Poate fi dresată pisica? 12 sfaturi foarte utile!

Pisicile pot fi dresate? Sigur că da! Pisicile învață mereu din experiențele și aventurile prin care trec zilnic; astfel se formează obiceiuri bune sau mai puțin bune. Esențial este să le dresăm în aşa fel încât să repete obiceiurile bune!

De ce să-ți dresezi pisica?
Strămoșii pisicilor trăiau în sălbăticie, așa că pisicile sunt, prin natura lor, animale independente. Câteva secole mai târziu, ni se pare firesc să accepte pur și simplu să fie domesticite și să se adapteze la situații care nu le sunt cunoscute din mediul lor natural și la care nu pot reacționa instinctiv: cum ar fi să trăiască alături de alte vietăți și alte animale de companie, cum să se desfăşoare într-un spațiu restrâns și cum să accepte conviețuirea alături de oameni.
Pe de altă parte, pisicile sunt animale adaptabile, căci au învățat de-a lungul anilor să fie prietenoase cu oamenii. Tocmai de aceea există toate premisele ca relația dintre feline și oameni să se dezvolte și mai mult, dacă ne înhămăm cu răbdare şi acordăm un pic de timp.
Dresarea pisicii va fi foarte utilă în activitățile de zi cu zi, precum:
  • Să vină la tine când o chemi. Ajută mai ales atunci când ştii că s-ar putea afla într-o situație periculoasă sau când vrei să vină în casă noaptea
  • Să stea liniștită când o periezi sau când îi tai gheruțele
  • Să accepte transportul în cușca ei
  • Să accepte un drum cu mașină la veterinar
  • Să interacționeze cu persoanele care vin în vizită
Să nu uităm: dresarea pisicii este și o activitate distractivă; timpul petrecut astfel cu pisica vă va apropia şi mai mult.
Cum să-ți dresezi pisica: 12 sfaturi esențiale
În primul rând, ține minte că rezultatele se văd în timp, dar dresarea bazată pe recompense pozitive este cel mai bun mod de a-ți dresa pisica în mod eficient.
Iată câteva sfaturi utile:
Înainte ca puiul de pisică să se instaleze în noua casă, probabil este deja obișnuit cu atingerile blânde ale oamenilor. Continuă asemenea interacțiuni cât timp locuiește cu tine. Nu o mângâia mai mult de câteva minute la rând (până când pisica se relaxează și nu încearcă să fugă).
Dreseaz-o doar când este calmă și relaxată. Nu o obliga să interacționeze cu tine; s-ar putea să distrugi toată relația pe care ai construit-o.
Feliway Classic îți sprijină prietenul blănos, ajutându-l să-și păstreze calmul în timpul dresării. Pune-l în priză în camera unde vei realiza procesul de dresaj, pentru a-ți calma pisica și a alunga orice urmă de stres.
Stabilește ce anume vrei să remediezi în comportamentul pisicii (de exemplu, să stea liniştită în cușca de călătorie atunci când situaţia o impune, să te lase să-i tai ghearele). Împarte acțiunea în pași mici și realizează fiecare pas în parte:
– Un prim pas este să lași cușca într-un loc sigur și liniștit, cum ar fi lângă locul unde doarme pisica, lăsând-o deschisă. Mai mult ca sigur, pisica va fi prea curioasă să nu încerce să intre în cușcă, dar doar atunci când se va simţi confortabil. Îi poți lăsa și păturica preferată în zonă, pentru a se simți și mai în siguranță.
– Următorul pas este să îi pui o jucărie înăuntru, pentru a fi mai tentată să intre.
– După ce observi că intră și iese în voie, poți începe să închizi ușița câteva momente, după care, într-un final, să ridici cușca și să o duci undeva.
– Nu uita să îi oferi o recompensă pentru fiecare pas parcurs. Este ideal să o recompensezi imediat; dacă primeşte recompensa mai târziu, nu va mai face asocierea dintre cele două acțiuni.
Dacă dresezi o pisică mai în vârstă, ar fi bine să parcurgi ușor fiecare pas până când pisica face ceea ce i se spune. Pisicile mai în vârstă obosesc repede și fizic și mental (în consecință va trebui să îți ajustezi ședințele de dresaj!).
Fii atent la semnele care îți arată că și-a pierdut interesul: își întoarce capul în altă direcție, se linge sau chiar sare de colo-colo și nu se concentrează asupra ta. Dacă se întâmplă acest lucru, întrerupe ședința și reia-o cu proxima ocazie.
Nu uita să îi oferi o recompensă de fiecare dată și să îi spui mereu: „ce pisicuță cuminte ești” sau „bravo, ești o pisică deșteaptă/un motan deștept”. Astfel, va asocia fraza cu recompensa și va face lucrul pentru care ai dresat-o. Utilizează aceleași expresii de încurajare în timpul dresării, pentru a evita orice confuzie.
Oferă-i o recompensă care îi place foarte mult: gustarea preferată, o bucățică de carne de pui sau chiar jocul preferat. Folosește-le prin rotație, pentru ca pisica să nu-și piardă interesul. Vei reuși să faci ședințele mai interesante pentru pisică doar dacă îi dai ceva bun în timpul dresării (iar acest lucru va crește valoarea recompensei).
Oferă-i gustările/recompensele mai des la începutul procesului și tot mai rar pe măsură ce progresează (atenție la cantitatea de gustări; ideea nu este să îi dai prea mult de mâncare!).
Nu pune gustarea la vedere în timpul ședinței; dacă pune ochii pe ea dinainte, îşi va concentra atenţia doar acolo, și nu pe ceea ce vrei s-o înveți.
Nu-ți forța pisica și oprește-te imediat ce observi că devine neliniștită. Dacă pare că își pierde interesul, oprește procesul și reia-l când pare mai relaxată și receptivă.
Învaț-o câte un lucru pe rând, pentru a nu-i crea confuzii.
Ai răbdare! Pisica învață unele lucruri ușor, altele mai greu, mai ales dacă lucrul respectiv conține mulți pași.
Cel mai bun moment pentru a-ți dresa pisica
Cel mai bine este să începi dresarea când pisica este calmă și relaxată. Nu începe ședințele de dresaj imediat după masă sau când pisica este obosită (s-ar putea să nu fie prea interesată de gustări dacă are burtica plină sau dacă tot ce vrea este să tragă un pui de somn!).
Nu prelungi prea mult ședințele (în jur de 10-15 minute); în caz contrar, pisica se va plictisi și își va pierde interesul.
Alege un spațiu fără factori care să-i distragă atenția (oameni care intră și ies) și notează-ți ziua și ora când ai reușit o ședință de pregătire eficientă, pentru a o repeta data viitoare.
Tot astfel, dacă o ședință a fost dezastruoasă, vei ști că nu ți-ai ales bine momentul!
Deci, ce vei încerca să-ți înveți pisica prima oară? Am fi încântați să îți aflăm povestea (poți să ne trimiți o poză pe rețelele de socializare cu prietenul blănos și să ne spui cum merg ședințele de dresaj, dându-ne tag pe Instagram sau Facebook).

Află și la ce e bun torsul pisicii aici!