Dacă ai pisică, știi că unul din cele mai frumoase sentimente din lume este atunci când se așează pe pieptul tău sau ți se cuibărește în poală și toarce satisfăcută. Cu siguranță te-ai întrebat și tu dacă torsul este într-adevăr doar o expresie a satisfacției felinei sau are și alt rol. Chestiunea i-a preocupat și pe cercetători, iar noi am rezumat pentru tine ce au descoperit aceștia.
Până acum, motivul pentru care torc pisicile nu a fost deslușit cu exactitate, dar știm sigur că o fac cu scopul de a comunica. Ipoteza conform căreia torsul ar fi doar expresia satisfacției este doar parțial adevărată, deoarece ele recurg la acest mod de comunicare și atunci când se simt amenințate, sunt rănite sau le este foame. O altă certitudine este că, exceptând jaguarul, tigrul, leul, leopardul, leopardul zăpezilor și leopardul pătat, toate felinele torc, în așa fel încât, atât la inspirat, cât și la expirat, le vibrează corzile vocale. Cum acest sunet este destul de redus ca volum, el vizează indivizii din apropiere, iar frecvența redusă are un efect de auto-însănătoșire, atât pentru felină, cât și pentru cei din jur.
Cercetătorii au observat în repetate rânduri cum mai multe pisici torc cuibărite una lângă cealaltă, dacă tovarășa lor este rănită, pentru a o calma și a-i stimula însănătoșirea. Acest fenomen a primit numele de terapie prin tors. Oamenii de știință au mai demonstrat și că torsul are efect benefic și asupra oaselor, deoarece rezonanța de 26 de Hertzi este percepută de organism ca având un efect negativ, iar reacția imediată duce la întărirea sistemului osos. Această descoperire are valoare revoluționară, în special în domeniul cercetării spațiale, fiind cunoscut faptul că timpul petrecut în condiții de gravitație zero duce la micșorarea densității oaselor în cazul astronauților.
Din păcate, cercetarea torsului pisicii este una dificilă, iar fenomenul ascunde în continuare multe secrete.