O nouă descoperire interesantă despre câini!

Câinii sunt animale incredibil de inteligente, acesta fiind și motivul pentru care s-au putut adapta la conviețuirea cu oamenii. Capacitățile lor au întrecut orice așteptări. Dezvoltarea lor nu se datorează însă numai  domesticirii. În cadrul acestui proces, au dobândit competențe precum analizarea limbajului vorbit și a tonalității folosite de om, iar un studiu nou a scos la lumină noi talente minunate pe care le dețin patrupezii noștri.

Potrivit Universității de Medicină Veterinară din Viena, cu ajutorul unei capacități aparte, câinii își realizează un avantaj în interesul obținerii recompenselor. În urma unor experimente s-a dovedit că prietenii noștri patrupezi identifică, într-un procent relativ mare, care este omul care are acces la mâncare – mai pe scurt, ne pot prelua perspectiva, ceea ce demonstrează o inteligență socială avansată.
Așadar, câinii pot evalua cunoștințele altui individ, capacitate atribuită până acum puținor animale, cum ar fi maimuțele antropoide și păsările de pradă. Cercetătorii au bănuit și până acum că patrupezii ar putea avea această capacitate, însă rezultatele de până acum au fost contradictorii, motiv pentru care a fost demarată o nouă serie de cercetări.
Experimentul s-a desfășurat în felul următor: un om care nu era vizibil pentru câinii care au participat la experiment a așezat, într-unul din mai multe castroane amplasate pe podea, hrană pentru câini. La stânga și la drepta lui a fost pus să stea câte un cercetător, dintre care doar unul putea vedea în mod clar hrana ajunsă în castron. Sarcina câinilor a fost să analizeze poziția celor doi asistenți și să le urmărească privirea, pentru a decide care dintre ei reprezintă o sursă credibilă de informații. Într-o proporție mare – 70% din cazuri – acest lucru le-a și reușit, astfel că au înțeles cărui cercetător trebuie să i se adreseze dacă vor să aibă acces la hrană.
Universitatea de Medicină Veterinară din Hannover a derulat și ea un experiment similar, ajungând la aceeași concluzie, motiv pentru care nu poate exista niciun dubiu cu privire la această descoperire. Potrivit oamenilor de știință, motivarea câinilor este obținerea recompenselor și obținerea unui rol cât mai important în cadrul unei haite, acesta fiind modul în care se explică de ce au reușit, de-a lungul conviețuirii cu omul, să preia perspectiva acestuia.
Dacă dorești, poți face și tu experimentul. Dar cercetătorii avertizează că nu toți câinii au această capacitate mentală, respectiv nu în aceeași măsură, dar cu antrenament și exercițiu, putem să facem ca animalul nostru de companie să fie mai receptiv.

Află dacă patrupedul tău înțelege limbajul uman aici!