Ce provoacă alergia la părul de pisică?

Din păcate, există o mulțime de oameni la care apar simptome alergice chiar și după o foarte scurtă vreme petrecută în aceeași încăpere cu o pisică: strănut, nas înfundat, mâncărimi la ochi etc. O cercetare a studiat ce se întâmplă în corpul uman și ce determină mai exact această reacție puternică a sistemului nostru imunitar. Noile descoperiri aduc un progres în lupta împotriva alergiei la părul de pisică.

Ce este, de fapt, reacția alergică? Acest fenomen are loc atunci când sistemul nostru imunitar dă un răspuns fals unei potențiale surse de pericol. Față de anumiți alergeni, cum e și părul de pisică, organismul nostru se comportă uneori în mod similar cu momentele în care reacționează împotriva bacteriilor și a virusurilor cu adevărat dăunătoare.

Oamenii de știință de la Universitatea din Cambridge au reușit să observe pe îndelete procesul din momentul în care sistemul imunitar uman detectează alergenul și provoacă simptomele menționate mai sus. Cercetarea a fost condusă de Clare Bryant, care a studiat, împreună cu colegii, proteinele care se regăsesc pe pielea pisicilor și a constatat că acestea sunt cele responsabile de declanșarea reacției alergice.

Studiile au arătat că proteinele care se găsesc pe pielea pisicilor inițiază în corpul uman, asemenea unei toxine bacteriene comune, un proces al cărui rezultat este o reacție imunitară violentă: strănutul, nasul înfundat sau chiar dificultățile de respirație. Practic, cei care suferă de alergie la părul de pisici sunt, de fapt, sensibili la celulele epiteliale moarte care se regăsesc pe pielea pisicii, dar și la proteinele din urina și saliva acesteia.

Din nefericire, aceste proteine dăunătoare sunt destul de greu de evitat, deoarece pot fi aduse în locuință chiar și pe tălpilor pantofilor sau pe haine, și de multe ori nu ne va ajuta nici dacă ne despărțim de pisică și facem curățenie după ea.

Întrucât oamenii de știință au înțeles procesul care declanșează reacția alergică, au ajuns mai aproape și de elaborarea unui tratament eficace. Mai mult decât atât, se pare că au și testat deja un medicament împotriva sepsisului, care ar putea fi o soluție și pentru alergia la părul de pisică.

În plus, cercetarea poate da speranță nu numai persoanelor care sunt sensibile la părul de pisică, ci și celor sensibile la praf și la părul de câine. Sperăm ca, în curând, toată lumea să poată lua în brațe, fără teamă, un pufos!

Citește și despre cum poți întreține sănătatea pielii pisicii tale aici!