Pe unde umblă pisicile?

Dacă nu țineți pisica numai în casă, ci o mai lăsați și afară, în aer liber, atunci probabil că v-ați întrebat deja: oare ce face, unde se duce și cât de mult se îndepărtează de casă? În comparație cu câinii, pisicile se mișcă mult mai liber, astfel că sunt dificil de urmărit. Cu ajutorul cercetătorilor britanici însă, poți obține acum o imagine reală asupra a ceea ce face pisica ta atunci când tu nu o vezi.

Până în prezent, dacă pisica ta a lipsit de acasă într-o zi sau o noapte, ai putut trage niște concluzii asupra locurilor în care a fost și ce a făcut, doar pe baza unor semne: o pradă pe preș, leziuni suferite în timpul unor lupte, scaieți lipiți de blană, murdărie.

Universitatea Regală de Medicină Veterinară din Marea Britanie și BBC au dorit să clarifice ce anume fac pisicile în „timpul lor liber”. Așa că au început să urmărească, o bună perioadă de timp, pisicile dintr-o anumită localitate. În acest scop, au realizat niște dispozitive de urmărire speciale, bazate pe niște aparate care au fost utilizate cu succes pe felinele mari. Aceste aparate au fost adaptate mărimii pisicilor domestice, iar în vederea reducerii consumului de energie, au fost prevăzut și cu niște senzori de mișcare, pentru ca dispozitivele să nu trimită semnale GPS în mod inutil, atunci când pisica doarme, de exemplu.

Dacă dai click aici, poți vedea traseul mai multor pisici! (Sursa: BBC)

Pe baza primelor date, cercetătorii au montat niște camere în locurile cele mai frecventate de pisicile ținute sub observație, iar pe cei mai mobili dintre subiecți au montat, de asemenea, niște camere minuscule de filmat. Datele GPS recepționate au fost suprapuse peste fotografii aeriene, astfel încât s-a putut defini un traseu clar al drumului parcurs de fiecare pisică.

Rezultatele nu numai că au fost contrare așteptărilor stăpânilor, ci au surprins și oamenii de știință. S-a dovedit că ghemotoacele pufoase nu rătăcesc atât de departe, precum ne-am putea imagina. Majoritatea pisicilor care au participat la studiu nu au ajuns nici măcar până la capătul satului. Acest lucru se poate datora, de exemplu, faptului că printre case sau chiar în interiorul caselor străine, pisicile obțin mult mai ușor hrană.

Pe baza datelor primite, s-a observat că mișcarea pisicilor este influențată și de factori ca vremea, temperatura, programul zilnic al stăpânilor, și desigur, ora la care primesc mâncare. Au existat, de asemenea, și locuri foarte populare, unde și-au făcut apariția mai multe pisici, dar separat, evitându-se reciproc.

Poți sta liniștit, așadar: pisica ta nu se duce departe. De obicei merge la vânătoare sau să caute mâncare, și întotdeauna se întoarce acasă – cel târziu, pentru ora mesei.

Află mai multe despre comportamentul pisicii tale aici!