Relația dintre pisici și stăpâni este afectivă: de multe ori ne e dor de pisicile pe care le lăsăm acasă când mergem în concediu. Dar se pune întrebarea: le-o fi și lor dor de noi? Oare își dau seama când plecăm de acasă?
Poate că uneori pisicile par să fie în lumea lor, iar noi doar niște servitori care le aduc cele necesare (doar e casa lor până la urmă!), dar ele chiar se atașează de oameni și vor să se împrietenească, mai ales cu persoanele care stau în aceeași casă cu ele.
Cum îți dai seama dacă pisicii îi e dor de tine?
Pisicile sunt foarte pretențioase când vine vorba de prieteni: în aceeași casă, pisica se poartă diferit cu oamenii care locuiesc acolo. Totuși, studiile arată că pisica se atașează emoțional de stăpân (relația seamănă cu aceea dintre părinți și bebeluși) și că îl văd ca sursă de siguranță și securitate. Pisica e mai puțin stresată dacă are stăpânul alături în medii sau situații noi.
Cercetările au demonstrat că pisicile preferă adesea interacțiunile cu oamenii în detrimentul celor cu hrana sau jucăriile.
Să nu uităm, totuși, că pisicile sunt ființe unice! Unele pisici sunt mai înclinate să petreacă timp îndelungat singure, pe când altele preferă să aibă mereu compania oamenilor. Experiențele din perioada când erau pui influențează sociabilitatea pisicilor. Tot astfel, se poate spune că unele pisici se descurcă mai bine decât altele când stăpânul nu e cu ele și trebuie să petreacă un anumit timp singure.
Deși pisicile nu sunt la fel de afectuoase precum câinii, există anumite semne care îți arată că pisica ți-a dus dorul cât ai lipsit:
Toarce și se întinde mai mult ca de obicei când te întorci acasă, ceea ce înseamnă că se bucură să te vadă!
Te urmărește prin casă și chiar se freacă de picioarele tale.
Se agită (unele pisici par agitate când te întorci acasă). De asemenea, uneori se poartă ciudat, cum nu le stă în fire; urinează în afara litierei, de exemplu, poate chiar în patul tău, încercând să se calmeze într-o zonă care păstrează mirosul tău.
Sunt pisici care se îmbolnăvesc după plecarea stăpânului (de ex., par să aibă febra pisicilor, chiar dacă vine cineva cunoscut să aibă grijă de ele). Să o duci la veterinar dacă ți se pare că nu se prezintă bine, ca să fii sigur că nu e vreo altă boală la mijloc.
7 sfaturi pentru bunăstarea pisicii când rămâne singură acasă
Desigur, nu poți sta acasă permanent, mai ales că majoritatea ne întoarcem la muncă după ridicarea restricțiilor legate de Covid, și nu prea se poate să iei pisica la muncă!
Încearcă să fii vigilent și să identifici semnele de neliniște și, dacă observi că îți duce lipsa sau că se adaptează greu la statul singură acasă, ai mai jos câteva sfaturi ca să o ajuți să-și păstreze starea de bine și când pleci:
Lasă-i pisicii jucării interactive, ca să își stimuleze creierul și după ce pleci de acasă. Jucăriile tip puzzle și dispozitivele de hrană cu activități incluse sunt o idee foarte bună, mai ales că imită cu succes modul de vânare și prindere a hranei folosit de pisici în sălbăticie.
Dacă nu se enervează când vede păsări (sau alte pisici) pe fereastră, poți să-i pui și diverse dispozitive de cățărare, ca să poată privi pe geam.
Asigură accesul pisicii la toate resursele necesare cât timp ești plecat (de ex., hrană, apă, litieră, precum și locurile de odihnă preferate). Pune FELIWAY Classic în locurile preferate ale pisicii pentru a o liniști cât e acasă, reducând astfel semnele de stres și ajutând-o să se simtă mai bine când îți duce lipsa!
Poate e nevoie să chemi o „bonă” pentru pisică care să interacționeze cu ea cât timp ești plecat (un prieten sau un vecin care se înțelege bine cu ea).
Încearcă să nu schimbi programul zilnic al pisicii cât ești plecat (de ex., orele și metodele de hrănire, accesul la apă, curățarea litierei și timpul de joacă).
Încearcă să lipsești de acasă în ritm regulat. Dacă ai de gând să pleci zilnic, obișnuiește pisica să stea fără tine (stai în altă cameră câteva ore pe zi, ieși în grădină și apoi mai departe). Dă-i o recompensă dacă își păstrează calmul cât ești plecat și crește perioada de absență în funcție de reacția pisicii.
O altă idee este să instalezi camere video pentru a vedea ce face atunci cât ești plecat. La unele te poți conecta printr-o aplicație, deci poți verifica oricând ce face în perioada cât nu ești acasă.
Fii prietenul pisicii tale
Fă-ți timp pentru pisică atunci când ești acasă: joacă-te și distrează-te cu ea! Dacă îți faci griji pentru ea în absența ta (de exemplu, dacă pare stresată și se linge mai mult ca de obicei, vomită și urinează în afara litierei cât ești plecat), ia legătura cu veterinarul, care să-ți confirme că nu are altă boală. Specialiștii pe terapie comportamentală te pot ajuta cu un joc individualizat pentru pisică în această situație.
Citește despre ce activități distractive poți face cu pisica ta aici!