Tot ce trebuie să știi despre sterilizarea pisicii

Sterilizarea pisicilor are efecte benefice asupra sănătății acestora, dar poate să schimbe și situația pisicilor care rătăcesc pe stradă, fără stăpân. Poate că te-ai întrebat deja cum are loc intervenția chirurgicală sau dacă are consecințe negative asupra sănătății pufosului tău. Vom încerca, în continuare, să îți răspundem la toate întrebările.

Cum are loc sterilizarea?

În timpul operației este eliminată capacitatea de reproducere a animalului. La pisicile de sex feminin acest lucru înseamnă, de obicei, îndepărtarea ovarelor, iar la motani, îndepărtarea testiculelor. Pentru medicii veterinari, intervenția aceasta este una de rutină, astfel încât, în mod normal, operația efectuată sub anestezie generală nu prezintă niciun risc.

Când e indicat să sterilizezi pisica?

Stabiliți împreună cu medicul veterinar care este cel mai bun moment pentru a efectua sterilizarea. În general se recomandă ca sterilizarea să aibă loc înainte de intrarea în călduri a pisicii.

Nu afectează pisicile?

Multă lume se teme că, după sterilizare, animalul va fi predispus la sedentarism și va deveni obez. Adevărul este că motivul apariției obezității este acela că pisicii i se dă prea multă mâncare, deși se poate întâmpla ca după intervenția chirurgicală să se producă o creștere în greutate. Dacă vei avea grijă să alegi alimentele corecte și să te joci mai mult cu pisica ta, aceasta nu va deveni, cu siguranță, supraponderală.

Totuși, care sunt avantajele sterilizării?

Intervenția are o serie de efecte benefice asupra sănătății felinei tale, dar și în ce privește situația animalelor care trăiesc pe stradă sau în adăposturi. Iată câteva dintre avantaje:
  • O viață mai lungă
  • Reducerea riscului apariției unor boli grave (tumori mamare, tumori ovariene și uterine, inflamație uterină purulentă, cancer testicular, cancer de prostată)
  • Un comportament mai echilibrat (scăderea tendinței de a hoinări, încetarea marcării teritoriului, evitarea bătăilor între animale etc.)
  • Scăderea numărului de animale care trăiesc pe stradă și ușurarea, în acest fel, a muncii personalului de la adăposturi
Dacă în baza celor de mai sus simți că dorești să faci ceva pentru sănătatea animalului tău, prin intermediul sterilizării, ia legătura cu medicul veterinar.

Dacă ești curios pe unde umblă pisica ta când pleacă de acasă, citește articolul de aici!