Dacă tocmai ți-ai luat un cățeluș, antrenamentul la toaletă este primul exercițiu de dresaj pe care să-l stăpâniți împreună!
În primele zile după ce l-ai adus acasă, vei observa că micuțul își face nevoile des. Precum bebelușii, cățelușii nu au învățat încă „să se țină”! De obicei, blănoșii au nevoi fiziologice imediat ce se trezesc, la cel mult o oră după masă și uneori fac pipi atunci când sunt prea entuziasmați!
Cum să îţi antrenezi micul patruped când și unde este cel mai bine să-și facă nevoile? Este important să nu te grăbești, să ai răbdare și să stabilești o rutină pentru orice dresaj de bază. Trucurile de mai jos vor face antrenamentul foarte agreabil, atât pentru cățel, cât și pentru tine.
1. Stabilește o rutină
Rutina este o parte esențială din antrenamentul cățeilor. Stabilește anumite ore la care scoți patrupedul afară (de ex. când se trezește, după mese și în alte intervale alese de tine pe parcursul zilei). Încearcă să-l hrănești la ore fixe, dar nu-i da prea mult de mâncare și asigură-i o nutriție adecvată.
Dacă te ții de program, cățelul înțelege mesajul, știe la ce să se aștepte și începe să se controleze tot mai bine!
2. Așteaptă-te la accidente!
Cățelușii au vezica foarte mică, așa că instinctul natural le spune s-o golească des. Așadar, este normal și natural ca puiul să sufere o serie de „accidente” în timpul antrenamentului. Ideea este să nu-l pedepsești, pentru că asta poate avea un efect advers și poate strica relația ta cu căţelul.
Când cureți după un asemenea „accident”, este important să eviți produsele pe bază de amoniac, precum înălbitorii. Ele emană un miros asemănător cu urina și cățelușul s-ar putea întoarce în același loc să-și facă nevoile! Soluția ideală este amestecul de apă călduță și soluții bio de spălare, sub formă de pulbere.
3. Fii răbdător
Nu te enerva, se mai întâmplă și accidente! Este important să perseverezi și să continui cu programul până ce ești sigur că puiul a înțeles și știe că trebuie să aștepte până ieșiți afară.
Când ești sigur că puiul poate aștepta, încearcă să reduci numărul de ieșiri și încurajează-l să se mai țină puțin. Desigur, dacă accidentele nu se reduc, crește din nou frecvența ieșirilor afară.
4. Pune mereu accentul pe reușite
Folosește des un cuvânt pe care cățelul să îl asocieze cu tot procesul! Când vezi câinele făcând pipi, spune ceva de genul „pișu” pe un ton pozitiv, ca astfel să asocieze comanda cu acțiunea într-o manieră pozitivă. La începutul antrenamentului, nu e rău să-l răsplătești cu câte o gustare și chiar să-i arăţi că te bucuri! Folosește același cuvânt și când ajungi afară în locuri unde își poate face nevoile, pentru a consolida obiceiurile bune învățate acasă!
Nu folosi niciodată pedeapsa în procesul de învățare; cățelul se va speria sau va deveni confuz.
5. Învață-ți cățelul să aștepte!
Coșul sau culcușul lui te pote ajuta și ele cu antrenamentul. Câinilor le plac foarte mult culcușurile; pune un coș pentru a se adăposti în el când are nevoie de siguranță. În sălbăticie, câinii își țin culcușul curat, deci cățelul va învăța instinctiv „să se țină” când este în coș. Dacă lași totuși cățelușul prea mult în culcuș fără să-l duci afară, n-o să-și poată ține culcușul curat, indiferent cât de mult și-ar dori!
6. Stabilește rutine de făcut nevoile
Este important pentru cățel să aibă periodic ocazii de a-și face nevoile afară. La începutul procesului, scoate puiul afară la fiecare câteva ore, mai ales după mese, după ce doarme ziua sau după joacă. Esențial este să-l scoți chiar înainte de culcare și imediat ce se trezește. Așa, veți dormi amândoi liniștiți.
Fii atent la semnele care îți arată că puiul vrea să-și facă nevoile: adulmecă împrejur, geme, este neliniștit, se învârte în cerc sau se întoarce într-un loc unde a mai avut un „accident”. Toate acestea vor să spună, pe limba lui, „trebuie să merg la baie!”.
7. Stai cu el
E bine să petreci cât mai mult timp alături de cățel cât este foarte mic. La urma urmei, n-ai lăsa un bebeluș singur câteva ore, nu-i așa!
Încearcă să stai cu el până când învață cum să se comporte în casă și se simte în siguranță. Deci:
– nu sta departe de cățeluș mai mult de două ore în perioada când e foarte mic. Cam atât se poate ține înainte să aibă un „accident”. Ține cont de vârsta cățelului când pleci de lângă el; nu lăsa singur puiul sub două luni mai mult de două ore, cel de trei luni mai mult de trei ore și așa mai departe.
– cățelul trebuie să fi învățat măcar parțial să-și facă nevoile înainte de a pleca de lângă el. Dacă s-a învățat, în vreme ce ești plecat, el ar trebui să doarmă.
– instalează-l într-o zonă sigură, unde se simte confortabil.
– lasă o zonă acoperită cu aleză în caz că nu mai poate aștepta până te întorci. Aceasta te ajută mai mult pe tine decât pe el: vei curăța mai ușor!
Ține minte: dacă lași cățelușul singur prea mult timp, se va neliniști și se va obișnui să-și facă nevoile înăuntru, iar asta este exact ce vrei să eviți!
ÎȚI RECOMANDĂM ADAPTIL JUNIOR
Din fericire, cățelușilor le place mult rutina. Odată ce i-ai dresat, sunt partenerii de viață perfecți! Primele câteva luni din viața puiului sunt cruciale în procesul de învățare; de aceea, puțin ajutor nu strică niciodată.
ADAPTIL Junior este o modalitate foarte eficientă de a liniști cățelușii dacă sunt stresați sau neliniștiți, cu ajutorul feromonilor sintetici. Zgarda Adaptil Junior ajută cățelul să învețe mai bine, mai repede și să devină un adult echilibrat.
Dezvoltat special pentru a face puiul să se simtă la fel de confortabil și în siguranță ca atunci când e cu mama sa, ADAPTIL Junior oferă sprijin constant și ajută căţeluşul să facă față noilor provocări legate de dresaj și învățare.