Pinky, pisica neagră
de Simona Cliff
Într-o zi de vară veneam de la alergat. Urcând pe scările podului care traversează râul, o pisică mică şi neagră s-a lipit de picioarele mele. M-am jucat un pic cu ea şi am încercat să o direcţionez jos ca să nu fie călcată de maşinile care circulau pe pod.
Când am crezut că am reuşit, pisica era din nou pe pod, alintându-se de mine. Am luat-o în braţe şi am dus-o acasă. Era neagră şi avea ochii verzi. A primit numele de Pinky şi a devenit membru al familiei.
Când unul dintre noi era supărat, venea şi torcea. Când te durea ceva, se aşeza pe locul dureros. Ne aştepta la uşă şi călca precum o fantomă: nu auzeam nimic.
De multe ori se urca pe biblioteca neagră şi îi vedeam doar ochii în întuneric. Câteodată îmi stătea inima în loc şi spuneam: Pinky, dragă, m-ai speriat de moarte. Dacă ar fi fost un copil, îmi imaginam cum ar fi râs de sperietura mea.
Aveam un loc de muncă la care era nevoie să ajung un pic cam prea de dimineaţă pentru mine. Începusem să mă trezesc foarte greu din cauza oboselii. Pinky, pisica neagră şi pufoasă, venea dimineaţa după mine prin casă, sărea în poala mea şi începea să toarcă. S-a întâmplat de câteva ori să readorm cu ea în braţe. Ar fi fost ceva să spun: Ştiţi, am întârziat pentru că nu am îndrăznit să dau jos pisica şi nu am vrut să o deranjez. Am renunţat la locul de muncă, dar nu a fost pisica vinovată.
Lucrând ca psiholog, recomand de multe ori oamenilor, în special celor care au copii, să îşi ia un animal de companie. Beneficiile sunt enorme.
Scade incidenţa alergiilor
Studiile de specialitate au scos în evidenţă faptul că prezenţa unui animal de companie scade cu 33% şansele ca un copil să dezvolte vreun anumit tip de alergie.
Învaţă copiii să fie responsabili şi să ştie cum să interacţioneze cu cei din jur
În taberele „Paşaport pentru Succes” îi învăţăm pe adolescenţi cum să ţină cont de limitele celorlalţi şi să respecte regulile. Una din recomandările mele pentru părinţi este să le cumpere un animal de companie, de preferinţă pisică, şi să-i înveţe să aibă grijă de ea. Astfel, copilul învăţă când şi cât de tare poate să mângâie o pisică pentru ca aceasta să stea la el în braţe. Învăţă cum e nevoie să aibă grijă de pisică, să o hrănească, să-i schimbe aşternutul sau să o lase să doarmă.
Va face toate acestea în mod plăcut, ataşându-se de pisică, şi va putea folosi aceste abilităţi în relaţiile cu cei din jur. Da, copiii crescuţi cu animale sunt mai empatici, mai pregătiţi să sară în ajutorul celorlalţi, mai înţelegători cu nevoile celor din jur.
Ajută la dezvoltarea abilităţilor de socializare
Animalele de companie ajută la dezvoltarea abilităţilor de socializare. În primul rând, avem un subiect de discuţie cu alte persoane care au un animal de companie sau cu alţii, deoarece avem un subiect interesant. Nu e nevoie să mă crezi pe cuvânt. Uită-te la numărul de like-uri şi la cel de share-uri a imaginilor şi filmuleţelor cu animale.
Ajută la controlul stresului şi al stărilor emoţionale
Însă, cel mai important, copiii, când sunt supăraţi, îşi iau animalul de companie în braţe şi încep să vorbească cu el şi să verbalizeze ceea ce simt, lucru extrem de important în modul în care învaţă să treacă peste supărări.
Persoanele în vârstă beneficiază enorm de pe urma interacţiunii cu animalele deoarece simt că nu sunt singure, au o preocupare, simt şi dăruiesc iubire. Studiile au arătat că persoanele care deţin un animal de companie au un nivel redus al tensiunii arteriale, al colesterolului şi al trigliceridelor. Pentru cei care au experimentat deja un infarct, studiile au arătat că pacienţii care au un câine sau o pisică se recuperează mai repede.
Te ajută să faci mişcare şi să îţi controlezi greutatea
Ai nevoie să faci mişcare şi nu reuşeşti să te motivezi? Câinele tău poate fi chiar antrenor dacă reuşeşti să ţii pasul cu el şi dacă tu eşti cel care ţine lesa. Îmi amintesc cum alergam pe malul Mureşului cu un câine-lup care trăgea de lesă şi eu abia reuşeam să mă ţin de el. Cred că el mă plimba pe mine, nu eu pe el.
Animalele de companie deţin magia de a alunga tristeţea şi sentimentul de singurătate. Ele vor fi mereu acolo să te aştepte când te întorci acasă, când eşti trist sau supărat. Şi te vor iubi necondiţionat.
Dacă vrei să înveţi să iubeşti şi să fii iubit, dacă vrei să fii mai sănătos, învăţă să ai grijă de un animăluţ.
Articolul a fost publicat pentru prima dată în numărul 2 al revistei Caută.vet
Le mulțumim partenerilor noștri pentru colaborare!