Interviu cu fotograful Vlad Eftenie

ceva pufos vlad eftenie
Foto: Vlad Eftenie

1. De câți ani ești fotograf și care sunt subiectele tale preferate?

Am descoperit cu adevărat fotografia în 2003, după ce am terminat facultatea de arhitectură. Era perioada în care apăruseră aparatele compacte digitale, cu rezoluție mică, dar extrem de atrăgătoare. Nu mai depindeam de film, de un număr limitat de cadre realizate fără un control precis, iar digitalul îți permitea să vezi și să corectezi în timp real totul. Așa mi-am inițiat creativitatea vizuală, explorarea, ale cărei baze fuseseră deja puse prin studiul esteticii și compoziției, dar nu și declanșate fotografic propriu-zis. Peste un timp am aflat că de fapt nu trebuie musai să controlezi aparatul, ci doar pe tine însuți. Iar pentru asta trebuie să te cunoști, deopotrivă rațional și emoțional. De aici a pornit aventura care continua și astăzi. Inițial fotografiam orice, nu aveam un stil anume, era o explorare deschisă, fără temă și constrângeri. După ce am revenit la filmul foto, am descoperit fotografia de strada, căreia îi sunt fidel. Apoi a apărut portretistica, fotografia de arhitectura, peisajul.

ceva pufos vlad eftenie
Foto: Vlad Eftenie

2. Pe contul tău de Instagram ai publicat câteva imagini cu un câine pe plajă, în Vama Veche. Cum ai simțit ca împărțit acel moment cu el?

Sunt foarte atent in jur. În Vamă sunt mai mulți câini, liberi, de ai locului, își împart diverse teritorii. Sunt foarte simpatici și neobosiți. Frecventând aceleași locuri, îi observi și te poți împrieteni cu ei. Cățeii de la Acolo∗ dorm pe banchete când au chef, sunt ca acasă. Alții stau și ei să vadă răsăritul. Așa am făcut poza cu câinele în contre jour, în lumina aurie a dimineții. Un altul stătea pierdut în mijlocul unei bălți, de după o furtună grozavă, așa că m-am apropiat și am pozat o reflexie de mare efect vizual. Împărtășim cu câinii aceleași locuri, trăiri, momente, evenimente, chiar și emoții, ei simt foarte mult.

∗ De 1 mai 2019, la Acolo  în Vama Veche se serbează #1maifărăpai, o campanie Acolo și Facem Bine , ce promovează renunțarea la plasticul ne-necesar.
ceva pufos vlad eftenie
Foto: Vlad Eftenie

3. Iubești animalele, îți place să le surprinzi în tot felul de momente. Dacă de acum și pentru tot restul vieții tale ai putea fotografia doar o singură specie, care ar fi aceea?

Cred că aș poza fluturi. Nu mă întrebați de ce. Poate pentru a afla mai multe lucruri despre mine. Si pentru că sunt efemeri, iar fotografia este instrumentul ideal de a opri timpul, spațiul și emoția într-o imagine perenă.

4. Cum pot iubitorii de animale sa obțină fotografii cât mai reușite cu patrupezii lor? Dă-ne 3 sfaturi simple 🙂

Înainte de toate, căutați o lumina bună. Întotdeauna, orice subiect, oricât de banal, când este pus în lumină bună, poza bună iese parcă de la sine.

Apoi, aveți grijă la fundal, să nu fie aglomerat, să nu distragă atenția.

Cățelul, pisica, animalele de companie, au trăiri, stări, zâmbesc și oftează, se bucură și suferă alături de noi. Căutăm să exprimăm această emoție. Se întâmplă și lucruri trăsnite, pisicile dorm în tot felul de locuri complet neașteptate, cățeii pot avea diverse reacții simpatice. Putem surprinde cu sinceritate și interes real aceste ipostaze.

 

Vlad Eftenie este arhitect, membru al asociaţiilor profesionale OAR si RUR, și  lector la Universitatea de Arhitectură „Ion Mincu”, unde predă cursul de fotografie de arhitectură.

Autor al unor numeroase articole în reviste de specialitate având ca subiect arhitectura şi fotografia de arhitectură și titular al unor fotografii apreciate şi premiate în competiţii internaţionale, Vlad este îndrăgostit de fotografia de stradă și de culoarea galben 🙂