De ce se ascund pisicile în spații înguste?

Dacă ai o pisică, ai observat și tu în ce locuri micuțe reușește să se bage, chiar dacă nu par deloc confortabile. Pe internet circulă o mulțime de fotografii în care felinele sunt băgate în cutii, genți sau vaze. Îți propunem un experiment: desenează un cerc pe podea și vei vedea că pisicile se vor așeza fix în mijlocul lui. Nu există o explicație clară pentru asta, dar am adunat câteva teorii posibile.

Potrivit celei mai populare dintre ele, instinctul este cel care determină pisicile să se ascundă în cutii și sertare, pentru că se simt în siguranță în aceste locuri de „refugiu”. Același lucru susține și cercetătoarea olandeză, pe nume Claudia Vinke, după ce a realizat o cercetare în timpul căreia a urmărit niște pisici care trebuiau să se obișnuiască cu locuri noi.

Examinând nivelul de stres al animalului, a ajuns la concluzia că pisoii care se bagă în cutii se adaptează mult mai rapid la schimbările de mediu și intră mult mai rapid în contact cu stăpânii lor, față de pisicile care nu găsesc asemenea adăposturi. Acest comportament face parte, prin urmare, din mecanismului de coping.

Este posibil ca ele să aleagă astfel de spații închise și ascunse, în vederea propriei siguranțe. Din moment ce dorm și 18-20 de ore pe zi, mare timp sunt expuse pericolelor. Potrivit unor observații, pisicile nu tratează prea bine situațiile de conflict, de aceea ele caută un colț secret. Acesta poate fi orice și oriunde – datorită conformației corporale, felinele pot intra și în spații foarte mici, strâmte, cum ar fi cutiile, gențile, sertarele sau vazele. Noi, oamenii, transpirăm chiar și la 30ºC, în timp ce pentru pisici, temperatura ideală se încadrează între 30-36ºC, întrucât astfel trebuie să consume mai puțină energie pentru a-și menține o temperatură optimă a corpului. Într-o cutie bine izolată există, așadar, condiții ideale pentru o pisică.

De ce se așează însă într-un cerc desenat pe podea? Potrivit specialiștilor, fenomenul este similar cu modul în care pisicile se bagă în cutii pentru a se simți în siguranță –„trucul” funcționează cel mai bine atunci când cercul este format din lucruri mai înalte, cum ar fi niște haine sau prosoape, obiecte după care pisica se și poate ascunde, culcată pe burtă.

Dacă vrei ca pisica ta să se simtă bine acasă, asigură-i cât mai multe ascunzișuri sau folosește diffuserul electric și sprayul Feliway® cu feromoni sintetici, care îi va conferi pisicii tale o senzație de echilibru și o va ajuta să facă față situațiilor de stres!

Citește mai multe despre terapia cu feromoni aici!