Cu toții ne bucurăm de muzica bună! Melodia potrivită ne face să dansăm, ne evocă amintiri, iar pentru unii dintre noi are chiar efect terapeutic și calmant!
Dar oare se întâmplă la fel și cu dragii noștri căței? Se pare că da!
Muzica joacă un rol important în calmarea cățelului; o poți utiliza și dacă se sperie de sunetul artificiilor sau de zgomotele furtunilor. Uneori devine neliniștit și dacă aude sunete de afară pe care nu le înțelege, precum claxoanele foarte zgomotoase!
Muzica poate ajuta la reducerea stresului, dar câinele tău are gusturi fine, nu orice funcționează! Conform unui studiu din Journal of Veterinary Behaviour, muzica clasică are efect mai liniștitor decât cea „psihoacustică” și este corelată cu relaxarea comportamentală, pe când muzica de tip heavy metal produce anxietate și agitație.
Când poate calma muzica stresul la câini?
Există o serie întreagă de situații în care muzica poate ajuta la reducerea stresului câinilor:
- Când îți aduci puiul acasă pentru prima oară, muzica îl poate ajuta să se calmeze.
- Dacă suferă de anxietate de separare când pleci la serviciu, sunetul muzicii îl poate liniști când rămâne singur (ideal ar fi să pui aceeași muzică și când sunteți împreună, ca să nu o asocieze cu faptul că rămâne singur acasă).
- Unii câini se agită și când merg cu mașina; se mai liniștesc dacă pui niște melodii cunoscute pe care le-a mai ascultat acasă.
- Muzica ajută și la estomparea zgomotelor produse de artificii sau furtuni. Știm că astfel de situații sunt foarte stresante pentru câini, dar muzica preferată îi poate distrage de la sunetele de afară și îi poate calma.
Conform expertului pe bunăstare canină de la RSPCA, Dr Samantha Gaines, (https://www.countryliving.com/uk/wildlife/pets/a30559337/spotify-pet-playlist/) „tot mai multe cercetări arată efectele muzicii asupra comportamentului câinilor. Tipul de muzică pe care îl ascultă este important; studiile au demonstrat că unele genuri muzicale ajută câinii să se relaxeze, pe când altele au un efect mai puțin benefic…”
Neil Evans, fiziolog veterinar și profesor la Universitatea din Glasgow, a declarat: „deși numeroase cercetări științifice au arătat deja că muzica pe scurte perioade poate relaxa câinii, am demonstrat că se poate utiliza un mediu bogat din punct de vedere auditiv și pentru a reduce stresul și anxietatea pe termen mai lung”.
Într-un studiu realizat de SPCA din Scoția, s-a arătat că, după ce s-a pus muzică clasică câinilor din adăposturi, aceștia au dormit și s-au relaxat mai mult, reducându-se perioadele de lătrat și stat în picioare.
Și ritmul similar celui cardiac al câinelui poate fi calmant pentru că le reamintește de perioada când erau mici și stăteau lângă mama lor. Lungimea notelor muzicale, simplitatea tonurilor, ritmul regulat și tempoul muzical sunt, de asemenea, aspecte importante pentru muzica cu efect calmant (cea ușoară, cu ritm lent și constant, este liniștitoare pentru mulți câini).

Există muzică specială pentru câini?
Deși câinii ascultă cu plăcere muzică clasică (precum Mozart și Beethoven) pentru a se relaxa, le mai place și reggae și soft rock, conform SPCA din Scoția. Te sfătuim să nu-l expui la heavy metal; conform CBS News, acest gen muzical pare să provoace anxietate crescută și agitație în rândul câinilor!
Există și muzică concepută special pentru ei, cu o frecvență percepută doar de câini, nu și de oameni. Le mai place să asculte și muzică „vindecătoare”, cu sunete din natură, pentru că și aceasta are efecte calmante.
În urma unui sondaj, s-a arătat că 80% dintre proprietarii de animale de companie cred că animalelor le place muzica; ba chiar poți realiza o listă de melodii pe Spotify pe baza melodiilor preferate de tine și animăluțele din casă pe care să o pui acasă sau chiar în mașină!
Sfaturi de aplicat când pui muzică pentru a-ți calma câinele
Fă-i cunoștință cu muzica încetul cu încetul.
Începe să-i pui muzică de când e pui și începe să învețe obiceiuri noi; fă din muzică un sunet normal în casă, care să-i devină familiar.
Încearcă să pui diverse genuri pentru a-ți da seama care îl calmează cel mai bine și cum reacționează la fiecare.
Nu da muzica foarte tare – volumul ar trebui să fie mediu spre mic!
Nu pune muzică doar când câinele rămâne singur, ci și atunci când sunteți împreună, ca să nu asocieze melodiile cu faptul că tu pleci de acasă.