poate îngreuna procesul în sine.
pisica ceva pufos
Ce semne îți poate transmite pisica ta?
  • În primul rând este posibil să fie mai apatică, mai abătută, să nu mai aibă aceeași poftă de mâncare, să stea mai mult pitită, retrasă.
  • Iese din ascunzătoarea ei doar când îi este foame, sete sau are nevoie de litieră.
  • Nu mai are chef să fie mângâiată sau să toarcă.
  • Uneori, poate apărea fenomenul de marcaj (prin urină sau fecale), fie pe la colțurile casei/camerei nou renovate, fie chiar pe noua mobilă.
  • În cazul în care camera în care aceasta avea bolurile cu mâncare sau apă, sau litiera este una dintre cele renovate, este posibil ca pisica ta să nu mai consume mâncarea, apa sau să folosească litiera (poate urina/defeca în fața litierei,sau în locul în care aceasta era înainte, dacă îi este schimbată poziția).
  • Noua mobilă poate deveni ținta perfectă pentru ascuțirea unghiilor ( în special pentru procesul de marcare a noului”teritoriu”) sau pisica ta se va freca de toate suprafețele noi pentru a le ”cuceri”.
Toate aceste modificări comportamentale pot duce la agravarea stării de sănătate a pisicii tale, dar și modificarea relației dintre tine și pisica ta. Marcarea teritoriului, de cele mai multe ori, nu este un proces acceptat de stăpân, lucru ce va duce la o stare de anxietate și nervi atât din partea lui cât și din partea pisicii tale.
Pentru a menține o relație bună proprietar-pisică, putem ține cont de câteva mici trucuri. Eficiența lor ține foarte mult de modul de implementare, durata aplicării lor și protagoniștii în cauză.
  1. Anticiparea momentului renovării/ mutării în noua casă. Nimeni nu se trezește după un somn bun de noapte cu dorinta de a se apuca fix în acel moment de renovări majore. Cu toții facem un ”plan de luptă” înainte de a ne apuca efectiv de treabă. Așadar, putem începe și procesul de acomodare al pisicii. Cu cel puțin o săptămână înainte de începerea procesului de  renovare/mutare, pune în priză un difuzor cu feromoni felini artificiali FELIWAY ceva pufos. Ține cont de faptul că acesta are capacitatea de ”acoperire” a unei anumite zone (cca 50m2), iar în camera în care este pus în priză nu trebuie să stea geamul în permanență deschis. Ideal ar fi ca diffuser-ul să fie pus în camera în care va sta pisicuța cel mai mult timp pe cursul amenajărilor. Dacă vorbim de mutarea într-o casă nouă, după terminarea procesului de amenajare, pune în priză acest diffuser cu 1-2 săptămâni înainte de mutarea voastră pentru ca ambientul să devină cât mai plăcut pentru pisica ta. feliway pisica ceva pufos
  2. Există suplimente alimentare ce se pot da foarte ușor pisicuțelor pe perioadele solicitante. Efectul lor este de calmare, nicidecum de sedare, nu afectează starea de sănătate a pisicuței tale și ajută la acomodarea la unele evenimente din viața lor. Suplimentele sunt nenumărate și diferite. Ia legătura cu medicul tău curant și cere-i părerea despre aceste pastile. El știe istoricul pisicii tale și posibile afecțiuni, astfel că poate lua decizia cea mai bună cu privire la aceste suplimente. Recomandarea mea este administrarea lor cu 1-2 săptămâni anterior evenimentului și încă 2 săptămâni, cel puțin, după acesta.
  3. Au venit noile corpuri de mobilă? Feromonii felini artificiali FELIWAY ceva pufos se pot găsi și sub formă de spray sau pipete. Aplică câteva pulverizări pe suprafețele noi înainte ca pisica ta să ia contact cu ele. Aplică pulverizările cu 30 minute înainte, nu lăsa geamul deschis în acea cameră, iar efectul lor pe suprafețe este pentru aproximativ 4 ore. Dacă trece mai mult timp, este posibil să fie nevoie de noi pulverizări. Ideal ar fi ca acest spray să fie folosit înainte ca pisica ta să ia contact cu noua mobilă, înainte de a o ”marca”. Eficiența lui este, de cele mai multe ori, mai mică dacă este folosit după. Feliway Spray ceva pufos
  4. Dacă ne-am mutat într-o casă nouă, mută treptat o parte din ”arsenalul” de jucării, păturici, coșulete sau ansambluri al pisicuței tale. Lasă-le în noua locație vreo săptămână. În acest interval, lucrurile personale ale pisicii vor capta din mirosul noii case, dar nu își vor pierde din mirosul vechi cu care ea era obisnuiță. Practic, mirosurile se vor îmbina în așa măsură încât pisica nici nu va sesiza schimbarea.
  5. Lasă-ți pisica să exploreze noul ”teritoriu” în termenii impuși de ea. Nu o forța să iasă din ascunzătoare dacă ea nu este pregătită. Posibil ca această explorare să se facă pe timpul nopții sau atunci când este singură acasă și consideră că este momentul oportun. Pune-i la dispoziție apa, mâncarea și litiera într-o cameră, unde își petrece cel mai mult timp, apoi, pe măsură ce se acomodează, mută-le treptat către locul dorit de tine.
Acestea sunt doar câteva sfaturi universal valabile și aplicabile, dar de ce le mai multe ori este nevoie de un plan mult mai elaborat, care poate viza mai multe aspecte. Vorbește cu un medic veterinar cu cunoștințe în acest domeniu și cere-i părerea. Înarmează-te cu multă răbdare pentru că procesul durează de obicei o perioadă bună de timp, iar ori de câte ori ai nevoie de răspunsuri la întrebări, nu te sfii să le adresezi! Este o muncă de echipă! Tu, Pisica și Medicul tău veterinar!
Dr. Anda Strîmbeanu
Panda Vet Care, București