Mici probleme cu pisica: pulverizarea urinei și zgârierea

Dacă ai avut vreodată pisică, știi foarte bine că nu este întotdeauna ușor să o mulțumești pe Majestatea Sa. Ei bine, află că este cu atât mai ușor să o „rănești profund”. Cine ar fi crezut însă că la baza micilor întâmplări de zi cu zi, care par de-a dreptul „normale” - cum ar fi pulverizarea urinei sau zgârierea - se află un dezechilibru, o îngrijorare a pisicii?

Multă lume crede că pulverizarea urinei este ceva rezervat doar motanilor și că acest lucru poate fi rezolvat prin sterilizarea animalului. S-a dovedit însă că fenomenul este întâlnit atât la femele, cât și la motani, și în egală măsură și la exemplarele sterilizate. Conform literaturii de specialitate, pulverizarea urinei se poate observa la 10% dintre masculii castrați și la 5% dintre femelele sterilizate.

Pulverizarea urinei are cauze emoționale bine definite, iar în baza acestora se pot distinge două cauze principale. Una are legătură cu activitatea sexuală și este asociată cu ambele sexe, fiind deseori însoțită de mieunat. Cealaltă reflectă o insecuritate emoțională a pisicii, care de cele mai multe ori are legătură cu o anumită schimbare survenită în mediul înconjurător. În cazul din urmă, printre cauze se pot număra mutarea, apariția unui nou obiect de mobilier sau a unei noi persoane în casă. Totodată s-a observat și că, în locuințele în care există mai multe pisici, pulverizarea urinei poate avea chiar un caracter agresiv, astfel că, în aceste cazuri, în plus față de terapia cu feromoni, poate fi necesară și terapia comportamentală.

Pulverizarea urinei are o coregrafie caracteristică, în baza căreia aceasta se poate distinge ușor de urinarea normală. Pisica va căuta un obiect vertical (perete, mobilier), îl va mirosi, va deschide puțin gura, va rămâne nemișcată pentru câteva momente (eventual va „frământa” solul), apoi va întoarce spatele obiectului și va pulveriza urină în direcție orizontală, ținându-și coada în poziție verticală. Petele de urină sunt vizibile în mod clar pe obiecte (nu pe jos!), la o înălțime de 10-20 cm, în special pe părțile proeminente și în colțuri. Cantitatea de urină este semnificativ mai mică, decât la urinarea normală.

Pentru un observator mai puțin experimentat, pulverizarea urinei este dificil de distins de anumite tulburări ale tractului urinar. Cu toate acestea, cu ajutorul medicului veterinar, ne putem asigura că la baza fenomenului nu există vreo altă boală, care să necesite un tratament diferit.

Este important să nu confundați pulverizarea urinei cu urinatul în casă, care înseamnă că pisica urinează în afara litierei. La baza acestui lucru se poate afla o problemă legată de litieră (curățenie, accesibilitate, calitate, localizare etc), o problemă de sănătate a pisicii (modificări la nivelul sistemului nervos central, afecțiuni ale aparatului locomotor etc.) sau - la fel ca în cazul pulverizării urinei - o instabilitate emoțională a pisicii.

În ce privește zgâriatul, există mai multe cauze pentru care pisica zgârie suprafețele verticale. În cazul în care pisica ta face asta în două-trei locuri, de regulă unele izolate, cel mai probabil își face doar „manichiura”, adică încearcă să își păstreze ghearele în ordine. Dacă acest lucru începe să aibă loc frecvent, în mai multe locuri din casă, pe obiecte aflate la vedere, aproape de uși și ferestre (tocul ușii, canapeaua), ei bine, atunci pe pisică o neliniștește ceva. Zgârie pentru a-și reduce nervozitatea, întrucât zgârierea și rezultatul vizibil al acesteia îi conferă acel sentiment de siguranță care îl lipsește.

Feromonii sintetici din Feliway Classic ajută la calmarea pisicii, oferindu-i o stare de bine. Fie că folosești diffuser-ul Feliway sau aplici spray-ul cu feromoni pe suprafețele “afectate”, îți poți ajuta pisica să treacă peste perioada se stres și anxietate.

Feliway Classic este dovedit clinic, utilizat și recomandat de către medicii veterinari.

 

Citește mai multe despre terapia cu feromoni aici!