„Mai bine previi decât să tratezi”: o nutriţie bună ajută la mențierea cât mai sănătoasă a organismului

Pentru că sănătatea și bunăstarea animalelor de companie ne preocupă în permanență, am stat de vorbă cu dl. dr. Zoltan Bacîrcea despre nutriția animalelor de companie.
În partea a treia a interviului, dr. Zoltan Bacîrcea ne-a vorbit despre cum putem preveni apariția anumitor afecțiuni printr-o nutriție echilibrată, și despre importanța conștientizării rolului hranei în calitatea vieții prietenilor noștri blănoși.

Cum ne dăm seama că animalul de companie nu este hrănit corespunzător? Care ar fi primele semne pe care ni le dă? Când trebuie să fim îngrijorați? (înainte de a da fuga la medicul veterinar pentru analize)

În primul rând trebuie să analizăm hrana pe care o administrăm să vedem dacă aceasta are șanse să fie echilibrată. Deci, dacă este vorba de o mâncare comercială trebuie să verificăm pe etichetă ca aceasta să declare că este o hrană completă, echilibrată. Dacă este vorba de hrană gătită, este mai greu, dar putem cere sfatul persoanelor care se ocupă de nutriție. Principalele semne ale unei diete incorecte sunt:

  • Blana mată și căderea excesivă a părului
  • Scaunele moi și/sau dese
  • Slăbirea și reducerea activității fizice

Dacă oricare dintre aceste semne apare, trebuie să cerem ajutor pentru analiza hranei și să evităm să suplimentăm fără o analiză prealabilă a ce conține dieta.

Care sunt cele mai grave boli pe care le poate dobândi animalul de companie în urma unei diete necorespunzătoare?

Este important de menționat faptul că în majoritatea bolilor dieta este un factor mai mult sau mai puțin important. Sunt mai rar întâlnite boli provocate doar de dietă și asta se întâmplă mai ales în caz de deficiențe sau excese ai unor nutrienți. Aici putem menționa (obezitatea, subnutriția, dezvoltarea defectuoasă a oaselor și articulațiilor, diferite deficiențe sau intoxicații ale unor nutrienți cum ar fi minerale sau vitamine).

Este obezitatea o boală la fel de frecvent întâlnită la animalele de companie ca și la oameni?

Da, obezitatea este o problemă foarte răspândită și în cazul animalelor de companie, dar nu primește atâta importanță pentru că pentru majoritatea proprietarilor de animale această poblemă nu este atât de importantă.

Există o reală preocupare a proprietarilor de animale de companie în ceea ce privește dieta/ nutriția animăluțului lor? Sau ajung la dumneavoastră când animăluțul are deja diferite probleme de sănătate cauzate de o dietă precară?

Din păcate, majoritatea cazurilor care ajung la noi sunt după ce au apărut diferite probleme de sănătate. Dar eu cred că există mulți proprietari care sunt atenți la hrănirea animalului lor de companie, doar că nu știu de faptul că pot primi ajutor în acest sens.

Ce răspuns aveți pentru proprietarii de animale de companie care vin cu afirmații de genul „pe vremea noastră câinele / pisica mânca resturile de la masă și n-a păţit nimic”.

Da, există o mare diferență între atenția pe care o acordăm acum animalelor de companie și nivelul la care a ajuns medicina în prezent, față de ce s-a întâmplat acum 15-20 de ani. Un alt motiv pentru care așa pare situația este selecția naturală. Neacordând atâta atenție, supraviețuiau animalele mai rezistente și puii lor. Acum, cu ajutorul medicinii, putem ajuta foarte multe animale cu diferite probleme de sănătate să aibă o viață mai lungă și mai bună calitativ, dar acești indivizi sunt un pic mai sensibili și trebuie să le acordăm mai multă atenție.

Cât de conștienți sunt proprietarii de gravitatea bolilor pe care le pot dobâni animăluțele lor?

Eu cred că majoritatea proprietarilor sunt conștienți că pot apărea diferite probleme de sănătate grave chiar dacă nu știu exact despre ce boli este vorba. O problemă mai mare este în cazul persoanelor care își doresc un animal de companie. Din punctul meu de vedere, oamenii conștentizează responsabilitatea abia după ce apare animalul de companie în viața lor, iar acest lucru de multe ori duce la abandon. Cred că este foarte important să conștientizăm fiecare această responsabilitate la timp.

Se poate numi „un moft” vizita la medicul veterinar specializat pe nutriție?

Nu. Prin nutriție noi ajutăm la mențierea cât mai sănătoasă a organismului și la prevenirea multor probleme de sănătate. Este mult mai bine să previi decât să tratezi.

 

Zoltan Bacîrcea este medic veterinar pasionat de nutriția animalelor de companie. A absolvit în 2019 Facultatea de Medicină Veterinară din cadrul Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară Cluj-Napoca. În acelaşi an, a înființat alături de Dr. Paula Diac – OSS Vet, un cabinet de consultanță care se ocupă strict de nutriția animalelor de companie (câini și pisici). În cadrul OSS Vet, Dr. Zoltan Bacîrcea se ocupă de Nutriție clinică și Nutriție aplicată.