10 moduri de a-ți îmbunătăți relația cu patrupedul

Câinele este cel mai bun prieten al omului. Ne este companion, confident, terapeut și, desigur, parte din familie. Legătura noastră cu el poate fi una extrem de profundă. De la câini care au călătorit sute de kilometri pentru a-și vedea stăpânii, la salvarea oamenilor din pericole iminente, cu toții am auzit nenumărate istorisiri despre puterea extraordinară a relațiilor dintre om și câine. Legătura aceasta este de neînlocuit și tocmai de aceea trebuie să avem grijă de ea și s-o consolidăm, mai ales în lumea haotică în care trăim.

SĂ ÎNȚELEGEM LEGĂTURA DINTRE OM ȘI CÂINE!
Câinii sunt recunoscuți pentru loialitatea și afecțiunea lor. În ciuda unor opinii contrare, relația dintre om și câine este mult mai profundă decât loialitatea dată de furnizarea hranei. De fapt, legătura dintre câini și oameni are o istorie îndelungată, dat fiind că primii câini au fost domesticiți, conform dovezilor existente, acum 10 000 de ani, la finalul ultimei epoci glaciare.
În mod surprinzător, legătura nu trebuie să înceapă neapărat de când câinele este pui, pentru a deveni una solidă. Câinii adulți pot, la fel de bine, să formeze noi legături cu oamenii.
Dacă au parte de suficientă socializare și de un dresaj eficient, cățeii își fac prieteni foarte ușor. Chiar și cățelușii care au avut un start mai dificil, pot forma legături puternice de prietenie cu oameni noi. Totul se bazează pe încredere construită pas cu pas: dacă îți faci timp să creezi acea conexiune, vei vedea că relația se va întări în timp.
Deși relația naturală om-câine are o istorie îndelungată, ritmul de viață actual a complicat foarte mult lucrurile. Între locuitul la bloc, joburi și programe extrem de încărcate, cățeii noștri au multe de îndurat în zilele noastre!
Există însă câteva lucruri pe care le putem face pentru ca relația noastră cu ei să rămână la fel de specială.
DRESAJUL
„Șezi!”„Dă-mi lăbuța!” „Rostogolește-te!” Hai să fim sinceri: ne place la nebunie când cățelul învață lucruri noi! E drăguț, distractiv și constituie un mod inedit de a-ți impresiona prietenii. Dar dresajul cățelului nu se limitează la întoarcerea câinelui când îl strigi, ci este o modalitate ideală de a face relația mai puternică prin dezvoltarea încrederii.
Dresarea câinelui nu trebuie să fie o activitate extrem de lungă și de solicitantă. De fapt, cel mai bine este să faci ședințe scurte, dar zilnice. Câinele se va concentra mai bine și va respecta obiceiurile învățate. Adaugă ceva distractiv la fiecare ședință; nu uita nici de recompensele gustoase. Astfel, câinele va face asocieri pozitive cu obiceiul respectiv. Cu cât îi vei dedica mai mult timp, cu atât legătura dintre voi va fi mai puternică; să nu mai pomenim de toate trucurile interesante pe care le puteți învăța împreună!
RECOMPENSELE
Cine nu vrea o gustare bună din când în când? Exact ca noi, oamenii, cățeii vor să fie apreciați. Dacă îți recompensezi câinele, vei întări legătura dintre voi și relația se va îmbunătăți. Recompensele nu trebuie să fie neapărat sub formă de hrană (desigur, o gustărică, din când în când, e binevenită). Poți să-l lauzi, să te joci cu el sau să-l mângâi: cățelul le consideră pe toate recompense pozitive. Încearcă să variezi recompensele oferite, ajutând astfel în procesul de dresaj și validând comportamentele pozitive.
CREAȚI NOI EXPERIENȚE ÎMPREUNĂ
Câinilor le place la nebunie să exploreze și să aibă parte de aventuri. Dacă îl duci la plimbare în locuri noi, va avea parte de mirosuri, zgomote și experienţe inedite. Astfel, cânele va fi fericit, iar relația dintre voi tot mai bună. Fie că e un parc în apropiere, fie o jucărie pe care vrei o cumperi de ceva vreme pentru cățel, e bine pentru amândoi să faceți mereu ceva diferit (este și o ocazie excelentă de a crea noi amintiri cu el).
TIMP DE JOACĂ
O modalitate ideală de a îmbunătăți relația dintre voi este să-ți faci timp de joacă în fiecare zi. Fie îi arunci mingea și el o aduce, fie trageți de frânghie (vezi care joc îi place mai mult); important este să vă jucați împreună zilnic. Veți face amândoi mișcare și veți deveni tot mai apropiați cu fiecare zi ce trece.
CONTACTUL VIZUAL
Știai că, dacă te uiți în ochii câinelui, se eliberează aceleași substanțe chimice ca atunci când simți iubire? Amândoi veți avea parte de o infuzie de oxitocină, ceea ce vă va consolida prietenia. Ai grijă să nu te apropii prea mult de fața lui, totuși; îl vei intimida prea tare, iar efectul s-ar putea să fie invers!
ÎNGRIJIRE
Unii câini se dau în vânt după masaje pe burtică, alții preferă să fie scărpinați după ureche. Află ce îi place câinelui tău: astfel, te vei apropia mai mult de el și veți avea parte de clipe relaxante împreună. Studii recente arată că, dacă mângâi ușor câinele înainte de a-l lăsa singur un timp mai scurt, acesta va fi mai calm și mai fericit decât dacă îl ignori înainte de plecare.
ÎNCEARCĂ SĂ ÎNVEȚI LIMBAJUL CÂINELUI
O relație puternică se bazează pe înțelegere. Din nefericire, cățelul nu ne poate spune ce simte, așa că trebuie să ne dăm seama din limbajul trupului său. Dacă ajungi să-ți dai seama când cățelul este stresat, neliniștit sau supărat, vei putea și să găsești soluții de a-i veni în ajutor, de a păstra relația puternică și de a avea un câine fericit.
ÎNDEPLINEȘTE-I NEVOILE DE BAZĂ
Nu există câine fericit fără un stil de viață sănătos. Asta înseamnă că trebuie să-i asiguri acces la apă, adăpost, un spațiu confortabil și multă mișcare. Chiar dacă nu îi plac în mod deosebit, vizitele periodice la veterinar sunt esențiale pentru a preveni eventualele probleme de sănătate și pentru a diagnostica rapid afecțiunile existente.  Dacă ai un câine sănătos, relația cu el va fi una fericită!
ATMOSFERĂ CALMĂ PENTRU CĂȚEL
Viața modernă este aglomerată, iar câinele trebuie să se adapteze la mutări, zgomote din trafic și programe de lucru (printre altele). De aceea, atmosfera calmă este esențială pentru o relație fericită cu patrupedul. Se știe că toți câinii au tendința de a prelua emoțiile oamenilor; de aceea, e important să-ți păstrezi calmul în preajma câinelui. Tu și casa ta sunteți sanctuarul lui, unde stresul vieții de zi cu zi trebuie ținut cât mai departe.
MEDIU PRIETENOS ȘI RELAXAT
Legătura cu prietenul blănos este dezvoltată cel mai bine de o casă adaptată nevoilor lui. Nu trebuie să-ți redecorezi întreaga locuință: e de ajuns să îi asiguri resursele necesare (poți începe cu un spațiu privat și confortabil și un spațiu unde poate fi singur când are nevoie). Pune bolurile de hrană și apă într-un loc mai puțin circulat, astfel, câinele nu se va simți sufocat sau amenințat la ora mesei.
Citește și despre cele mai bune suplimente alimentare pentru câini aici!