Trupa Ceva Pufos a stat de vorbă cu Gina Epurescu, crescătorul profesionist de British Shorthair din spatele felisei John Hendels British Cattery.
Gina, ajută-ne să intrăm în poveste. Cum a început cariera ta de crescător, câte generaţii de pisoi ai crescut , de cât timp, și de ce British Shorthair? 🙂
Din dragostea pentru un singur exemplar British Shorthair Silver Tabby intrat pentru prima oară în viața noastră în 2015, Tobby, care și acum ne face viața frumoasă alături de alte 8 exemplare, am decis că putem oferi fericirea noastră mai departe și altor oameni cu suflet frumos și așa am ajuns la numărul de Cuiburi de la A la K.
Și toate astea pentru că BSH este o rasă de excepție, un companion foarte bun pentru întreaga familie, pentru copii este recomandat datorită calmului pe care îl are, să nu mai vorbim de aspectul fizic, unul masiv și robust, dar și acel zâmbet pe care îl știm din desenul animat Alice în Țara Minunilor.
Ca și rasă nu este bolnăvicioasă, dacă știm să prevenim, iar părul scurt este un atu fiindcă nu năpârlește atât de mult precum pisicile cu păr lung și nu necesită nici o îngrijire ff în amănunt. Periajul se face pur și simplu în joacă, adorându-l, fiind un masaj de excepție.
Cum decidem când e timpul ca pisica să aibă puiuți?
Chiar dacă pisica intră deseori în călduri, ca și crescător autorizat, ne sunt impuse nu mai mult de 3 monte în 2 ani. Astfel, se înțelege clar că pisica are nevoie de refacerea fizică între cuiburi, iar în toate aceste pauze se vor administra suplimente nutritive și hrană bogată în proteine care ajută viitoarea mămica să aducă generații sănătoase în continuare.
Cum se modifică nevoile ei, odată ce devine gestantă? La ce să ne așteptăm pe perioada sarcinii?
Aportul nutrițional crește în perioada gestației. Este importantă hrana ce i se administrează, una bogată în proteine și vitamine, fierul este și el foarte important în această perioadă, îl poate asimila din carnea de vită sau vânat crud, în prealabil congelată anterior, dar folosim foarte bine și suplimentele Pet Phos Felin Croissance, în prima etapă de gestație, mai precis primele 4 săptămâni, calciul fiind și el un factor foarte important pentru dezvoltarea puiuților.
Cum se hrănesc pisoii în prima lună după naștere?
În prima lună după naștere, puii vor fi hrăniți strict cu laptele mamei. Iarăși, un lucru foarte important, ca și la oameni de altfel, în primele 24 h de la naștere, colostrul trebuie obligatoriu supt de către puiuţi, pentru a obține imunitatea necesară pentru o viață lungă și sănătoasă.
Cum hrănim mama pe timpul alăptării?
Alimentația mamei va fi una consistentă, iar pe lângă asta se va relua vitaminizarea cu Pet Phos Felin Croissance între 2 și 4 comprimate pe zi. Este de preferat ca alimentația mamei să fie hrană kitten, dar există exclusiv pentru crescători hrană specială pentru gestație și femele cu pui. Acest lucru ajută puiuţii care, atunci când vor începe diversificarea alimentației, vor fi deja obișnuiți cu gustul acestei hrane din laptele mamei lor.
Cum diversificăm hrana pisoilor?
Puiul părăseşte felisa la vârsta de 12 săptămâni, în toate cazurile, absolut obligatoriu, indiferent de sursă. El părăseşte felisa învăţat pe o anumită hrană, umedă, dar şi uscată, pe care a mâncat-o alături de mama şi fraţii lui din cuib.
Astfel, pentru noua familie, recomandăm continuarea cu acelaşi tip de hrană pentru că puiul să nu aibă un dezechilibru alimentar. Diversificarea hranei se face treptat, se începe cu hrană umedă sub formă de pastă, care poate fi pregătită în casă sau cumpărată gata din magazinele specializate. Noi, ca și crescători, o preparăm în casă. Dar puii vor continua să consume laptele mamei pentru încă o perioadă, în paralel cu hrana din diversificare.
De ce este indicat să administrăm suplimente nutritive pisoilor și mamei?
Nu în toată alimentația făcută pentru pisici găsim un aport de vitamine suficient de ridicat. Astfel, venim în sprijinul dezvoltării lor cu acest plus de vitamine pentru a ajuta sistemul osos și pe cel muscular să se dezvolte corect de la bun început.
Cum stabilim tipul de supliment și dozele necesare?
De regulă stabilim administrarea unui produs care a fost testat pe mai multe pisici din felisă, dar și pe pui și la care am observat o schimbare majoră de-a lungul timpului.
Concret, pentru puii de sex masculin este nevoie de un aport mai lung ca timp, aproape 12 luni, iar la femele undeva la maxim 10 luni, ca vârstă. Dozele sunt stabilite și ele în funcție de fiecare în parte: puii cer un aport mai mare, de 2 comprimate pe zi, față de o pisică adultă negestantă căreia îi este suficient 1 comprimat pe zi. Bineînțeles, recomandarea medicului veterinar este întotdeauna necesară.
Care sunt cele mai importante 3 sfaturi pe care le dai noilor părinți ai unui pisoiaș?
În primul rând să înțeleagă că este o obligație de lungă durată a întregii familii – o obligație pe care trebuie să o ia în serios pentru că vor avea un partener de viață care poate depăși vârsta de 20 de ani, cu o îngrijire atentă.
Încă un sfat este acela de a nu neglija alimentația și suplimentele necesare și orice alt factor ce poate influența imunitatea felinei. După cum știm, imunitatea joacă un rol foarte important în viața pisicilor și le ferește de apariția unor boli pentru care nu avem încă vaccin sau tratament.
Multă iubire, joacă și afecțiune – aceasta este a treia cerință obligatorie pentru noul suflețel necuvântător, care, în schimb, se va dovedi a fi un excelent terapeut al sufletului și organismului uman.
Cum ne asigurăm că puiul nostru de pisică are niște obiceiuri alimentare sănătoase încă de la început?
Alimentația cea mai bună poate fi recomandată 100% doar de crescătorul care are în istoric o serie mare de cuiburi și se dovedește în timp că puilor le-a fost recomandată o nutriție excelentă.
Cum ne convingem partenerul sau partenera de viață să adoptăm un pisoi? 🙂
😁😁 Oamenii pot fi greu de convins uneori. De regulă, încă de la început, ambii parteneri trebuie să meargă în aceeași direcție. Pisicuța va avea nevoie de fiecare membru al familiei, va ști limitele pe care fiecare i le va oferi. Dar și familia trebuie să știe că va contribui în mod egal la creșterea puiului, de la alimentație, joacă, până la curățarea litierei.
Gina, îți mulțumim frumos pentru sfaturi!