De ce sunt mofturoase pisicile?

Dacă ai urmărit cu atenție articolele de pe cevapufos.ro, atunci știi deja că pisicile nu pot, de exemplu, să bea lapte, pentru că nu pot digera lactoza. Nu le face bine nici ciocolata, deoarece teobromina din compoziția acesteia are un efect nociv asupra lor. Ca să nu mai vorbim de plantele decorative din apartament, care sunt otrăvitoare pentru ele. Cu toate acestea, în majoritatea cazurilor, pisicile știu și ele ce pot mânca și ce nu. Acest lucru se datorează unui mecanism natural de apărare, care ar putea explica și de ce sunt atât de mofturoase.

Pisicile au reputația unor mari carnivore. De aceea ne surprinde faptul că cercetările au arătat că genele lor sunt similare și cu cele ale animalelor ierbivore. Iar acest lucru poate avea o legătură cu faptul că sunt atât de mofturoase. Gustul lor fin se află în legătură cu detectarea agenților patogeni și a mâncărurilor toxice, ceea ce face parte din mecanismul de apărare menționat mai sus. Acest mecanism de apărare nu este altceva, decât perceperea unui gust amar, care este foarte avansată și la noi, oamenii. Receptori de gust amar se regăsesc nu numai pe limba noastră, ci și în diferite părți ale corpului, cum ar fi inima și plămânii, ceea ce ajută organismul să detecteze infecțiile la timp.

De regulă, carnivorii nu au nevoie de astfel de papile gustative, la animalele „vegetariene” însă, ele sunt indispensabile – pentru eliminarea plantelor otrăvitoare. Prin urmare, este clar că pisicile evită substanțele toxice prin perceperea gustului amar. Dar papilele gustative de pe limba lor joacă mai degrabă un rol de „sistem de alarmă”, similar cu receptorii care se regăsesc în inima și plămânul uman, nefiind de fapt importante prin prisma simțului gustativ. Acest lucru înseamnă că, de fapt, pisicile nici nu ar avea nevoie de astfel de papile gustative, precum nu au nevoie nici de unele care să detecteze gustul dulce – iar acesta din urmă chiar nu se regăsește pe limba lor. În ciuda acestor lucruri, pisicile sunt mai sensibile la benzoatul de denatoniu – care conferă gustul amar –, decât oamenii. De aceea, nu este de mirare că pisicile sunt mai puțin bucuroase să vadă câte o mâncare, decât sunt câinii, care detectează acest compus doar într-o mică măsură.

Citește și cum arată casa ideală pentru pisici aici!