Pentru oameni, artificiile sunt un semn de sărbătoare, dar pentru câinele tău nu sunt mereu motive de bucurie!
Deși nouă ni se par distractive, artificiile și zgomotele puternice îi sperie pe câini sau îi bulversează. Ce poți face pentru a te asigura că prietenul tău necuvântător rămâne stăpân pe el, pentru ca familia ta să se bucure de artificii?
5 pași pentru a-ți liniști câinele
1. Creează-i un spațiu sau culcuș unde se simte în siguranță
Tuturor ne place să avem un colțișor liniștit doar al nostru, unde să ne refugiem la nevoie! Câinele tău e la fel; de aceea îl vei ajuta să se relaxeze când se simte nesigur dacă îi amenajezi un colțișor al lui!
Ideal ar fi să îl amplasezi în zona unde își petrece majoritatea timpului. Poți opta pentru un culcuș tip pătuț sau coș; important este să se poate relaxa acolo oricând fără să fie deranjat de nimeni, mai ales dacă rămâne singur.
Pentru un plus de confort, pune-i multe pături; așternuturile moi îi conferă o senzație de căldură și siguranță. Și jucăriile cu rol de confort pot distrage câinele și îl țin ocupat.
2. Maschează zgomotele
Dacă aude și alte sunete în același timp, artificiile nu mai par la fel de înfricoșătoare!
Vei mai atenua din șoc dacă nu aude bubuiturile propriu-zise. Dacă tragi perdelele și jaluzelele și închizi ferestrele și ușile, câinele se va simți mai în siguranță; ar fi bine să-l ferești și de lumina puternică, dat fiind că de multe ori o asociază cu zgomote înfricoșătoare. Poți chiar să-i pui muzică sau să deschizi radioul pentru a-l calma.
3. Ține-l înăuntru
Dacă se sperie de zgomotele făcute de artificii, nu îl lăsa să iasă afară!
Dacă îl scoți chiar când se dau artificiile, nu faci decât să-l stresezi și să-l derutezi, mai ales dacă nu găsește repede un refugiu.
Mai degrabă îl ții în casă, la adăpost de bubuiturile asurzitoare (nu uita să închizi ușile și ferestrele și să tragi jaluzelele, pentru a atenua cât de mult posibil zgomotul).
4. Ține-l aproape de tine
Dacă poți, stai alături de el cât timp se dau artificii afară.
Câinii sunt animale sociale, iar prezența ta îi va da un sentiment de siguranță! Dacă nu ai cum să rămâi acasă, dă drumul la TV sau radio pentru a-l calma și a masca sunetele cât de mult se poate. Știai că muzica preferată a câinilor este cea clasică?
5. Desensibilizează-l la zgomotele puternice
Să nu-ți pedepsești niciodată câinele dacă reacționează negativ la zgomotele puternice; nu faci decât să-i amplifici disconfortul!
Dacă vrei să-l desensibilizezi, îi poți pune înregistrări cu sunete puternice pentru a se obișnui cu ele (tehnica se poate aplica atât la pui, cât și la adulți). Cel mai bine este să-l expui treptat să înregistrări, pentru a se familiariza încetul cu încetul cu zgomotele neașteptate. Va avea și mai multă încredere în el dacă îl recompensezi cu gustări, jucării și laude când rămâne calm în timpul „antrenamentelor”. Dacă totuși pare să-i fie frică, revino la pasul anterior și ai răbdare până va reacționa calm. Va învăța treptat că nu are motive să se teamă!
Desigur, dacă pare să fie foarte speriat și vezi că nimic de mai sus nu funcționează, cel mai bine este să ceri părerea veterinarului.
Dacă este puiuț, zgarda ADAPTIL Junior îți va fi de mare ajutor. Datorită „mesajelor reconfortante” pe care le eliberează, ADAPTIL Junior ajută cățelușii să se simtă liniștiți și în siguranță.
Dacă pui în practică sfaturile de mai sus, vei reuși să atenuezi frica animăluțului și să nu-ți mai faci atâtea griji legate de cățel în noaptea când se dau artificii!