Joacă-te cu pisica! 5 activități distractive

Ți-ai observat vreodată pufosul cum se joacă prin grădină?  Aleargă după frunze sau gândăcei, se cațără în copaci sau se ascunde după un tufiș,  pândindu-și atent prada.  Așa făceau și strămoșii lor în sălbăticie, deși pe atunci nu se limitau la joacă, ci luptau și pentru supraviețuire.

Instinctele lor încă sunt vii, dar activitățile din această sferă au în prezent doar menirea de a le menține active și de a le stimula activitatea cerebrală. Totuși, uneori încă își mai vânează și prind prada, fiind foarte mândre de propriile calități de vânător!

Activitățile distractive pe care ți le propunem, axate pe instinctul de vânător al pisicii, îți vor consolida relația cu ea și o vor ajuta să se mențină în formă, atât fizic, cât și mental.

Cum să te joci cu pisica
Îți propunem cinci activități distractive care vor scoate la iveală talentele instinctive ale pisicii. Ține minte, totuși, să nu prelungești prea mult joaca, lucru care face pisica să-și piardă interesul!
Joaca să nu dureze mai mult de 15 minute și să fie planificată ori dimineața, ori seara, când pisica este cea mai activă. Așa-numitele animale crepusculare constituie categoria biologică activă atât dimineața devreme, cât și seara; pisicile fac parte și ele din această categorie.

Cinci activități distractive bazate pe instinctele pisicii
1. Căutarea
N-ai cum să dai greș cu v-ați ascunselea. Ascunde-i jucăria preferată după o pernă sau pune niște bobițe într-un tub de carton, pentru ca pisica să le caute și să le găsească. Astfel, întărești și ideea de joc pozitiv: pisica va învăța că la sfârșit găsește ceva bun.
Încearcă și să te ascunzi, pentru ca pisica să te găsească! Dacă te ascunzi și apoi o strigi, ia-ți la tine ceva bun, s-o răsplătești că te-a găsit. Îți va fi de folos când vrei să chemi pisica în casă sau să-i atragi atenția, deci jocul acesta are dublu scop.
2. Urmărirea
Pisicilor le place la nebunie să urmărească, dar amintește-ți că „prada” din joc trebuie să se miște dintr-odată: uneori se târăște ușor pe podea, alteori sare ici-colo ori chiar face salturi peste obstacole. Pufosul își poate exersa instinctele de urmărire dacă îi dai un șoarece de jucărie cu arc, de exemplu. Vei vedea că se va mișca foarte ușor pe podea până își găsește o poziție bună pentru a se arunca asupra prăzii.
Dacă te joci folosind o momeală de jucărie, fă tot posibilul să intri în pielea ei! Pune „prada” la distanță numai bună de urmărit, nu foarte aproape de ea, pentru ca pisica să vadă când începe să se miște. De pildă poți s-o ascunzi pe jumătate după o piesă de mobilier.
3. Salturile rapide
Vezi adesea pisica stând nemișcată și analizând atent ceva câteva secunde, după care face un salt rapid în direcția aceea? Nu confunda starea de anticipare cu lipsa de interes; pur și simplu, ea analizează situația cu atenție și se repede atunci când consideră că e momentul.
4. Vânătoarea
O simplă minge de ping-pong care se rostogolește pe podea e foarte atractivă pentru pisică. După ce ajunge mingea din urmă, probabil o va împinge ca s-o miște din nou, tot jocul părându-i-se foarte distractiv. Sunt și pisici cărora le place să alerge după minge în sus pe scări. Așa își exersează și abilitățile de cățărat; e foarte amuzant să le vezi cum încearcă să prindă mingea când ricoșează!
5. De-a prinselea
E de ajuns o undiță cu o jucărie la capăt, la care pisica poate ajunge dacă se ridică pe labele dinapoi. Toată ideea este ca pisica să „prindă” jucăria cu lăbuța. Dacă pui jucăria prea sus, iar pisica nu ajunge la ea, se va enerva repede și nu se va mai juca.

Citește mai multe despre cele mai bune suplimente alimentare aici!