Dispoziția pisicii tale poate fi influențată de foarte mulți factori. Aceștia includ zgomotele din mediul lor, dintre care unele pot fi deosebit de deranjante sau chiar periculoase pentru pisici. Dar dacă există sunete enervante, cu siguranță că există și unele care au un efect benefic asupra lor. Cel puțin, la asta s-a gândit compozitorul american care a făcut un experiment interesant, încercând să compună o muzică plăcută pentru pisici.
Dacă ne gândim la o muzică pentru pisici, poate că ne vine în minte o muzică teribilă și insuportabilă, dar unul dintre albumele lui David Teie ne poate schimba părerea. Solistul Orchestrei Simfonice Naționale din America a compus un întreg album de muzică, special pentru feline. În timpul realizării pieselor a încercat să imite sunete care sunt plăcute pentru urechea pisicilor, astfel că putem auzi tors, de exemplu, dar și efecte asemănătoare bătăilor de inimă sau sunetul unei pisici care doarme. Teie a cercetat în amănunt pentru a găsi acele lungimi de undă care sunt cele mai potrivite pentru „gustul muzical” al pisicilor. În timpul cercetării a ajuns la concluzia că în timp ce la oameni, plăcerea este provocată mai ales de sunetul de vioară apropiat lungimii de undă a unei voci feminine, la pisici cel mai bun efect îl are violoncelul. Deoarece pisicile se dezvoltă cel mai rapid în perioada în care sunt încă pui, pentru a trezi un sentiment de nostalgie, compozitorul a inclus în muzica sa și mieunatul unor pui de pisică și sunetul suptului la sân.
Fiind curios dacă opera sa are într-adevăr acel efect liniștitor asupra felinelor, pe care a presupus el că l-ar avea, a organizat o prezentare live într-o cafenea cu pisici, totodată a trimis albumul și unor oameni de știință. La prezentare jurnaliștii au avut ocazia să se convingă că pisoii au reacționat la muzică: marea majoritate era relaxată sau chiar a adormit, iar unele pisici s-au așezat aproape de sursa muzicii. Desigur că în publicul mițos au existat și exemplare cărora nu le păsa de muzică și erau mai preocupate de joacă, și se poate spune și că apariția mâncării le-a distras atenția și acelor pisici care se bucurau de concert.
Cercetătorii de la Universitatea din Wisconsin au descoperit, de asemenea, că muzica are efect asupra pisicilor, deoarece 77% dintre subiecți au reacționat pozitiv atunci când au ascultat albumul. Datorită rezultatelor încurajatoare, Teie s-a gândit să continue proiectul, concentrându-se de această dată pe sunetele care au un efect de stimulare asupra pisicilor. O parte dintre aceste sunete nu pot fi percepute de urechea umană, făcând parte dintr-o frecvență mai mare, de aceea el lucrează și la niște boxe optimizate pentru urechea pisoilor. Până să apară cel de-al doilea album de muzică pentru pisici, vezi ce efect are asupra felinei tale muzica de pe albumul „Music for Cats”, vândut deja în 10.000 de exemplare!