De ce își înclină câinii capul într-o parte?

Am vorbit recent despre niște obiceiuri ciudate ale câinilor, unele care ne amuză sau care ne pun pe gânduri. De exemplu, când își aleargă propria coadă – pare amuzant, dar poate fi și semn al unei boli. Sau învârtirea de dinainte de culcare – pare ceva fără sens, deși nu este. Un fenomen similar este acela în care câinii își înclină capul dintr-o parte în alta. În acest caz, nu există o explicație unanim acceptată. Să vedem care sunt cauzele posibile!

Of, nasul!

Profesorul american Stanley Coren se uita cum câinele său își înclină capul dintr-o parte în alta, și a început să se gândească: oare de ce face asta? Așa că a decis să demareze o cercetare. A cerut de la 582 de proprietari de câini să-și împărtășească experiența în legătură cu acest obicei ciudat al câinilor. Aproximativ 60% dintre participanți au susținut că animalul lor își înclină capul într-o parte în anumite situații, dar au fost diferențe majore între diferitele rase. La câinii nu nasul mai plat, raportul a fost de 51%, iar la cei cu bot lung, de 71%. În baza acestor rezultate, cercetătorul a concluzionat că patrupezii nu ne văd prea bine din cauza nasului, motiv pentru care încearcă să obțină o perspectivă mai bună înclinându-și capul într-o parte. Această ipoteză nu explică însă comportamentul similar al câinilor cu nas mai plat.

Of, urechea!

Probabil că ai observat, de asemenea, că de cele mai multe ori, câinele tău își înclină capul într-o parte atunci când îți aude vocea, când îi vorbești. Aici își are originea abordarea conform căreia ei fac asta atunci când nu ne aud suficient de bine. La anumiți câini, acest lucru poate fi perfect valabil, deoarece urechea lungă, care atârnă într-o parte sau în spate, poate într-adevăr să facă mai dificilă perceperea zgomotelor din jur, cu înclinarea într-o parte a capului însă, sunetele au o cale mai liberă. Există, desigur, rase de câini la care mărimea și forma urechii nu justifică acest obicei ciudat, astfel că nici această explicație nu este pe deplin satisfăcătoare.

„Ia uite, cât sunt de drăguț!”

Înclinarea capului într-o parte poate avea și alte motive, decât niște cauza fizice. Potrivit unor presupuneri, câinii doresc să ne aducă la cunoștință într-un mod cât mai clar faptul că îi interesează persoana noastră, de aceea fac și această mișcare ciudată cu capul în prezența noastră. Alții cred că fenomenul poate face parte dintr-un proces mai lung de învățare, care a evoluat de-a lungul mai multor milenii de conviețuire. Este posibil ca ei să știe că această mișcare de cap este una distractivă pentru noi și o fac spre plăcerea noastră, în mod repetat chiar –  bineînțeles, și în speranța unor eventuale recompense cum este mâncarea sau mângâierile.

Prin urmare, nici una dintre ipotezele de mai sus nu explică în mod clar înclinarea capului, dar suntem cu toții de acord că un câine care face asta este absolut adorabil.

Ești curios ce visează câinii? Citește articolul de aici!