Ce pot face pentru câinele meu, când îmbătrânește?

Câinii bătrâni merită un tratament special și mai multă atenție din partea noastră, la fel ca oamenii. De aceea, am adunat pentru tine câteva sfaturi utile, ca să știi cum să-i faci mai frumoasă viața câinelui tău, când îmbătrânește.

Recunoaște semnele! Procesul de îmbătrânire este similar cu cel al oamenilor. Totodată, în funcție de individ, simptomele pot să apară în mod diferit, la vârste diferite. Dintre cele mai recognoscibile semne externe fac parte părul cărunt și subțierea firelor de păr, deteriorarea stării dinților și atrofierea mușchilor. Ca urmare a durerilor articulare, nevoia de mișcare a animalului nostru se schimbă: el va avea nevoie de mai puține plimbări și de mai multă relaxare. I se estompează și organele senzoriale: vederea slăbește, iar auzul nu va mai fi, nici el, ca înainte. Odată cu scăderea numărului de celule nervoase, timpul de reacție crește; nu este rar nici așa-numitul sindrom al disfuncției cognitive, ale cărui simptome sunt similare cu cele ale bolii Alzheimer de la om. Poate fi însoțit de o tulburare de orientare, de tulburări ale tranzitului intestinal sau de modificarea comportamentului social și deteriorarea memoriei. Odată cu înaintarea în vârstă, devine din ce în ce mai important un stil de viață echilibrat și relaxat.

Pentru câinii în vârstă, o alimentație adecvată este vitală. Ei devin tot mai selectivi, dar trebuie să fim atenți și să le dăm o hrană cât mai ușor de digerat. Pentru asta, putem selecta produse dedicate special câinilor bătrâni. În cazul în care este cunoscută existența unor modificări ale organelor interne, de ex., câinele are o boală hepatică sau renală, este necesară realizarea unei diete împreună cu medicul veterinar. Trebuie să fii atent ca pufosul tău să nu se îngrașe, să aibă la îndemână o cantitate suficientă de apă de băut, iar farfuriile cu mâncare și apă să fie ușor accesibile!

Prin conținutul de minerale, vitamine, acizi grași esențiali și extracte din plante, Pet Phos canin SENIOR este util pentru echilibrarea organismului și aduce un plus de vitalitate câinilor adulți. Deoarece Pet Phos canin SENIOR nu conține sodiu, potasiu și nici fosfor, este compatibil cu regimul dietetic al animalelor care suferă de insuficiență cardiacă sau renală. Datorită palatabilității ridicate, Pet Phos canin SENIOR este ideal pentru a recompensa animalele în vârstă.

Alimentul complementar natural este destinat câinilor în vârstă de peste 8 ani, cu apetit scăzut sau care suferă de scăderea greutății corporale. Acesta ajută la menținerea vitalității și la stimularea energiei patrupedului, luptând totodată cu daunele oxidative.

Mișcarea este esențială și la vârste mai înaintate, astfel încât este bine să faci cât mai multe plimbări scurte cu câinele tău, sau încurajează-l să se miște prin joacă! Dacă îi place, îi poți face chiar și un ușor masaj muscular. Odată cu scăderea flexibilității, animalele noastre de companie își fac tot mai rar ritualul de curățare, așa că trebuie să îl perii regulat sau să-i faci baie! Mulți câini mai în vârstă nu mai sunt în măsură să țină departe muștele într-un mod eficient, așa că oferă-i tu o protecție corespunzătoare! În plus față de igiena blănii, mai este foarte importantă și igiena bucală. Pentru asta, consultă medicul veterinar, iar la nevoie solicită-i tratament! Batoanele pe care câinele le poate mesteca pentru îngrijirea dinților pot fi foarte utile, dar ai grijă, căci acestea pot avea un conținut semnificativ de energizante!

Poți face și tu multe pentru menținerea stării de bine! Ocupă-te de el, joacă-te cu el, cât mai mult posibil, deoarece un mediu bogat în stimuli are un efect benefic asupra lui. Nu îl forța însă, niciodată, să facă lucruri de care nu are chef! Un nou prieten de joacă poate însemna mult pentru câinele tău; cu siguranță însă, acest lucru nu este întotdeauna realizabil.

Controlul regulat la medicul veterinar este, însă, esențial pentru a putea preveni bolile și problemele care însoțesc bătrânețea.

Câinii în vârstă au nevoie, fără îndoială, de multă răbdare și înțelegere. Însă în schimbul iubirii imense pe care ne-o poartă, chiar merită toată grija noastră – iar aceasta ne poate asigura mai multe momente fericite împreună.