V-ați întrebat vreodată cum ajunge un câine să fie câine salvator? Noi am mers direct la sursă și am stat de vorbă cu Alina Cheroiu, coordonator de voluntari al echipei de căutare și salvare la Asociația Clubul Câinilor Utilitari & manager al proiectului Câini Salvatori. Alina este și prietena cea mai bună a lui Kaly – câine de căutare și salvare.
Kaly, sau, pe numele ei complet, Kaly Stress 😀 , este o zveltă femelă de ciobănesc belgian malinois în vârstă de 1 an și 2 luni.
Alina a luat-o pe Kaly acum un an de la Cluj, și împreună au început imediat pregătirea cu ce era mai important: socializare si acomodarea cu mediul în care va “lucra”.
O buna socializare în prima parte a vieții puilor este extrem de importanta. Aceasta ajută la consolidarea unei baze solide în ceea ce privește personalitatea câinelui adult alături de care ne vom petrece următorii ani.
Am stat de vorbă cu Alina la întoarcerea din Slovacia, unde a asistat, alături de tânăra ei prietenă, la un examen pe care vor să îl susțină și ele în viitor.
“Săptămâna trecută am asistat alături de Kaly, cățelușa mea de ciobănesc belgian malinois, la examenul internațional pentru câini de salvare desfășurat în Selce, Banska Bystrica din Slovacia.
Timp de trei zile, am avut ocazia să văd evoluând pe terenurile din Selce, peste 50 de echipe de oameni și câini, care s-au pregătit intens pentru activitatea de căutare și salvare.
Examenul a fost organizat de echipa Dog Rescue Slovacia, pe diferite nivele de dificultate atât în zona de pădure cât și în zona de dărâmături.
În momentul de față, eu și Kaly ne antrenăm pentru un astfel de examen care să ne ateste ca și echipă de intervenție în caz real, de aceea, vizita noastră acolo a avut un impact important în pregătirea noastră.
În timpul petrecut acolo, am avut ocazia să exersăm pe un teren de examen, mare parte din ceea ce am învățat acasă, profitând de atmosfera de acolo.”
Am întrebat-o pe Alina ce cuprinde un examen de căutare și salvare:
“Examenul este structurat în două probe: una de disciplină și una de căutare.
La proba de disciplină este testată sociabilitatea câinelui prin exerciții specifice cum ar fi căratul în brate de către stăpân și alt participant, dar și trecerea în atenție cu câinele printr-un grup de persoane și caini aflat în mișcare. Pe lângă acestea, mai sunt exerciții de disciplină(șezi, culcat, așteptare, mers la pas și chemare), dar și proba cu obstacole.
În funcție de nivelul de pregătire, câinele trebuie să parcurgă sub îndrumarea handlerului, diferite obstacole( scara, bârnă mobila, tub) demonstrând astfel că se poate deplasa cu încredere pe o suprafață care se mișcă sau care ii testează echilibrul.
Proba de căutare, atât la pădure cât și la dărâmătură, testează capacitatea câinelui de a găsi victime și de a indica prin lătrat locul în care acestea se află. În funcție de nivel, suprafața de căutare la pădure poate ajunge la 30 000 m2, iar timpul maxim de căutare este de 30 de minute. Astfel, atât câinele cât și handlerul trebuie să aibă o condiție fizică bună.”
De ce sunt câinii atât de importanți în căutare?
Activitatea de căutare și salvare, fie că este practicată ca sport, sau pentru intervenția în caz real, evidențiază capacitatea câinilor de a-și folosi nasul și de a ajuta căutătorii să-și eficientizeze resursele.
”Un câine salvator este la fel de eficient ca o echipă de căutare umană formată din 50 de persoane. Acesta poate depista mirosul unei persoane căutate de la 400 de metri distanță, iar rata de succes a unei misiuni este de 70 %.
Pregătirea unui astfel de câine însumează aproximativ 1000 de ore de antrenament în diferite condiții meteo și în zone greu accesibile pentru oameni.
Astfel, câinii special pregătiți în acest scop sunt folosiți în misiuni de căutare și salvare peste tot în lume, demonstrând că sunt cea mai eficientă și rapidă cale de a salva vieți.” – ne-a spus Alina.
Alături de Clubul Câinilor Utilitari, Spitalul Veterinar Pet Stuff și alte 24 de perechi om-câine, Alina și Kaly fac parte din programul Bucureștiul Pregătit, prin care participanții vor fi instruiți să intervină în situații de urgență.
Ne mândrim cu ei și îi susținem, alături de colegii noștri de la Ceva Sante Animale România, cu încrederea că sunt doar primii dintr-un șir tot mai lung de cetățeni implicați, pregătiți și gata să îi ajute și pe alții – pe 2 și pe 4 picioare 🙂