Câinii chiar văd câmpul magnetic?

Datorită stilului de viață al strămoșilor, simțurile câinilor și pisicilor au evoluat foarte diferit de ale noastre, astfel că nu este surprinzător că prietenii noștri pot face lucruri care pentru noi par imposibile. Faptul că atât câinii, cât și pisicile văd lumea în mod diferit față de noi, a fost clar și până acum, dar poate că ochii lor au și o capacitate la care nici nu te-ai fi gândit până acum.

O echipă de cercetători formată din mai mulți oameni de știință au raportat, în publicația Nature Scientific Reports, despre o nouă cercetare de mari proporții, la care au participat nouăzeci de specii de mamifere. Scopul experimentelor a fost să afle cum percep și cum văd animalele câmpul magnetic care le înconjoară. În timpul testelor, experții au acordat o mare atenție cartografierii cât mai exacte a structurii ochilor celor nouăzeci de specii de mamifere, respectiv moleculele sau lipsa moleculelor care joacă un rol semnificativ în formarea imaginii acestora despre lume. Și asta întrucât autorii studiului au știut, în baza experiențelor anterioare, ce anume caută în legătură cu perceperea câmpului magnetic.

Pentru ca un animal să poată vedea câmpul magnetic, este necesară prezența unei molecule speciale în ochi, numită criptocrom 1, care influențează perceperea luminii. În plus, joacă un rol important în reglarea bioritmului și în „respectarea” acestuia. Cercetările anterioare au arătat deja că criptocrom 1 se regăsește în ochii șobolanilor, peștilor, liliecilor și a anumitor păsări. Este însă o noutate faptul că molecula se regăsește, în număr mare, și în ochii lupilor, vulpilor, nevăstuicilor, focilor și câinilor.

La păsări, rolul perceperii câmpului magnetic poate fi definit foarte clar, deoarece în timpul migrației lor de mii de kilometri, acest lucru le este foarte util, ajutându-le să se orienteze. Însă la animalele menționate mai sus, deci și la câine, nu este clar încă la ce anume este utilizată capacitatea de a vedea câmpul magnetic. Așadar, așteptăm cu nerăbdare noi cercetări pe acest subiect.

Fă cunoștință cu 5 câini cu totul speciali!