Săptămâna conștientizării rezistenței la antibiotice

Săptămâna 12-18 noiembrie 2018 este săptămâna conștientizării rezistenței la antibiotice. Organizația Mondială a Sănătății derulează o campanie prin care îndeamnă atât medicii umani, cât și pe cei veterinari, dar și pe pacienți și pe proprietarii de animale să folosească responsabil această resursă cu termen de valabilitate limitat.

Numeroase tipuri de microbi (bacterii, fungi, virusuri) afectează și animalele și oamenii, iar 60% dintre bolile prezente la om își au originea în animalele din jurul nostru sau în hrana animală pe care o consumăm. Acest lucru înseamnă că, atunci când microbii devin rezistenți la antibiotice în lumea animală, mai e doar un pas până la rezistența antibiotică și în cazul oamenilor, îngreunând astfel vindecarea bolilor și a infecțiilor. 

Ne bucurăm astăzi de o eficiență deosebită a soluțiilor medicale, însă, dacă abuzăm de antibiotice ca de un remediu prea la îndemână, acest lucru se poate schimba rapid. În Europa, 33 000 de oameni anual suferă consecințele apariției bacteriilor rezistente la medicamente, și numărul este în continuă creștere.

Cum putem reduce șansele apariției acestei rezistențe a microbilor la antibiotice?

Apelând la ele doar atunci când sunt absolut necesare, știind când nu ne pot ajuta (spre exemplu, în tratarea infecțiilor virale), și folosindu-le întocmai după sfatul medicului – atât în cazul nostru, cât și al prietenilor necuvântători.

Țineți minte: mereu e mai ușor de prevenit decât de tratat! Așa că asigurați-vă că pufoșii voștri au parte de o nutriție completă, că pielea și blana lor sunt bariere puternice împotriva microbilor și că sunt mereu protejați împotriva paraziților externi și interni.