Ce este Dirofilarioza?

Dirofilarioza este una dintre cele mai periculoase afecțiuni de care pot suferi câinii şi este provocată de parazitul numit Dirofilaria Immitis, supranumit și „viermele inimii”. Severitatea acestei bolii este direct proporțională cu numărul viermilor prezenți în organism.
Este o boală fatală cu efecte devastatoare: doar 1 din 2 patrupezi supravieţuieşte și asta doar dacă diagnosticul este descoperit la timp!

Cum se transmite?

Dirofilarioza se transmite prin înțepătura de țânțar. Femela țânțar se hrănește pe o gazdă rezervor (câini nedeparazitați, șacali, vulpi și altele animale sălbatice) și preia larvele, numite și microfilarii, după care, în corpul țânțarului larvele evoluează de la stadiul L1 la L3, în decursul a 10-14 zile. Larva L3 infestantă se transmite activ prin salivă, de la ţânţar la animal, în momentul înțepării.

După 45-70 de zile de la transmitere, parazitul își începe migrația spre cord, mai întâi spre circulația pulmonară, urmând ca în decurs de 4-7 luni să ajungă adult.

Care sunt simptomele?

Dirofilarioza declanșează simptome atunci când este într-un stadiu avansat: câinele prezintă tuse uscată și oboseală, pentru că sângele nu se mai oxigenează corespunzător la nivelul plămânilor.

Un alt semn îl reprezintă sângerarea nazală, o consecință a faptului că sângele nu se mai coagulează corespunzător la nivelul pulmonului.

Din cauza inflamării excesive a unor zone de la nivelul plămânilor apare pneumonia non-infecțioasă.

Dirofilariozele se împart în două categorii:

a. Dirofilarioza cardio-pulmonară este produsă de nematodul (viermele cilindric) Dirofilaria immitis.
În stadiu incipient, acest tip de dirofilarioză este asimptomatică. Animalul poate prezenta doar oboseală la efort îndelungat.
În stadiu avansat apar semne de oboseală la efort moderat, sângerări nazale, leșin, ascita (acumulare de lichid în cavitatea abdominală, consecință a insuficienței cardiace drepte).

b. Dirofilarioza subcutanată este produsă de Dirofilaria repens

Cum o prevenim?

Deparazitarea externă regulată este singura metodă de prevenire a acestei boli!

Pipeta repelentă VECTRA® 3D îndepărtează țânțarii înainte ca aceștia să muște animalul și împiedică astfel transmiterea bolii.

Pipeta VECTRA® 3D se aplică uşor, direct pe blană, de la coadă spre ceafă, cu ajutorul vârfului bont ce nu permite zgârierea animalului. Substanța activă formează o barieră repelentă ce va proteja patrupedul de muşcăturile paraziţilor.

VECTRA® 3D oferă o lună întreagă de protecție din momentul aplicării.

Pipetele VECTRA® 3D sunt disponibile în 5 variante ce acoperă toate categoriile de greutate a patrupezilor. Recomandat pentru câini cu vârsta de minim 7 săptămâni și cu greutatea peste 1.5 kg.

Vectra3D ceva pufos caine deparazitare antiparazitar purici capuse tantari

Citește despre alte boli grave, provocate de paraziții externi, cum este și boala Lyme!